Η διάβαση της Αφροδίτης.

Σήμερα το πρωί ερασιτέχνες και επαγγελματίες Αστρονόμοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο. Η μαύρη σιλουέτα του πλανήτη Αφροδίτη πραγματοποίησε διάβαση μπροστά από τον Ηλιακό Δίσκο και ήταν ορατή στο 75% της Υδρογείου.

Η διάβαση είναι παρόμοιο φαινόμενο με την έκλειψη Ηλίου από τη Σελήνη. Ενώ όμως η Σελήνη μπορεί να καλύψει όλον τον Ήλιο, η Αφροδίτη παρόλο που είναι 4 φορές μεγαλύτερη, είναι πιο μακριά από τη Γη και φαίνεται πάνω στο δίσκο σαν μια μικρή κουκκίδα, όπως βλέπετε κάτω δεξιά στη φωτογραφία. Οι άλλες μαύρες περιοχές που φαίνονται στον δίσκο του Ήλιου είναι Ηλιακές Κηλίδες (περιοχές με μειωμένη επιφανειακή θερμοκρασία).

Η πρώτη παρατήρηση διάβασης έγινε το 1639 και από τότε έχουν συμβεί μόνο 6 διαβάσεις με τη σημερινή: 1761, 1769, 1874, 2004 και 2012. Η χρονοσειρά των διαβάσεων παρουσιάζει κύκλο 243 ετών μέσα στον οποίο απέχουν κατά: 8, 121.5, 8, 105.5 έτη. Η επόμενη διάβαση θα γίνει το 2117.

Το φαινόμενο ήταν ορατό στην Ελλάδα από την ανατολή του Ήλιου (ανάλογα με το ανάγλυφο της κάθε περιοχής) μέχρι τις 07:55:34 όπου περατώθηκε η διάβαση της Αφροδίτης.

Για την παρατήρηση χρησιμοποιήθηκε ένα κατοπτρικό τηλεσκόπιο Sky-Watcher 8″ με προσοφθάλμιο 25mm για την πρώτη φωτογραφία και  10mm για τη δεύτερη με ηλιακό φίλτρο βέβαια. Οι φωτογραφίες πάρθηκαν με μια μικρή Canon IXUS 80 χωρίς καμία στήριξη πλησιάζοντας όσο μπορούσαμε το προσοφθάλμιο.  Γι αυτό και η ποιότητα δεν είναι η καλύτερη.

Την παρατήρηση και τις φωτογραφίες έκανε μια μικρή ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών στο Λύκειο Διστόμου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: