Πότε θα αποχτήσουμε ονόματα οδών και αριθμούς;

Κάποια στιγμή προσπάθησα να κάνω – για πιο σύντομα – μια αγορά μέσω διαδικτύου. Στην φόρμα των στοιχείων που συμπλήρωνα έφτασα στα πεδία Οδός και Αριθμός. Τα αγνόησα αφού στην Αράχωβα δεν έχουμε, αλλά η διαδικασία δεν προχωρούσε γιατί τα στοιχεία ήταν υποχρεωτικά. Λογικό γιατί πού θα έρχονταν το προϊόν; Αλλά τι στοιχεία να βάλω που δεν υπάρχουν; Οδός:-, αριθμός:- λοιπόν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η παραγγελία για μέρες να μην προχωράει και να ακολουθήσει τηλεφώνημα από την εταιρεία όπου και δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω που σε πολλούς θα έχουν συμβεί, θέλω να πω ότι εδώ υπάρχει ένα θέμα. Η Αράχωβα δεν είναι αυτή που ήταν τη δεκαετία του 50 όπου ο καθένας γνώριζε τους πάντες και η αλληλογραφία ήταν σπάνια. Ο πληθυσμός έχει αυξηθεί και ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων δεν είναι ντόπιοι. Υπάρχουν οικονομικοί μετανάστες που πολλοί δεν είναι μόνιμοι, υπάρχουν κάτοικοι άλλων περιοχών που διαθέτουν εξοχικά σπίτια στην Αράχωβα και αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την αλληλογραφία. Δεν μπορεί ο ταχυδρόμος να γνωρίζει ονομαστικά όλους αυτούς τους ανθρώπους. Ακόμα και για τους ντόπιους που έχουν κοινό επίθετο και όνομα (δεν είναι λίγοι) είναι θέμα τύχης να τους έρθει ο σωστός λογαριασμός ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ. Ξέρω από την περίπτωση του πατέρα μου που έψαχνε σε όλο το χωριό τους λογαριασμούς μέχρι να προσθέσει στη διεύθυνση παρατσούκλι και συνοικία. Άσε που για να έρθει κάποιος πρώτη φορά στο σπίτι πρέπει να βγούμε σε κεντρικό σημείο και να τον πάρουμε απ΄το χεράκι.

Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, είναι ώρα η Αράχωβα να αποχτήσει ονόματα οδών και αριθμούς. Κατανοώ τη δυσκολία της ρυμοτομίας αλλά αυτό δεν είναι ανυπέρβλητο εμπόδιο. Η έλλειψη θέλησης είναι αυτό που πρέπει να νικηθεί.

7 Σχόλια

 1. ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ.ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΙΑ…ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΠΕΡΔΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΣΕΣ ΣΥΝΟΝΥΜΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ?

 2. Σχετικά με το νομικό πλαίσιο:

  N. 3463/06 (ΦΕΚ – 114 Α/8-6-2006): Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων
  Άρθρο 8
  Ονομασία και μετονομασία συνοικιών, οδών και πλατειών
  Η ονομασία συνοικιών, οδών και πλατειών γίνεται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται ύστερα από εισήγηση του οικείου τοπικού συμβουλίου ή παρέδρου και σύμφωνη γνώμη επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν:
  α. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης ή της Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκη σης και Διοίκησης του νομού, ως πρόεδρος.
  β. Δύο εκπρόσωποι της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, που ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από τη Διοικούσα Επιτροπή της και
  γ. Δύο καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ 02, οι οποίοι ορίζονται, μαζί με τους ανα­πληρωτές τους, από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας. H Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο γραμματέας και ο αναπληρωτής του, οι οποίοι είναι υπάλληλοι της Περιφέρειας του κλάδου ΠΕ Διοικητικού.
  Η μετονομασία επιτρέπεται, για εξαιρετικούς λόγους και γίνεται με την ίδια διαδικασία.

 3. Βούληση δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου γιατί δεν εξυπηρετεί χάρες, δεν μπορεί να το καταλάβει η ψηφοφόρος γιαγιά και παππούς και από την διαδικασία που ακολουθείται ακυρώνεται και κάθε ψήγμα ματαιοδοξίας που ενδεχομένως να υπάρχει. Ποιος έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα, να θέλεις να συμπληρώσεις μια φόρμα στο internet ή κάπου αλλού και να μην μπορείς να προχωρήσεις γιατί «δεν έχεις διεύθυνση»; Ποιος έχει στηθεί στον κεντρικό δρόμο περιμένοντας να περάσουν οι ταχυμεταφορικές εταιρίες για να παραλάβεις το δέμα σου; Η συζήτηση γίνεται ουσιαστικά για μια απλή απόφαση του Δ.Σ. και ΒΟΥΛΗΣΗ. Και τέλος πάντων έχουμε 2010 και όχι 1980. Ελπίζω να μη συζητάμε γι’ αυτό και το 2020

 4. Κατοικώ τα 6 τελευταία χρόνια στην Κάρυστο και έχω φτιάξει ένα κατάστημα καλλυντικών .Δίπλα έχει χτιστεί κομμωτήριο και ένα κατάστημα με παππούτσια.Ο δρόμος είναι ακόμα χωματόδρομος γιατί λένε είναι στο νέο σχέδιο πόλης ,που προφανώς δεν μπορούν να υποστηρίξουν!Θα ήθελα να μάθω αν κάνουμε όλα τα καταστήματα και οι κάτοικοι αίτηση που και τι θα πρέπει να γραφτεί σε αυτήν.Ευχαριστώ

 5. Κυρία Αγγελική δεν είναι σαφές το ερώτημά σας. Εναρμονισμένη με το άρθρο θέλετε να αποκτήσει όνομα ο δρόμος ή να πάψει να είναι χωματόδρομος;
  Σε κάθε περίπτωση πρέπει να απευθυνθείτε στο Δήμο σας.

 6. Η ονομασία των δρόμων με αριθμούς για όσους προβάλουν αυτή την ιδέα,είναι τελείως ανθελληνική.
  Η πατρίδα μας είναι γεμάτη ιστορία και πολιτισμό
  που την ζηλεύουν οι όπου γης ανιστόρητοι εχθροί μας.
  Με το να ονομάσουμε τους δρόμους με αριθμούς
  είναι σαν να θέλουμε να διαγράψουμε την ιστορία μας
  τον πολιτισμό μας. Να γίνουμε νούμερα.

 7. Δεν καταλάβατε καλά. Δεν ζητάω να ονομάσουμε τους δρόμους με αριθμούς. Ζητάω ονόματα στις οδούς και αριθμούς στα σπίτια όπως γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Εδώ εμείς ούτε ονόματα οδών έχουμε ούτε αριθμούς στα σπίτια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: