Ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Λιβαδειάς.

Κάθε φορά που κατέβαινα στη Λιβαδειά και έβλεπα αυτή την πληγή ψηλά στο βουνό πάνω από τους Τσουκαλάδες, αναρωτιόμουν τι μπορεί να είναι αυτή η άσπρη επιφάνεια σε τόση μεγάλη έκταση. Και κάθε φορά το  ξέχναγα. Έτσι κάποια στιγμή που είχα χρόνο, ανέβηκα από περιέργεια μέχρι εκεί να δω από κοντά αυτή την ασχήμια.

Πρόκειται για τον ΧΥΤΑ της Λιβαδειάς, και αυτό το άσπρο που φαίνεται είναι μια μεμβράνη που έχει στρωθεί για να στεγανοποιήσει τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Ως μη σχετικός με το αντικείμενο βρέθηκα να ψάχνω στο internet για τη λειτουργία των ΧΥΤΑ. Και βρήκα κάποια πράγματα για τον ΧΥΤΑ της Πάτρας. Σύμφωνα με αυτά:

Διαμορφώνεται σε μορφή λεκάνης ένας χώρος που έχει το κατάλληλο υπέδαφος ώστε να μην υπάρχει αξιόλογη υπόγεια υδροφορία.

Για περισσότερη προστασία, ο χώρος καλύπτεται με μία στεγανωτική στρώση από άργιλο συμπυκνωμένου πάχους 30 εκ. πάνω στον οποίο θα τοποθετηθεί συνθετική στεγανωτική μεμβράνη από υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο πάχους 2 χιλιοστών στα πρανή και στα χαντάκια απορροής.

Ενώνονται οι μεμβράνες με θερμοκόλληση και προστίθεται  για προστασία μία στρώση αποστραγγιστικό ύφασμα πολυπροπυλενίου. Στη συνέχεια γίνεται η εγκατάσταση δικτύων συλλογής των στραγγισμάτων από διάτρητους πλαστικούς αγωγούς σε σχήμα ψαροκόκκαλου. Το δίκτυο αυτό μεταφέρει τα στραγγίδια στα σημεία τελικής συγκέντρωσης που αποτελούνται από φρεάτια και δεξαμενές συλλογής και υπερχείλισης. Τα στραγγίδια αντλούνται και ξανακυκλοφορούν στη μάζα των απορριμμάτων για να επιταχυνθεί η βιοαποικοδόμηση.

Πριν αρχίσει η λειτουργία η μεμβράνη καλύπτεται από προστατευτική- αποστραγγιστική στρώση εδάφους, πάχους 40 εκ. Ο ΧΥΤΑ είναι τώρα έτοιμος για να δεχτεί τα απορρίμματα.

Τα παραπάνω αφορούν τον ΧΥΤΑ της Πάτρας και ικανοποίησαν την περιέργειά μου για το τι είναι αυτή η λευκή επιφάνεια. Δεν έδωσαν όμως απαντήσεις στους προβληματισμούς που συνοδεύουν αυτό το θέαμα. Τι είδους μελέτη είναι αυτή που υποδεικνύει ως κατάλληλο χώρο την περιοχή πάνω από τους Τσουκαλάδες τόσο κοντά στο χωριό; Τι θα συμβεί με τον υδροφόρο ορίζοντα του χωριού σε περίπτωση μη στεγανοποίησης του χώρου; Δεν ξέρω σε ποια φάση βρίσκεται ο ΧΥΤΑ αλλά όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία, στεγανοποίηση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

Εκεί που δεν υπάρχει αμφιβολία,  είναι ότι η επιλογή του χώρου από αισθητικής  άποψης είναι εντελώς λάθος. Βρίσκεται  αμφιθεατρικά απέναντι από τον εθνικό δρόμο Λιβαδειάς-Δελφών σε κοινή θέα  χιλιάδων τουριστών που μετακινούνται όλες τις εποχές του έτους. Και να θέλεις, είναι αδύνατον να μην παρατηρήσεις αυτή την πληγή πάνω στο βουνό. Η παράμετρος αυτή δεν μέτρησε καθόλου στην επιλογή του χώρου;

 

8 Σχόλια

  1. Ένας μόνιμος μεγάλος επίδεσμος, τι άλλο να σκεπάζει από μια πληγή;

    Εξαιρετική η περιγραφή σου «πληγή στο βουνό», τα λέει όλα.

  2. Ως προς το αισθητικό κομμάτι έχεις δίκιο, δε φαίνεται ωραίο τώρα. Όμως με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ αφενός η μεμβράνη δεν θα φαίνεται και αφετέρου τα σκουπίδια θα σκεπάζονται καθημερινά με χώμα, οπότε ούτε τότε θα φαίνεται.

    Ως προς τη διαδικασία όντως είσαι άσχετος με το αντικείμενο και ότι διάβασες 2-3 πράγματα σκόρπια στο ίντερνετ δεν σε κάνει σχετικό. Για να τα μάθεις θα πρέπει να περάσει πολύς καιρός.

    Η ουσία είναι ότι ακολουθείται ολόκληρη διαδικασία για την επιλογή του χώρου και σταθμίζονται διάφορα κριτήρια, όπως οι αποστάσεις από οικισμούς, ρέματα, η γεωλογία της περιοχής, η απόσταση από οδικό δίκτυο κ.α. πολλά. Και ασφαλώς εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις. Δεν έχει νόημα να στα αναλύσω τώρα. Πρέπει να γράφω μήνες.

    Για την ασφάλεια του οικισμού Τσουκαλάδες, θεωρείται δεδομένο ότι τέτοιου είδους έργα δεν έχουν αστοχία. Είναι καλύτερο δηλαδή να πετάνε τα σκουπίδια ανεξέλεγκτα εδώ κι εκεί?

    Είναι ολόκληρη κουβέντα που μπορεί να γίνει και βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά -ή μάλλον απλοϊκά- όπως τα βλέπει ένας άσχετος με το θέμα.

    Τα πράγματα εδώ δεν είναι άσπρα ή μαύρα αλλά γκρι. Και πρέπει να σταθμίσεις υπέρ και κατά.
    Εκτός τούτου, είμαστε (και καλώς είμαστε) υποχρεωμένοι από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία να το κάνουμε.

    Αυτά τα ολίγα φίλε από την Αράχωβα

  3. Περισπούδαστε Μηχανικέ με το προκλητικό ύφος, η αναζήτηση στο internet έγινε για να ικανοποιήσει την περιέργειά μου σχετικά με το τι είναι αυτή η επιφάνεια και όχι για να με καταστήσει ειδικό στους ΧΥΤΑ κι αυτό ακριβώς γράφω στο άρθρο. Μάθε να διαβάζεις και μην ανησυχείς δεν κινδυνεύουν τα επαγγελματικά σου δικαιώματα από μένα.
    Θα μπορούσες να αφήσεις το ύφος «πρέπει να γράφω μήνες» και να απαντήσεις κόσμια αν θες και με επιχειρήματα σε δυο εύλογες απορίες ενός κοινού θνητού όπως εγώ. Αφού σταθμίσατε αποστάσεις από οικισμούς, ρέματα, απόσταση από οδικό δίκτυο κλπ πως καταλήξατε να τον τοποθετήσετε πάνω από τον οικισμό απέναντι του κεντρικού δρόμου και πλησίον ρεμάτων αν δεν κάνω λάθος;
    Τέλος πρέπει να ξέρεις ότι και οι «άσχετοι με το θέμα» πολίτες επιθυμούν να μάθουν, διότι η εμπειρία τους από τα δημόσια έργα, τους κάνει να μην εμπιστεύονται καθόλου «σχετικούς» μηχανικούς όπως εσύ, ιδιαίτερα αν έχουν τέτοιο ύφος.

  4. Arachovasblog: Διαγράφω την πρώτη πρόταση που είναι υβριστική και δεν προσθέτει τίποτα στο διάλογο και δημοσιεύω την ουσία της απάντησης:

    Michanicos: Όταν λέμε να σταθμίσουμε τα κριτήρια ασφαλώς δεν εννοώ αυτό που έχεις στο μυαλό σου. Εξηγώ:
    1. Απόσταση από υφιστάμενο δρόμο: επιδιώκουμε μικρή προκειμένου να αποφύγουμε νέες χαράξεις με εκσκαφές και κόστος, καθώς και όχληση στο περιβάλλον.
    2. Γεωλογία – Τοπολογία: πρέπει η λεκάνη απορροής (ψάξε να βρεις τι σημαίνει αυτό) να είναι όσο το δυνατόν μικρή για να αποφύγουμε πιθανή αστοχία. Η μικρή λεκάνη απορροής στη συγκεκριμένη περίπτωση όπως θα δεις και στη φωτογραφία σου έχει τηρηθεί, καθώς περικλείεται από 3 μικρά και εποχιακά ρέματα. Επίσης έχει τηρηθεί η κλίση που επιδιώκουμε.
    3. Οικισμοί: επιδιώκουμε μικρή απόσταση που στην προκειμένη περίπτωση όντως δεν υπάρχει. Στην περίπτωση αυτή συνεξετάζεις τις άλλες εναλλακτικές λύσεις που εξετάστηκαν για να κρίνεις αν το έργο είναι χωροθετημένο σωστά ή όχι.

    Όταν λέω να γράφω μήνες εννοώ να σου εξηγήσω τη διαδικασία χωροθέτησης ενός τέτοιου είδους έργου, κι όχι να σου εξηγήσω τεχνικά πως γίνεται ο ΧΥΤΑ.

    Αυτό που έχει νόημα είναι ότι αν η διαδικασία έχει τηρηθεί σωστά ο ΧΥΤΑ έγινε εκεί γιατί στις υπόλοιπες θέσεις θα ήταν χειρότερο.

    Όσον αφορά τώρα για το αν είμαι «περισπούδαστος» όπως λες, μπορεί και να είμαι, μπορεί και όχι. Σίγουρα πάντως δεν παρεξηγούμαι όπως εσύ, που υποθέτω οτί κι εσύ σπουδαγμένος θα είσαι.
    Τα επαγγελματικά μου δικαιώματα ασφαλώς και δεν κινδυνεύουν, δεν ανησύχησα.

    Και κάτι τελευταίο: δεν είμαι υπεύθυνος μηχανικός του έργου, είμαι ένας απλός ταπεινός μηχανικός που προσπαθώ να σου εξηγήσω ότι κάθε έργο γίνεται με ένα σκοπό και με μια λογική, όσο κι αν αυτό δεν φαίνεται στο «μάτι» των τουριστών που έρχονται στο κοσμοπολίτικο χωριό σου.

    Φιλικά
    Ένας Μηχανικός

  5. Συμμετέχοντας στον διάλογο που ανοίξατε θα ήθελα να σχολιάσω ορισμένα σημεία:

    1. Ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ, αποτελεί στην ουσία επέκταση του υπάρχοντος απο δωδεκαετίας ΧΥΤΑ που δημιουργήθηκε με τη σειρά του εκεί που προυπήρχε ο σκουπιδότοπος της πόλης.

    2. Όντως ο τρόπος που κατασκευάσθηκε τον καθιστά περίοπτο, η κλίση του είναι μεγάλη και όταν θα θάβονται τα σκουπίδια θα συνεχίσει να δείχνει μια πληγή στο βουνό- τουλάχιστον μέχρι να κλείσει και να αποκατασταθεί.

    3. Ωστόσο αυτά είναι θα τολμούσα να πώ τα μικρότερα προβλήματα : ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ -που έχει απο χρόνια υπερπληρωθεί και λειτουργεί απαράδεκτα – μολύνει όλη την γύρω περιοχή και τον υδροφόρο ορίζοντα της λεκάνης του Βοιωτικού Κηφισού μεταξύ άλλων με καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο. Τα δε ρυάκια που αναφέρει ο προηγούμενος σχολιαστής, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον λειτουργούσαν ως αποδέκτες των απορροών υγρών αποβλήτων (στραγγισμάτων).
    Τόσο ο παλιός ΧΥΤΑ, όσο και ο νέος θα αποτελούν απειλή εάν δεν διορθωθούν τα προβλήματα λειτουργίας και κυρίως αν δεν φροντίσουμε με ανακύκλωση να μειώσουμε δραστικά τις ποσότητες των απορρίμματων. Το τελευταίο βέβαια ισχύει για όλους τους Δήμους της επαρχίας που συμμετέχουν σε διαδημοτική επιχείρηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

    Συγνώμη αν σας κούρασα, αλλά θεωρώ πολύ σοβαρό το πρόβλημα και πήρα την ευκαιρία να το αναφέρω πάλι. Επίσης για την ιστορία, έχουν γινει δύο επώνυμες καταγγελίες απο πολίτες (στις οποίες συμμετείχα) για να ελεγχθεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ, χωρίς ανταπόκριση.

  6. Δυστυχώς στη διαχείριση απορριμμάτων είμαστε πολύ πίσω τόσο από την υπόλοιπη Ε.Ε. όσο και από Η.Π.Α. ΚΑΝΑΔΑ.Φτιάχνουμε ακόμη ΧΥΤΑ ,υστερούμε στην ανακύκλωση ,βαφτίζουμε για τα προσχήματα ΧΥΤΥ τους ΧΥΤΑ ,για να μπορούμε να αντλήσουμε πόρους από την Ε.Ε. και μάλλον ο καθένας για τους δικούς του λόγους , Αιρετοί και Τεχνικοί , αδιαφορούν για τις συνέπειες!Διάβαζα παραπάνω τα σχόλια του michanikou που με σθένος υποστήριξε πράγματα ! αν όντως είναι μηχανικός μάλλον σχολίαζε κατάσταση που προσομοιώνει στο PC του στο γραφείο!!Λες και δεν γνωρίζει πόσο παρωχημένη τεχνολογία είναι αυτή των ΧΥΤΑ ακόμη και αν κατασκευασθούν τέλεια (βλέπε Γερμανία) δυσοσμία ,τοξική μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα!!Εύστοχα έγινε η παρατήρηση σχετικά με την οπτικότητα του χώρου και επισημαίνω και την κλίση που υπάρχει!όσο για τη μεμβράνη πολύ αμφιβάλλω για την ακεραιότητα της κατά την τοποθέτηση!Ελπίζω τουλάχιστον ο χώρος αυτός να μη δέχεται παραπάνω όγκο σκουπιδιών από τον προβλεπόμενο ,διόλου απίθανο αφού ακόμη και αν κατασκευασθεί ένα έργο αξιόπιστο τίποτα δεν εγγυάται τη σωστή λειτουργία του ,αυτό εξαρτάται από το φορέα διαχέίρισης-λειτουργίας μεγάλη πληγή της Τοπικής Αυτ/σης (βλέπε βιολογικούς καθαρισμούς)!Αλοίμονο δε εάν από εκεί διέρχεται υδροφόρος ορίζοντας!Τα στραγγίσματα σίγουρα θα καταλήγουν είτε σε πόσιμο νερό είτε στις παρακείμενες καλλιέργειες!

  7. Ως προς την απάντηση της Κυρίας Σπανούδη, ταυτίζομαι απολύτως. Τα προβλήματα είναι ήδη πολύ μεγάλα τόσο στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ όσο και στον νέο, εάν δεν λειτουργήσει σύμφωνα με τις προδιαγραφές.
    Βλέπεις λοιπόν αγαπητέ από την Αράχωβα ότι πρέπει να εξετάζεις ένα πρόβλημα σφαιρικά, γιατί και τώρα τα σκουπίδια κάπου πάνε, ακόμη κι αν δεν τα βλέπουμε από την Εθνική οδό. Δεν είναι τόσο πρόβλημα αισθητικής, όσο πρόβλημα υγείας. Πρέπει δε να τονίσω ότι η οπτική επαφή ΧΥΤΑ με οικισμό δεν αποτελεί απαγορευτικό παράγοντα.

    Όσον αφορά την απάντηση του JOHN, συμφωνώ στην παρωχημένη τεχνολογία των ΧΥΤΑ. Αυτό όμως αποτελεί πολιτική επιλογή και όχι τεχνική. Όσον αφορά τα υπόλοιπα λεγόμενά σου ότι σίγουρα θα υπάρξει ρύπανση του υπόγειου υδροφορέα (εάν υπάρχει όπως λες!!!) είναι τουλαχιστον αστήριχτες και αστείες. Δεν γνωρίζω το θέμα και δεν μπορώ να εκφέρω άποψη, αυτό όμως που γνωρίζω πολύ καλά είναι ότι αυτά τα έργα δεν αστοχούν τόσο εύκολα (τουλάχιστον από άποψη σχεδιασμού) όσο νομίζεις. Αν η κατασκευή δεν είναι καλή τότε τι να πω; Είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

    Σου ζητάω συγνώμη αν παρεξηγήθηκες φίλε Αραχωβίτη, δεν είχα πρόθεση να σε προσβάλω.

    Ο Μηχανικός

  8. Ευχαριστώ όλους που με τα σχόλιά σας πλουτίζετε το διάλογο και τις γνώσεις μας στο θέμα.
    Στον μηχανικό να πω πως δεν επιχειρηματολογώ εναντίων των ΧΥΤΑ γενικά. Δυο ενδοιασμούς εξέφρασα ως προς τη θέση. Φυσικά και τα σκουπίδια κάπου πάνε και δυστυχώς πολλά από αυτά ιδιαίτερα σε μικρούς δήμους καταλήγουν ανεξέλεγκτα σε παράνομους σκουπιδότοπους. Όπως ανεξέλεγκτα είναι και τα αδρανή υλικά από εκσκαφές, κατεδαφίσεις και γενικά την οικοδομική δραστηριότητα. Μια άλλη πονεμένη ιστορία που ενώ θα έπρεπε ένα σημαντικό ποσοστό τους να ανακυκλώνεται, καταλήγουν στην καλύτερη περίπτωση σε ημιπαράνομες χωματερές ενώ στη χειρότερη σε οποιοδήποτε απομακρυσμένο αλλά προσβάσιμο οδικά σημείο.

Σχολιάστε