Δήμευση περιουσίας λόγω απόκρυψης στο «πόθεν έσχες»

«Την αποπομπή όσων υπουργών, βουλευτών, νομαρχών και δημάρχων συμμετέχουν σε υπεράκτιες εταιρείες, καθώς και αλλαγές στο «πόθεν έσχες», με δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που δεν δηλώθηκαν εν γνώσει των υπόχρεων, εισηγείται ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χάρης Καστανίδης για την ενίσχυση της διαφάνειας στη δημόσια ζωή και την καταπολέμηση των κρουσμάτων διαφθοράς.

Η έκπτωση από το αξίωμα των μελών της κυβέρνησης, των υφυπουργών, των βουλευτών, των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων, των νομαρχών και των δημάρχων, εάν αποδειχθεί ότι συμμετέχουν σε off shore εταιρείες, είναι κατά τον υπουργό και τον υφυπουργό κ. Απ. Κατσιφάρα αναγκαίο μέτρο που πρέπει να θεσπιστεί άμεσα, καθώς όπως είπαν εμφαντικά «ούτε νόμιμη ούτε ηθική είναι η συμμετοχή σε υπεράκτια εταιρεία». Σήμερα, η συμμετοχή σε off shore εταιρείες τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγγειλε χθες, με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα για τη Διαφάνεια, δέσμη έξι μέτρων για την καθιέρωση κανόνων διαφάνειας, με αιχμή την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για το «πόθεν έσχες», ώστε να δημεύεται κάθε περιουσιακό στοιχείο, εάν εντοπιστεί απόκρυψη στοιχείων ή ανακρίβειες στη δήλωση της περιουσιακής κατάστασης.»

Περισσότερα στην εφημερίδα Καθημερινή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: