Επιστολή αιρετών συμβούλων Αράχωβας προς την οργανωτική επιτροπή του Λαογραφικού Μουσείου

Με έκπληξή μας ενημερωθήκαμε από blogs της περιοχής μας για την επιστολή παραίτησης των μελών της οργανωτικής επιτροπής του Λαογραφικού Μουσείου Αράχωβας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο πρώην Δήμος Αράχωβας είχε δρομολογήσει τη δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου και Εργαστηρίων Παραδοσιακών Τεχνών και Επαγγελμάτων που θα στεγάζονταν στο κτίριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου και στις καμάρες,

Είχε μάλιστα ζητήσει τη συνεργασία του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο ανταποκρίθηκε ευγενικά δια της Διευθύντριάς του κας Καμυλάκη – Πολυμέρου, ενώ παράλληλα είχε συσταθεί ομάδα εργασίας που θα εργαζόταν εθελοντικά για το σκοπό αυτό.

Ο Δήμαρχός μας κ. Πατσαντάρας με απόφασή του συμπλήρωσε την ομάδα εργασίας με την προσθήκη του αιρετού συναδέλφου μας κ. Σπύρου Κομνά, η οποία και συνέχισε το έργο της ως οργανωτική επιτροπή του Λαογραφικού Μουσείου Αράχωβας.

Η όλη προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια περίπου και την έχουν αγκαλιάσει με ενθουσιασμό και μεράκι πολλές συμπολίτισσες και συμπολίτες μας. Ακόμη και μικρές μαθήτριες του Δημοτικού σχολείου με μικρούς αυτοσχέδιους αργαλειούς εκθέτουν τις χειροτεχνίες τους στα εκθετήρια του Μουσείου.

Στήθηκαν αργαλειοί, τελάρα χρυσοκεντήματος, έγιναν εγκαίνια, αγιασμός, κοπή πίττας, παραλαβή ηλεκτρονικού εξοπλισμού (προσφορά της εταιρείας ΠΡΟΤΕΡΓΕΙΑ του ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ)  για την ψηφιοποίηση των δράσεων και των έργων του Μουσείου.

Ο Δήμαρχος έστειλε ευχαριστήριες επιστολές στον κ. Μπενρουμπή, εκπρόσωπο της εταιρείας, για την προσφορά του αυτή.

Όλα καλά, όλα ωραία μέχρι εδώ.

Το Μουσείο όμως, θεσμικά ήταν στον αέρα. Με τις υποδείξεις και προτροπές της κας  Καμυλάκη – Πολυμέρου και την εισηγητική έκθεση του έγκριτου δικηγόρου συμπολίτη μας κ. Γεωργίου Ανδρέου, πρώην Προέδρου του Δ.Σ. Αράχωβας, έπρεπε όλο αυτό το δημιούργημα να ταυτοποιηθεί και να συνταχθεί φάκελος για την αναγνώριση και νομιμοποίησή του.

Το Μουσείο  είχε και θα έχει λειτουργικά έξοδα και ανάγκες. Η εθελοντική οικονομική ενίσχυση κάποιων φίλων, του συλλόγου των εν Αθήναις Αραχωβιτών, των μελών – φίλων του συλλόγου «Το Διασίδι» και η μέχρι τώρα προσφορά του Δήμου δεν ήταν αρκετή για την κάλυψη των εξόδων.

Με το νόμο 3852/2010 (Καλλικράτης), ο Δήμος δεν μπορεί να ιδρύσει άλλα Νομικά Πρόσωπα και βάσει της νομοθεσίας, έπρεπε η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση, να αναλάβει και να συνεχίσει τις διαδικασίες για τη θεσμική αναγνώριση του Μουσείου και των Εργαστηρίων.

Έγινε λοιπόν συνάντηση την 2-3-2013 στο αμφιθέατρο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου, παρουσία του Δημάρχου, του Δ.Σ της Κοινωφελούς, των Αραχωβιτών Δημοτικών Συμβούλων, της ομάδας εργασίας και του προϊσταμένου του γραφείου υποστήριξης δημάρχου, στην οποία συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το Μουσείο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης είναι αλήθεια πως κάποια στιγμή τα πνεύματα οξύνθηκαν πλην όμως δεν δικαιολογούμε την αχαρακτήριστη φραστική επίθεση του υπαλλήλου του Δήμου κ. Νίκου Γεωργιάδη στην κα Καλή Λούσκου με ακατανόητους για εμάς χαρακτηρισμούς, γι’ αυτό και την καταδικάζουμε.

Συμφωνήσαμε να ανατεθεί στην Κοινωφελή  Εταιρεία να προχωρήσει στην λήψη απόφασης για την ίδρυση του Δημοτικού Λαογραφικού Μουσείου-Εργαστηρίων Παραδοσιακών Τεχνών Αράχωβας.

Σημειωτέον ότι ο νέος Καλλικρατικός Δήμος μας, έχει να καλύψει αιτήματα και ανάγκες άλλων δέκα επτά συλλόγων και σωματείων, σε μια δύσκολη για την πατρίδα μας εποχή και με μειωμένους τούς κρατικούς πόρους προς του Δήμους κατά 65 % .

Παρά τις δυσκολίες αυτές, με τη συναίνεση της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ του Δήμου Δ.Α.Α, η Κοινωφελής έλαβε την ιστορική ομολογουμένως ομόφωνη απόφαση (αριθ.12/22-3-2013),για την ταυτοποίηση του Μουσείου, με παράλληλη προσθήκη στον προϋπολογισμό της 12.500 ευρώ για λειτουργικές δαπάνες.

Εδώ θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στο Δ.Σ της Κοινωφελούς είναι μέλη τέσσερις Αραχωβίτισσες (οι δύο μάλιστα με θητεία στον πρώην Δήμο Αράχωβας) η κυρία Ευαγγελία Γρανιτσιώτη – πρώην Δήμαρχος, η κυρία Σοφία Πατσαντάρα – πρώην πρόεδρος της Δ.Ε.Τ.Π.Α, η κυρία Γεωργία Ταγκαλάκη – νυν Δημοτική Σύμβουλος και η κυρία Αγγελική Αθανασίου-Κοροδήμου.

Αφού λοιπόν φτάσαμε στην εκπλήρωση ενός μακροχρόνιου ονείρου μαθαίνουμε για την παραίτηση σας!!!

Μια απόφαση που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε.

Σε τι φταίει ο Δήμος;

Ζούμε σε ένα πανέμορφο χωριό με ιστορία και φυσικές ομορφιές. Κουβαλάμε μια βαριά κληρονομιά από καταξιωμένους ανθρώπους που έζησαν κι αγάπησαν αυτό τον τόπο. Δημιούργησαν Πολιτισμό και δεν έχουμε το δικαίωμα να προδώσουμε τα όνειρά τους.

Πώς μπορούμε να ξεχάσουμε τούς αείμνηστους Δημήτρη Γιαννακόπουλο, Γιάννη Αργυρίου, Γιώργο Σύρο-Ραπανάκια, Γιώργο Χαρίτο, το δάσκαλό μας Ηλία Λιάκο, το Γιάννη – Λαζαρή Φαρμάκη και τον ευπατρίδη Κώστα Κοκορέλλη που πρόσφατα μάλιστα παραλάβαμε το σπίτι του βάσει της διαθήκης του προσφορά στο Δήμο μας;

Πώς μπορούμε να αποθαρρύνουμε τους σύγχρονους συμπολίτες μας, το Χρήστο Μαυρόπουλο, το Στάθη Ασημάκη, το Γιώργο Καστανά, τον Τάκη Μυλωνά και τόσους άλλους που με τις ιδέες και τα έργα τους στολίζουν το Πολιτιστικό Πάζλ του χωριού μας;

Ποιά εξήγηση να δώσουμε στις κυρίες που με τους αργαλειούς και τα τελάρα τους κάθε μέρα συνεχίζουν να δημιουργούν τα χειροτεχνήματά τους;

Πώς να καταλάβουν τα παιδάκια του Δημοτικού Σχολείου τις άνευ λόγου μικρότητες από εμάς τους μεγάλους;

Είδαμε με πρωτοβουλία της Επιτροπής να αφαιρούνται τα παλιά αντικείμενα που κοσμούσαν τις βιτρίνες, για να επιστραφούν στους κατόχους τους, που με ευχαρίστηση προσέφεραν για το Μουσείο.

Κρίμα!!!

Τί εικόνα θα δείξουμε στους επιστήμονες της Ακαδημίας Αθηνών, που θα μας επισκεφθούν την 17η Απριλίου, οι οποίοι με την ευγενική τους εργασία και τις γνώσεις τους αγκάλιασαν το όνειρο;

Ξέρετε πολύ καλά ότι εμείς, ένα κομμάτι της κοινωνίας μας, με τη θέλησή μας και την ψήφο των συμπολιτών μας ακολουθήσαμε τον Δήμαρχό μας Γιάννη Πατσαντάρα στο νέο διευρυμένο Δήμο μας.

Δεν είμαστε ανύπαρκτοι όπως θέλετε να μας παρουσιάζετε. Δεν είμαστε γλάστρες.

Προσπαθούμε καθημερινά για το καλύτερο. Σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή με πολλά προβλήματα και παγίδες, είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε και να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των Δημοτών μας.

Εμείς δεν παραιτούμαστε, είμαστε εδώ και συνεχίζουμε.

Καμαρώνουμε που στο πηδάλιο του Δήμου μας έχουμε κυβερνήτη τον Επίτιμο Αρχηγό της Ελληνικής Αεροπορίας

Σεμνό, εργατικό, τίμιο.

Μπορεί να μην είμαστε ή να μην προσπαθούμε να γίνουμε δημοφιλείς. Είμαστε όμως χρήσιμοι. Το Δήμαρχό μας τον στηρίζουμε, τον εμπιστευόμαστε και τον βοηθάμε με αγάπη.

Μας στεναχωρεί που κάποιοι κακοήθεις, εκμεταλλευόμενοι την ανωνυμία του διαδικτύου και την ανοχή κάποιων bloggers δημοσιεύουν ανεξέλεγκτα σχόλια που δηλητηριάζουν την τοπική μας κοινωνία.

Κρίμα!!!!

Τελειώνοντας, σας καλούμε να αφήσετε κατά μέρος πικρίες, παρεξηγήσεις και μικροπολιτική. Η Αράχωβα έχει την ανάγκη όλων μας. Κανείς δεν περισσεύει!!! όπως μας έλεγε και ο Δήμαρχος στις προεκλογικές του ομιλίες.

Όλοι μαζί ας προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα, κάθε γνωριμία, κάθε προσφορά για το καλό του τόπου μας.

Με εκτίμηση,

Ανδρίτσος Γιάννης

Ιγγλέζου Έφη

Μπεζεντές Γιάννης

Μπεζεντές Γιώργος

Οικονομάκης Παναγιώτης

Σύρου Λένα

Σύρου Κατερίνα

Ταγκαλάκη Γεωργία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: