Αρχίστε την επανάσταση χωρίς εμάς!

Του Ευτύχη Παλλήκαρη

Κόντεψαν να επαναστατήσουν οι δήμαρχοι στη συνάντησή τους με τον υπουργό Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη. Απείλησαν να παραιτηθούν για το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε περικοπές και περιστολή σπατάλης. “Η επανάσταση των δημάρχων” είναι ο τίτλος εφημερίδας, που προαναγγέλλει και την περίοδο της εξέγερσης: από Σεπτέμβριο παίρνουμε τα όπλα μας.

Κατ’ αρχάς δεν είδαμε δημάρχους να παραιτούνται και να εξεγείρονται όταν η σπατάλη στους περισσότερους Δήμους είχε εξελιχθεί σε ένα είδος εθνικού σπορ. Όταν τα έργα σε εργολάβους δίνονταν με τη σέσουλα, αλλά βεβαίως με δάνεια ή κοινοτικούς πόρους- με “ξένα κόλυβα”. Όταν οι προσλήψεις ημετέρων έπιαναν “κόκκινο” κάθε φορά που οι περισσότεροι Δήμαρχοι αναλάμβαναν τα ηνία του Δήμου. Όλα αυτά ήταν λόγοι για να εξεγερθούν κάποιοι, αλλά ξεσηκωμό δεν είδαμε τα χρόνια της ασυδοσίας στην Αυτοδιοίκηση. 

Ακόμα και τώρα που η χώρα βουλιάζει, πολλοί δήμαρχοι εξακολουθούν να υποκρίνονται ότι ζουν σε άλλη χώρα. Πρόσφατα σε ένα νησιωτικό δήμο, κόπηκε κονδύλι 10.000 ευρώ για αδελφοποίηση με ιταλική πόλη… Σε ορισμένους Δήμους, έργα εξωραϊσμού- προφανώς από κεκτημένη ταχύτητα προηγούμενων ετών και πρακτικών- εξακολουθούν να εκτελούνται, αντί οι πόροι να διοχετευθούν σε στήριξη κοινωνικών υποδομών, στη λειτουργία των παιδικών σταθμών, στη βοήθεια προς τους ανέργους. Άλλοι πάλι εμμένουν στο να απασχολούν στρατιές συμβασιούχων, με άδεια ταμεία-και να ζητούν δανεικά από το κράτος αλλιώς απειλούν ότι θα παραιτηθούν ομαδικά.

Υπάρχει τεράστιο έδαφος περιορισμού της σπατάλης στην Αυτοδιοίκηση. Ας μην ξεχνάμε πως μέχρι πρόσφατα η Στατιστική Αρχή αδυνατούσε να προσδιορίσει τα έσοδα-έξοδα σε δυο τομείς, την Υγεία και την Αυτοδιοίηση. Οι δήμαρχοι έπαιρναν λεφτά αλλά δεν έδιναν λογαριασμό.

Ο υπουργός ας πάρει επιτέλους τις σωστές αποφάσεις. Αλλά και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ας σταματήσει το τροπάρι “δώσε και άλλα, θείε”. Υπάρχουν τρόποι σε δύσκολους καιρούς να περιοριστούν οι σπατάλες. Ας δώσουν στη δημοσιότητα και τα θετικά παραδείγματα δημάρχων, που με χρηστή διαχείριση και οικονομίες παρουσιάζουν πλεονάσματα αντί να “διαφημίζουν” ελλείμματα.
Αλλιώς η “επανάσταση” των δημάρχων δεν θα αφορά στον τόπο ούτε στους πολίτες που τους εμπιστεύτηκαν.

 Πηγή athensvoice

Σχολιάστε