Χρειαζόμουν ένα πιστοποιητικό εντοπιότητας για κάποιο λόγο και την ώρα που το παραλάμβανα από το ΚΕΠ πρόσεξα ότι στο κείμενο υπάρχει 13 φορές γραμμένη η λέξη «Αράχωβα». Από τον τίτλο μέχρι την σφραγίδα.
Από αυτές, 8 φορές η λέξη είναι γραμμένη με όμικρον και τις υπόλοιπες 5 με ωμέγα. Στην ίδια σελίδα. Όμικρον εναντίον Ωμέγα : 8 – 5. Καθαρή νίκη του Όμικρον δηλαδή.
Προσπάθησα να βρω μια λογική. Αράχωβα της Αράχωβας, δημοτική, τόνος στην προπαραλήγουσα = ωμέγα, γενική Αραχόβης, καθαρεύουσα, τόνος στην παραλήγουσα = όμικρον. Υπάρχει όμως και μια γενική Αράχοβας με όμικρον μέσα στο κείμενο. Πάει ο κανόνας, άστο.
Το ίδιο μπέρδεμα είχα εντοπίσει και στους συνονόματους Αραχωβίτες στην Ναυπακτία αν θυμάστε στο άρθρο Βίοι Παράλληλοι (κλικ ΕΔΩ).
Προσωπικά δε με πειράζει αυτός ο διχασμός τον οποίο έχω συνηθίσει, αλλά εκεί που θα καταθέσω το πιστοποιητικό ενδέχεται να μας περάσουν για ανορθόγραφους.
[Update] Με το ίδιο θέμα για άλλο πιστοποιητικό είχε ασχοληθεί πριν ένα χρόνο ο anemoria. Το είχα ξεχάσει και το είδα εκ των υστέρων ψάχνοντας στο Google. Υπάρχουν ενδιαφέροντα σχόλια από κάτω. Το άρθρο ΕΔΩ.
Filed under: Τοπική Αυτοδιοίκηση |
Σχολιάστε