Μπροστά από τις εκλογές.

Του Σεραφείμ Καρακικέ, υποψήφιου ΔΗΜ.ΑΡ. Βοιωτίας

Για πολλά θέματα  οι πολίτες  είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις θέσεις των κομμάτων προεκλογικά  παρότι  στη στάση τους αυτό που κυριάρχησε ήταν  ο θυμός και η αγανάκτηση.  Από την εξαιρετικά χρήσιμη εμπειρία των διερευνητικών εντολών όμως έγιναν σοφότεροι και αυτή την φορά θα ακούσουν περισσότερο τα προγράμματα και λιγότερο τα συνθήματα, οδεύοντας προς  τις  εκλογές του Ιουνίου.

  Η Δημοκρατική Αριστερά με το 6,11%  έκανε ότι  μπορούσε – και περισσότερο από ότι επέτρεπε η δύναμή της – για να έχει ο τόπος κυβέρνηση  δεσμευμένη σε πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του λαού όπως εκφράστηκαν από το εκλογικό αποτέλεσμα. Έχει την θέληση – και το απέδειξε – να είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας και  προσδοκά σε  ΕΝΤΟΛΗ για ΛΥΣΗ.

Είναι γεγονός ότι στήνεται  μια νέα παραλλαγή  δικομματισμού που ως συνήθως δημιουργεί γηπεδική συμπεριφορά συσκοτίζοντας τα υπαρκτά προβλήματα, μέσα σε συνθήκες  που κρισιμότερες δεν γίνεται.

Από την μια οι συσπειρωμένες δυνάμεις της δεξιάς για να διεκδικήσουν την πρώτη θέση, επισείουν τον κίνδυνο μιας αριστεράς που κινείται σε αντιευρωπαϊκή τροχιά.

Η Ν.Δ  θα κινηθεί με τις γνωστές νεοφιλελεύθερες συνταγές, με τις οποίες κινείται και στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να έχει οδηγηθεί η ΕΕ σε αδιέξοδα. Είναι η πολιτική της Μέρκελ  από την οποία   η χώρα μας  τόσο υποφέρει και που  εφάρμοσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Είναι μια  δεξιά χωρίς όραμα για την Ευρώπη .

Όμως ο κίνδυνος ενίσχυσης της είναι υπαρκτός αν απέναντι σε αυτή την δεξιά οι πολίτες βλέπουν μόνο τον πόλο μιας λαϊκίστικης και ανεύθυνης αριστεράς  χωρίς  οικονομικό πρόγραμμα. Αυτή η Αριστερά την μια μιλάει για καταγγελία του μνημονίου, την άλλη για επαναδιαπραγμάτευση ενώ, όταν απευθύνεται στον Μπαρόζο, περιορίζεται στην επανεξέταση.  Αυτή η Αριστερά  κλίνει το μάτι στο λαϊκισμό, φτάνοντας να προτείνει για πρωθυπουργό τον  Αρσένη  ,συνεργάζεται με  συνδικαλιστικές συντεχνίες  τύπου Φωτόπουλου-Ραφτόπουλου και υποστηρίζεται  από την εμπνευστή του <λεφτά υπάρχουν> κ. Κατσέλη  Αυτή η Αριστερά δεν είναι η δική μας Αριστερά  παρά τις προσχηματικές «επιθέσεις φιλίας» που ακυρώνονται  μετά  από αμετροεπή άρθρα τοπικών υποψηφίων.

Αυτό το ψευδεπίγραφο δίπολο εξυπηρετεί και τους δύο. Η ΝΔ θα κακοποιήσει την υπόθεση του ευρωπαϊσμού, αλλά θα εισπράξει από τον φόβο απέναντι στην ανεύθυνη Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θέλει – γιατί δεν μπορεί – να κυβερνήσει, θα περιοριστεί στο ρόλο της αντιπολίτευσης. . Η δεξιά θα προβάλλει μόνο το δίλημμα ευρώ ή δραχμή και ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο το δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Το πραγματικό δίλημμα όμως είναι άλλο: σταδιακή απαγκίστρωση και επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με ευρώ  ή μονομερής καταγγελία και δραχμή;

 Αν πάμε σε εκλογές με μόνο αυτούς τους δυο πόλους, αν ο πολίτης δεν δει μπροστά του ένα τρίτο πόλο, αριστερό και ευρωπαϊκό, δημοκρατικό και σοσιαλιστικό, βαθειά μεταρρυθμιστικό, η χώρα θα μπει σε μεγαλύτερες περιπέτειες. Την  συγκρότηση αυτού του τρίτου πόλου μόνο η ΔΗΜΑΡ μπορεί σήμερα αξιόπιστα να την  εγγυηθεί.

Προχωρώντας προς τις εκλογές, ο πολίτης θέλει αυτή τη φορά καθαρές εξηγήσεις και δεσμεύσεις. Εμείς λοιπόν δεσμευόμαστε να κινηθούμε σταθερά στις δύο αλληλοσυμπληρούμενες κατευθύνσεις: Μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ και σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο.

Θα αξιοποιήσουμε το ευνοϊκότερο κλίμα που υπάρχει στην Ευρώπη μετά την εκλογή του Ολάντ και την υποχώρηση των συντηρητικών δυνάμεων στην Γερμανία, θα διαπραγματευτούμε σκληρά για τα συμφέροντα των εργαζομένων και δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την θέση της χώρας μέσα στην ευρωζώνη.

Σε άμεση προτεραιότητα θα διαπραγματευτούμε

 Α) για την επιμήκυνση, μέχρι το 2017, του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής για να πάρει ο τόπος μια βαθειά ανάσα.

Β) Θα προτάξουμε την κατάργηση της νομοθεσίας για την μείωση των κατώτατων μισθών και συντάξεων που συμπαρέσυρε όλες τις αμοιβές προς τα κάτω

Γ) Θα προτάξουμε το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μετενέργειας..

Δ) Θα προτάξουμε την ύπαρξη και εφαρμογή ενός πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος, προκειμένου να υπάρξουν και θέσεις εργασίας.

Αυτά θα είναι τα άμεσα μέτρα και η επαναδιαπραγμάτευση θα συνεχίζεται. Αλλά  η χώρα για να διαπραγματευτεί και να προχωρήσει στην σταδιακή αποδέσμευση από το μνημόνιο και τους επαχθείς όρους του πρέπει να έχει κυβέρνηση. Και όσο ισχυρότερη βγει η ΔΗΜΑΡ, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να σχηματιστεί προοδευτική  κυβέρνηση ικανή να κρατήσει τη χώρα μέσα στην Ευρώπη

Σε ό,τι μας αφορά δεν θα επιτρέψουμε να μπει η χώρα σε περιπέτειες με τρίτες κατά σειρά εκλογές. Η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση και εμείς θα συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση με βάση το προγραμματικό μας πλαίσιο :Παραμονή της χώρας  στην ΕΕ  και το ευρώ με σταδιακή απαγκίστρωση  Το κλειδί το κρατάνε οι πολίτες στα χέρια τους στις 17 Ιουνίου. Όσο πιο ισχυρή είναι η ΔΗΜΑΡ τόσο πιο προοδευτική, αποτελεσματική και σταθερή θα είναι η κυβέρνηση και η ψήφος στην ΔΗΜΑΡ σίγουρα θα πιάσει  τόπο. Είναι ψήφος ευθύνης για τον τόπο, για τους εργαζόμενους , για τους πολίτες. Είναι δύναμη για να πορευτεί η χώρα και η κοινωνία μπροστά, αφήνοντας πίσω τα συντρίμμια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.   Είναι δύναμη  για την Ελλάδα στην Ευρώπη, με την κοινωνία όρθια και ζωντανή.

ΚΑΡΑΚΙΚΕΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ  υποψ/ιος  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ  ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: