Ο μαθηματικός γρίφος των Beatles

Η μουσική των τραγουδιών που έχουν υπάρξει μεγάλες επιτυχίες, αναγνωρίζεται τις περισσότερες φορές από τo πρώτo άκουσμα, χωρίς να δημιουργεί ή να συντηρεί κανενός είδους μυστήριο.

Υπάρχει, όμως, μια περίπτωση πασίγνωστου τραγουδιού, που δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσο οι άλλες. Συνοδεύεται, μάλιστα, από ένα μυστηριώδες ερώτημα το οποίο ζητά απάντηση τα τελευταία σαράντα χρόνια: «Τι είδους ενορχήστρωση και ποιες νότες συνθέτουν την εισαγωγική συγχορδία του δημοφιλούς τραγουδιού των Beatles, «A Hard Day’s Night» ;

Το μυστήριο ενισχύεται από το γεγονός ότι οι Beatles δεν είχαν ποτέ διάθεση να αποκαλύψουν τη δημιουργία του σύνθετου ήχου που ακούγεται στην εισαγωγή του τραγουδιού.  Όσοι μουσικοί προσπάθησαν να τον επαναλάβουν απογοητεύτηκαν από το αποτέλεσμα, το οποίο απέχει εντυπωσιακά από το πρωτότυπο.

O μαθηματικός Jason Brown, λάτρης των Beatles, επιχείρησε να προσεγγίσει τον μυστηριώδη γρίφο του τραγουδιού, αξιοποιώντας τις μουσικές του γνώσεις αλλά και τους Διακριτούς Μετασχηματισμούς Φουριέ, τους μαθηματικούς μετασχηματισμούς που βοηθούν στην διάσπαση των σημάτων στα στοιχειώδη βασικά τους μέρη.

Οι μαθηματικοί μετασχηματισμοί απλοποιούν εφαρμογές που κυμαίνονται από την επεξεργασία ενός σήματος μέχρι τον πολαπλασιασμό μεγάλων αριθμών, για αυτό και ο μαθηματικός ερευνητής κατάφερε να πάρει απαντήσεις που αφορούν τις νότες και τη συμπεριφορά των διαφορετικών οργάνων. Και να εντοπίσει «κρυμμένες» πινελιές πιάνου που δεν αναγνωρίζονται εύκολα στην εισαγωγή του τραγουδιού.

O Μπράουν χρησιμοποιεί, επίσης, τα μαθηματικά, ιδιαιτέρως τη Θεωρία Γράφων, προκειμένου να ανακαλύψει ποιός είναι, τελικά ο δημιουργός του τραγουδιού «In My Life», αφού και ο Τζον Λένον και ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ είχαν διεκδικήσει την πατρότητά του.

Στις γραφικές παραστάσεις που δημιούργησε εξετάζονται όλα τα τραγούδια της μπάντας που έχουν αναγνωρισμένη πατρότητα για να εντοπιστεί σε ποιά συλλογή γραφημάτων, σε εκείνη του Λένον ή του Πολ Μακ Κάρτνεϊ, ταιριάζει καλύτερα το τραγούδι «In My Life».

Ακόμα κι αν ορισμένοι θεωρήσουν αυτού τους είδους τις αναλύσεις για τη μουσική των Beatles σχολαστικές, κανείς δεν αμφισβητεί ότι μάς παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία μιας σπουδαίας μπάντας που άλλαξε μια για πάντα τη μουσική.

Πηγή: American Mathematical Society μέσω του Θαλής+Φίλοι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: