Διαβάζω σε άρθρο στη LiFO ότι «ο Mark Sapwell, που κάνει το διδακτορικό του στο St John’s College του Cambridge, πιστεύει πως ανακάλυψε μια αρχαϊκή έκδοση του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου, όπου οι «χρήστες» μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, ενώ δίνουν την έγκρισή τους στις συνεισφορές των άλλων (σαν το σημερινό «like»).
Σύμφωνα με δημοσίευμα του archaeologynewsnetwork, στη Ρωσία και στη Βόρεια Σουηδία εντοπίστηκαν βραχογραφίες όπου απεικονίζονται ζώα και γεγονότα, οι οποίες είχαν ως σκοπό να «ενημερώνουν» μακρινές φυλές, αλλά και απογόνους, κατά την Εποχή του Χαλκού.
«Όπως μια κατάσταση στο Facebook προκαλεί σχόλια, έτσι και η βραχογραφία μοιάζει πολύ κοινωνική, ενώ παράλληλα προσκαλεί τους άλλους να συνεισφέρουν. Ο τρόπος που οι εικόνες διακυμαίνονται, αντανακλά ένα είδος έκκλησης και απάντησης ανάμεσα στις διάφορες ομάδες κυνηγών, μέσα στο πέρασμα εκατοντάδων ή ακόμα και χιλιάδων χρόνων… Όπως και σήμερα, οι άνθρωποι πάντα ήθελαν να νιώθουν συνδεδεμένοι με τους άλλους. Αυτό ήταν μια εκδήλωση ταυτότητας για τις πρώιμες κοινωνίες πριν την εμφάνιση της γραπτής γλώσσας» σύμφωνα με τον Sapwell.
Προφανώς η επίκληση του facebook έγινε για να κατανοήσουμε με ένα σύγχρονο ανάλογο τη χρήση αυτών των γραφημάτων, αλλά διαβάζοντας «όπως και σήμερα οι άνθρωποι ήθελαν να νιώθουν συνδεδεμένοι με τους άλλους» μου δημιουργεί την αίσθηση ότι βάζουμε το κάρο πριν το άλογο. Δεν ανακαλύψαμε εμείς την επικοινωνία. Όπως και τότε, οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη -και θα την έχουν πάντα- να έρθουν σε επαφή με τους συνανθρώπους τους… Το Facebook ήρθε πολύ μετά.
Σχολιάστε