Προς επίδοξους νεο – λογοκριτές

Του Αντώνη Καρακούση

Κόμματα και έντυπα, ηγέτες και εκπρόσωποι κατηγορούν συλλήβδην, με ευκολία περισσή δημοσιογράφους, εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης ότι δήθεν τρομοκρατούν τον λαό, ότι δημιουργούν συνθήκες πανικού, ότι περιγράφουν σενάρια ανύπαρκτα και ότι εντέλει δεν δικαιούνται να γράφουν και να ομιλούν, εκτός και είναι υποτακτικοί και υπάκουοι, όπως οι στρατευμένοι του «Κόκκινου» και οι «ανεξάρτητοι» συμπαραγωγοί της ΝΕΤ.

Ωστόσο, επειδή ακόμη δεν ζούμε σε καθεστώτα λογοκρισίας και ακρισίας, οφείλουμε να λέμε και να γράφουμε αυτά που αντιλαμβανόμαστε και όσα οι νοήμονες και οι έχοντες συναίσθηση των συνθηκών μεταφέρουν.

Ο διεθνής Τύπος βρίθει σεναρίων για την επόμενη ελληνική μέρα.

Για τη μέρα που κάποια ελληνική κυβέρνηση θα αναιρέσει τα συμφωνηθέντα και θα επιχειρήσει να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία.

Τα ίδια τα αντιμνημονιακά κόμματα έχουν ενημερωθεί επίσης γι’ αυτά, γνωρίζουν από πρώτο χέρι, με τον πιο επίσημο τρόπο, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος τι θα σημάνει για το κράτος και την ελληνική πολιτεία η τυχόν μονομερής ακύρωση της δανειακής σύμβασης και η παρεπόμενη διακοπή των χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ξέρουν όλοι όσοι διεκδικούν την εξουσία τι θα συμβεί την επομένη τέτοιων επιλογών. Πόσες μέρες δηλαδή αντέχει το ελληνικό κράτος χωρίς λεφτά, πόσο οδυνηρή θα είναι για τον τόπο η διακοπή της χρηματοδότησης και ποιες θα είναι οι συνέπειες στην πληρωμή μισθών και στην απονομή των συντάξεων, τις οποίες εγγυήθηκε προσωπικώς ο ανερχόμενος ηγέτης.

Αλήθεια πως τις εγγυάται, όταν τα στελέχη του κόμματός του έμειναν και παραμένουν άφωνα τόσες ημέρες μετά την επίσημη ενημέρωση που έλαβαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Εκτός κι αν σκοπός τους είναι να πληρώσουν με »υποσχετικές»,με χαρτάκια που θα φέρουν την ένδειξη »Η Ελληνική Δημοκρατία σας οφείλει» 500 ή 1000 ευρώ.

Οφείλουν όμως να γνωρίζουν πως αν εκδοθούν τέτοια χαρτάκια θα έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση,η συγκεκριμένη πράξη θα ισοδυναμεί με έκδοση νομίσματος και επιστροφή στη δραχμή.

Και όταν θα συμβεί αυτό, ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε.

Θα είναι η στιγμή που θα δραχμοποιηθούν οι καταθέσεις και τα δάνεια μπορεί να πει κάποιος. Θα περάσουμε λίγο καιρό δύσκολα και μετά θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Έλα όμως που υπάρχουν λεπτομέρειες που δεν επιτρέπουν ούτε καν αυτή τη λογική σειρά των πραγμάτων.

Υπάρχουν στεγαστικά δάνεια ληφθέντα σε τρίτο νόμισμα, σε ελβετικό φράγκο για παράδειγμα,τα οποία δεν θα μπορούν να δραχμοποιηθούν και η υποχρέωση των δανειοληπτών θα συνεχίσει να τρέχει σε ξένο νόμισμα. Αλλά και εκείνα που πιθανώς δραχμοποιηθούν είναι σε μεγάλο βαθμό εγκλωβισμένα από τις τιτλοποιήσεις που έχουν μεσολαβήσει. Το προιόν των περισσότερων δανείων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχουν τιτλοποιηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι η απαίτησή τους έχει μεταφερθεί σε τρίτους και είναι συμβολαιοποιημένη σε ξένο νόμισμα. Αυτή δεν θα πάψει να υφίσταται, θα καταστεί απαιτητή.

Το ίδιο μπορεί να ισχύει για πλήθος μεγάλων ή μικρών ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες είτε ευθέως,είτε μέσω του παραπάνω μηχανισμού οφείλουν σε τρίτους,σε ιδρύματα εκτός της χώρας, τα οποία θα διατηρήσουν την απαίτησή τους σε ξένο συνάλλαγμα.

Με άλλα λόγια τέτοιες ανεύθυνες ακροβασίες που οι περισσότερες των αντιμνημονιακών δυνάμεων επιχειρούν μπορεί να έχουν ανυπολόγιστο κόστος και να οδηγήσουν σε προβληματικοποίηση και στο απόλυτο χάος όλη τη χώρα.

Οι επίδοξοι νέο – λογοκριτές,λοιπόν, ας σκέπτονται διπλά και τριπλά πριν μιλήσουν, πριν κατηγορήσουν και πριν καταδικάσουν όσους προσπαθούν να εξηγήσουν την κατάσταση, να περιγράψουν τους κινδύνους και να προσεγγίσουν το κόστος των όποιων πολιτικών επιλογών.

Ως γνωστόν δεν υπάρχει πολιτική επιλογή χωρίς κόστος, χωρίς συνέπειες και επιδράσεις. Αντί λοιπόν να διεκδικείται η κατά το δυνατόν διαφανέστερη ενημέρωση ορισμένοι φαίνεται ότι υποτάχθηκαν στις σειρήνες της προπαγάνδας.

Όμως είπαμε στην πολιτική δεν υπάρχει επιλογή χωρίς κόστος.

Είναι ίσως ευχάριστο στην Ελλάδα να ακούς να σε φωνάζουν «Ανδρέα», αλλά πρέπει και να ξέρεις ότι δεν απέχεις πολύ από το να σε αναγνωρίζουν σε δεύτερο χρόνο ως… «Γιώργο».

 Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ

2 Σχόλια

  1. Αυτοί που βουλιάξανε το ελληνικό κράτος γιατί κλέβανε και πουλούσανε τις λαμαρίνες του για παλιοσίδερα, προσπαθούν να φοβίσουν και να ρίξουν στην αριστερά την ευθύνη του ναυαγίου.
    Αυτοί που έχουν το αποκλειστικό μονοπώλιο μέσω της διαπλοκής στην ενημέρωση και λογοκρίνουν κάθε φωνή υπεράσπισης των εργαζομένων κατηγορούν τα μπλογκ για λογοκρισία.
    Η υποκρισία τους είναι αντίστοιχη της υποκρισίας του Βενιζέλου, του Σαμαρά και των υποστηρικτών τους.
    Ο φόβος είναι πλέον στο δικό τους στρατόπεδο, έχουμε αρχίσει και σηκώνουμε το κεφάλι και ήδη οι αγορές και οι αφεντάδες τρέμουν.

  2. Για ποιο μονοπώλιο στην ενημέρωση μιλάς; Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μόνο στις αθλητικές εκπομπές δεν εμφανίζονται κάθε βράδυ. Το ύφος σας στο διαδίκτυο και τις τηλεοράσεις επιβεβαιώνει ότι έχετε γίνει μέρος του δικομματισμού που κατηγορούσατε. Σταματίστε να το παίζετε κατατρεγμένοι. «Σηκώσατε κεφάλι» όπως λες τάζοντας παραδείσους που δεν υπάρχουν και μαζέψατε τους ΠΑΣΟΚους που κατηγορούσατε με σύμμαχο την Αυριανή του Κουρή. Μπρρ! Ξεκαθαρίστε πρώτα τι πιστεύετε γιατί κάθε στέλεχός σας λέει ότι νομίζει. Τώρα είστε κόμμα εξουσίας και θα έχετε την κριτική που σας αρμόζει. Δε θα μείνετε στο απυρόβλητο που ξέρατε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s