«Βυθίστηκε» η εμφάνιση της τριήρους στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.

Θα ήταν  μια λαμπρή επίδειξη της βρετανικής μεγαλοπρέπειας σε συνδυασμό με ένα ισχυρό σύμβολο της αρχαίας ελληνικής δύναμης. Σύμφωνα με άκρως απόρρητα σχέδια, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών του Λονδίνου είχαν την ιδέα να  μεταφέρουν την Ολυμπιακή φλόγα πάνω στο πιστό αντίγραφο της τριήρους του αρχαίου ελληνικού πλοίου που έδειξε το σθένος του στη Μάχη της Σαλαμίνας.

Το σχέδιο ήταν 170 από τους καλύτερους κωπηλάτες να κωπηλατήσουν στην 70 τόνων ξύλινη τριήρη “Oλυμπιάς»  στον ποταμό Τάμεση στις 27 Ιουλίου, ημέρα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών του 2012.

Όμως από ότι φαίνεται το σχέδιο αυτό ματαιώνεται, καθώς σύμφωνα με τους Ft οι διοργανωτές ανησυχούν ότι το θέαμα κατά μήκος του Τάμεση θα είναι τόσο δημοφιλές που ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια του πλήθους, το οποίο θα συγκεντρωθεί στις γέφυρες του ποταμού.

Η απόφαση για ματαίωση πυροδότησε σύμφωνα με την εφημερίδα, έναν διπλωματικό μαραθώνιο και εξόργισε το ελληνικό Επιτελείο Ναυτικού.

Σε ένα μέιλ που υποστηρίζουν ότι έχουν στην κατοχή τους οι F.T., ο επικεφαλής των τελετών  για τη διοργάνωση γράφει ότι υπήρχαν «σοβαρές ανησυχίες» λόγω του συνωστισμού κατά μήκος του Τάμεση.

«Είναι σαφές ότι ένα πλοίο, όπως η τριήρης θα συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων και αυτό είναι ένα ρίσκο που δεν μπορούμε να πάρουμε αυτή τη στιγμή», γράφει στο μέιλ ο κ. Green.

Εκνευρισμένο δεν εμφανίζεται μόνο το ελληνικό ΓΕΝ αλλά και η αμερικανική εταιρία  International Advantage Corporation, που είχε αναλάβει τον ανασχεδιασμό της τριήρους ξοδεύοντας  350.000 ευρώ. «Η απόφαση αυτή για ματαίωση της εμφάνισης της τριήρους στην τελετή έναρξης ήρθε από το πουθενά», δήλωσε άνθρωπος της εταιρίας.

Οι F.T. γράφουν ότι ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας αναμένεται να κάνει επίσημο διάβημα προς την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και τους υπευθύνους για τη διοργάνωση. «Η ακύρωση ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη», δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος.

Το πλοίο θα ήταν η μόνη επίσημη ελληνική συμμετοχή στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου, εκτός από την ομάδα των αθλητών, καθώς η οικονομική ανέχεια του υπουργείου Πολιτισμού δεν επιτρέπει τη διάθεση κεφαλαίων για την υποστήριξη άλλων δράσεων.

Πηγή LIFO

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: