Οι πλούσιοι ψάχνουν το μέλλον κι οι φτωχοί το παρελθόν.

Σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση στον χρόνο είναι προσανατολισμένες οι αναζητήσεις των χρηστών στο Google, ανάλογα με το αν αυτοί προέρχονται από πλούσιες ή από πιο φτωχές χώρες. Μια νέα πρωτότυπη βρετανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμπεριφορά των χρηστών στις μηχανές αναζήτησης εξαρτάται από το επίπεδο του ανά κεφαλή Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) στη χώρα τους. Όσο πιο ψηλό είναι το ΑΕΠ ανά κεφαλή, τόσο πιο πολύ οι ερωτήσεις και αναζητήσεις αφορούν το μέλλον, ενώ όσο πιο χαμηλό είναι το ΑΕΠ ανά κεφαλή, τόσο πιο πολύ οι πληροφορίες που οι χρήστες ψάχνουν, αφορούν το παρελθόν. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Στίβεν Μπίσοπ του Τμήματος Μαθηματικών του University College του Λονδίνου (UCL), ανακάλυψαν ότι υπάρχει σαφής συσχέτιση ανάμεσα στα online ενδιαφέροντα των χρηστών στο Google και στο επίπεδο ανάπτυξης και πλούτου στη χώρας καταγωγής τους.

Οι επιστήμονες, με τη βοήθεια του «Google Trends», εξέτασαν 45 δισεκατομμύρια αναζητήσεις, που έκαναν χρήστες από 45 διαφορετικές χώρες το 2010, και υπολόγισαν την ποσοστιαία αναλογία των αναζητήσεων που αφορούσαν το επόμενο έτος (2011), καθώς και το προηγούμενο (2009). Δημιούργησαν, έτσι, ένα νέο «δείκτη προσανατολισμού προς το μέλλον» και διαπίστωσαν σαφή τάση στις χώρες με υψηλότερο ΑΕΠ/κεφαλή οι χρήστες να «κοιτάζουν» προς το μέλλον στις αναζητήσεις τους.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η Ρωσία έχει δείκτη μόνο 0,6, η Ιταλία 1, ενώ οι ακόμα πλουσιότερες Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία πολύ μεγαλύτερο, γύρω στο 2. Η ίδια σχέση ισχύει και όσον αφορά τις αναζητήσεις του 2010, που αφορούσαν ακόμα πιο πίσω στο παρελθόν (2008), ή ακόμα πιο μπροστά στο μέλλον (2012).

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας ωθεί τους πολίτες να αναζητούν πληροφορίες για το μέλλον και, αντίστροφα, αυτή η στραμμένη προς το μέλλον αναζήτηση ενθαρρύνει τη διαδικασία της οικονομικής ανάπτυξης και της δημιουργίας εισοδημάτων και πλούτου στις χώρες τους, τουλάχιστον ιδωμένη από την καθεστηκυία οικονομολογική αντίληψη.

Πηγή: ΕΡΤ 

Ένα Σχόλιο

  1. Απ’ ό,τι κατάλαβα, με το μέλλον ασχολούνται οι πλούσιοι, με το παρελθόν οι φτωχοί και με το παρόν ΚΑΝΕΝΑΣ! Μάλλον γι΄αυτό όλα έχουν γίνει μπάχαλο. Το απέδειξε και το Google.
    Αυτό όμως που δεν τόπιασαν καθόλου οι ερευνητές του UCL, είναι η ελληνική ιδιαιτερότητα. Όντως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δεν έχουμε «κατά κεφαλήν» ΑΕΠ, αλλά μόνο «κατακέφαλα» (και δεν ξέρουμε από πούθε έρχονται). Έτσι, ούτε προς το μέλλον κοιτάζουμε και το παρελθόν μας το έχουμε ξεχάσει. Απλώς ψάχνουμε να βρούμε ποιός είναι υπεύθυνος για το εθνικό μας … «φατούρο».
    Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις στο ΑΕΠ. Πολύ φοβάμαι όμως ότι αυτές δεν αφορούν σε Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, αλλά σε «Ακάθαρτο».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: