Defenestration είναι η πράξη της ρίψης ανθρώπου ή αντικειμένου έξω από ένα παράθυρο. Σύνθεση του λατινικού de- (από) και fenestra (παράθυρο ή άνοιγμα).
Ο όρος προήλθε από δύο περιστατικά που συνέβησαν στην Πράγα. Το 1419, επτά δημοτικοί υπάλληλοι εκπαραθυρώθηκαν από το Δημαρχείο της πόλης και στις 23 Μαΐου 1618, οι προτεστάντες ηγέτες πέταξαν από το παράθυρο του κάστρου της Πράγας (21 μέτρα ύψος) τους καθολικούς απεσταλμένους της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας προκαλώντας τον Τριακονταετή πόλεμο. Τα γεγονότα αυτά και κυρίως του 1618, αναφέρονται ως Defenestrations της Πράγας.
Τον όρο έμαθα περνώντας κάτω από το κτήριο που βλέπετε στη φωτογραφία. Βρίσκεται στο San Francisco, είναι παλιό ξενοδοχείο και είναι ολόκληρο ένα έργο τέχνης. Απ΄τα παράθυρα κρέμονται έξω τα έπιπλά του. Διακρίνεται ένα ψυγείο, καναπέδες, φωτιστικά, ακόμα και μια μπανιέρα. Το ίδιο και από την πλευρά που δεν φαίνεται στη φωτογραφία. Είναι πραγματικά πρωτότυπο και πολύ όμορφο.
Αφορμή να θυμηθώ το defenestration και να γράψω αυτές τις γραμμές στάθηκε μια βόλτα που έκανα σε μια γειτονιά της Αράχωβας. Σε ένα στενό σοκάκι, (αφήνω τον αναγνώστη να βρει που είναι) αντίκρισα την καρέκλα γραφείου που βλέπετε στη φωτογραφία να κρέμεται έξω απ΄το σπίτι.
Εδώ βέβαια δε μιλάμε για τέχνη αλλά είναι ένα στοιχείο defenestration. Κι η σκέψη πήγε παρακάτω.
Θα ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον θέαμα και πόλος έλξης τουριστών, αν υπήρχε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι ή άλλο κτήριο με τα παλιά έπιπλά του να κρέμονται έξω. Ένα μέρος βαρελιού στο παράθυρο του υπογείου, μια παλιά ντουλάπα, μια τραπεζαρία, κάποια καρέκλα ή οτιδήποτε άλλο, να κρέμονται από τα παράθυρα του ισογείου και του ορόφου. Με μια ματιά θα έβλεπες εξωτερική αρχιτεκτονική και εσωτερικό τρόπο ζωής.
Filed under: Τέχνη | Tagged: Defenestration |
Επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια κατάλαβα γιατί τα σύγχρονα πολυώροφα κτήρια ή οι ουρανοξύστες έχουν τα παράθυρα ερμητικά κλειστά.Κι εγώ που νόμιζα ότι ήταν θέμα αισθητικής, αρχιτεκτονικής, υλικών, ενέργειας, κλιματισμού κλπ. Αμ δε! Τη defenastration φοβόντουσαν και ο φόβος ήταν ευθέως ανάλογος προς το ύψος του κτηρίου.
Κατά απόλυτα διασταυρωμένες και έγκυρες αποκλειστικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, μετά την αναφορά (στην ανάρτηση αυτή του Αράχωβας blog) περί εκπαραθύρωσης δημοτικών υπαλλήλων και ξένων εκπροσώπων (έστω το πάλαι ποτέ), η κυβέρνηση περνάει από τη Βουλή καταεπείγουσα διάταξη με την οποία στο εξής θα απαγορεύεται η στέγαση οποιασδήποτε δημόσιας υπηρεσίας σε όροφο, παρά μόνο σε ισόγειο και αν δεν υπάρχει τότε σε υπόγειο έστω και «κατώι ανήλιαγο». Η ασφάλεια προέχει. Εκτιμάται ότι η τιμή των υπογείων θα εκτιναχθεί στα ύψη!
Τώρα για την πρόταση για την Αράχωβα. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φαντασθώ ότι ένας απάνθρωπος τρόπος εκτέλεσης θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μορφή τέχνης έστω και μοντέρνας ή ακραίας ή οριακής ή πρωτότυπης.
Μια δική μου πρόταση τώρα. Στην Αράχωβα να μην ονομασθεί «εκπαραθύρωση» αλλά «ξεπαλεθύρωμα». Τη λέξη «παλεθύρι» χρησιμοποιούσε κατά κόρον ο Μακρυγιάννης και οι παππούδες-γιαγιάδες μας. «Ξεπαλεθύρωμα» λοιπόν αλλά προσοχή να δεθούν καλά τα κρεμώμενα έπιπλα, γιατί από το «ξεπαλεθύρωμα» εύκολα μπορούμε να περάσουμε στο «ξεσβέλιασμα». Κι άντε να τα ξαναβρείς τα εκθέματα.