Η Microsoft και ο Άγιος Νεκτάριος. Spam ιστορίες.

Είναι η δεύτερη  (την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές έγινε τρίτη) φορά που μου έρχεται  το ίδιο mail από διαφορετικούς αποστολείς τον τελευταίο μήνα. Έχει τίτλο «ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟ.. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ!!!!!!!».

Επίτηδες άφησα απείραχτο  τον τίτλο και τα αποσπάσματα που θα ακολουθήσουν, για να καταλάβουμε το βαθμό σοβαρότητάς του. Το mail υπόσχεται ότι θα πάρω ένα σωρό λεφτά αν το προωθήσω και σε άλλους.

Αντιγράφω: «ΚΑΘΕ ΑΤΟΜΟΥ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΣΤΑΛΕΙ ΑΥΤΗ Η ΕΙΔΙΠΟΙΗΣΗ Η MICROSOFT ΠΛΗΡΩΝΕΙ 245 ΕΥΡΩ. ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΤΟΜΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΤΕΙΛΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΠΑΠΕΡΑ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ 243 ΕΥΡΩ.  ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗΝ ΣΕΙΡΑ Η MICROSOFT ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ 241 ΕΥΡΩ.  ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΖΗΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ MICROSOFT ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ, ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΥΘΥΝΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΕΠΙΤΑΓΗ».

Περιέχει μάλιστα και μαρτυρίες άλλων που το προώθησαν και κέρδισαν χιλιάδες (!) ευρώ: «ΜΙΑ ΓΝΩΣΤΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕ ΕΔΩ, ΜΟΥ ΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑ, ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΓΗ ΤΗΣ.  ΤΟ ΥΨΟΣ ΕΦΘΑΝΕ ΤΟ 4.324,44 ΕΥΡΩ.

Η ΘΕΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΥ ΜΟΥ ΦΙΛΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΝΤΕL ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΕΛΑΒΕ ΕΠΙΤΑΓΗ ΥΨΟΥΣ 4.523,23 ΕΥΡΩ».

Το ποιος είναι αυτός ο καλός άνθρωπος που τα δίνει όλα αυτά το διαβάσατε. Η Microsoft! Την έπιασε ο πόνος και μοιράζει λεφτά αβέρτα. 

Σκεφθείτε λογικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να σας δώσει κάποιος 245 ευρώ (*) για κάθε προώθηση ενός email που κάνετε σε άλλον. Χρήματα από το πουθενά δεν έρχονται. Η αρχή διατήρησης της ενέργειας της Φυσικής ισχύει παντού. Θα ´πρεπε να έχουμε πάρει το μάθημά μας ως κοινωνία μετά την τελευταία οικονομική καταστροφή. Πρόκειται για spam που κυκλοφορεί εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια σε παρόμοια μορφή και είναι ολοφάνερα απάτη.

Δυο πράγματα συμβαίνουν. Κάποιος ξεκίνησε να παίζει με τα όρια της αφέλειάς μας και το διασκεδάζει με την έκταση που πήρε το πράγμα, ή με κάποιο τρόπο κάποιος προσπαθεί να βγάλει (και όχι να δώσει) χρήματα. Μη μασάτε και μην το προωθείτε.

Η προώθηση τέτοιων μηνυμάτων δεν είναι νέα και δεν σχετίζεται μόνο με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και την ψηφιακή εποχή.  Θυμάμαι, ήμουν μικρός στο δημοτικό όταν βρήκαμε κάτω από την πόρτα μια σελίδα γραμμένη με το χέρι που απειλούσε ότι αν δεν αντιγραφεί σε 10 αντίτυπα και μοιραστεί με τον ίδιο τρόπο, θα μας βρουν όλα τα δεινά του κόσμου από τον Άγιο Νεκτάριο. Είχε μάλιστα και παραδείγματα για να πείσει. Ο τάδε που δεν το έγραψε έχασε το παιδί του, ο άλλος που το αγνόησε αρρώστησε βαριά και πέθανε, του τρίτου του κόπηκε το χέρι κλπ. Διάφορα τέτοια διασκεδαστικά για τον τρόπο που βλέπω τα πράγματα σήμερα, αλλά τρομακτικά για την τρυφερή ηλικία που τα διάβαζα. Θρησκευτική τρομοκρατία!

Πιάσαμε τότε θυμάμαι το χαρτί και αρχίσαμε να γράφουμε. Τρια αδέρφια, μας αναλογούσαν περίπου τρεις επιστολές στον καθένα. Ο πιο φοβισμένος έγραψε τέσσερις. Με το χέρι και χωρίς καρμπόν παρακαλώ, γιατί η επιστολή δεν διευκρίνιζε  αν ο Άγιος επέτρεπε κάτι τέτοιες μικροαπάτες. Το γράμμα μοιράστηκε κανονικά. Αυτός είναι κι ο λόγος που δεν πάθαμε σπουδαία πράγματα μέχρι σήμερα και επιβιώσαμε.

Έτσι και τώρα, με άλλο μέσο και άλλο στόχο. Μόνο που σήμερα ο Άγιος Νεκτάριος δεν θα έπειθε κανέναν, ο Θεός του χρήματος όμως…

(*) Τώρα πως γίνεται ο ακέραιος αριθμός 245 της αμοιβής πολλαπλασιασμένος με τον φυσικό αριθμό των προσώπων που το στέλνουμε να βγάζει συνολικό ποσό δεκαδικό όπως αναφέρει η επιστολή, είναι άλλο θέμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: