Εξευτελισμός. Ελληνίδα υποχρεώθηκε σε τεστ γλωσσομάθειας για να ταξιδέψει.

Ελληνίδα υποχρεώθηκε να περάσει από τεστ γλωσσομάθειας, από την αεροπορική εταιρία Aer Lingus προκειμένου να της επιστρέψουν  να ταξιδέψει. Στο check in του αεροδρομίου της Βαρκελώνης η κ. Χρύσας Ντισλήυποβλήθηκε  σε παράνομο τεστ γλωσσομάθειας για να μπορεί να ταξιδέψει στην Ιρλανδία. Αυτό όπως  λέει η ίδια που είναι κάτοικος Ιρλανδίας, έγινε από υπεργολάβο της αεροπορικής εταιρίας με τη δικαιολογία  «το κάνουμε γιατί πολλοί άνθρωποι από την χώρα σας (Ελλάδα) έχουν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα!».

Η ίδια αντέδρασε με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι της εταιρίας να κατεβάσουν τις βαλίτσες της από το αεροπλάνο ενώ οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν να δουν οποιοδήποτε άλλο της ταυτότητας τους και δεν έλαβαν υπόψη τους ότι ταξίδευε με βιομετρικό διαβατήριο. 

Τελικά η κ.Ντισλή αναγκάστηκε να κάνει το τεστ, όταν όμως ζήτησε αντίγραφα του, αρνήθηκαν να της δώσουν λέγοντας ότι είναι εσωτερικό έγγραφο. Ο σύζυγός της τα έβγαλε φωτογραφία με το κινητό του, κάτι το οποίο αντελήφθησαν οι υπεύθυνοι της αεροπορικής εταιρείας και κάλεσαν την αστυνομία. Η αστυνομία πήρε το μέρος της Ελληνίδας και τελικά η εταιρία ζήτησε συγγνώμη προσφέροντας μάλιστα και  μια δωροεπιταγή 200 ευρώ στην Ελληνίδα για να την ηρεμήσει.

Και το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε η κ. Ντισλή.

AER LINGUS TEST SAMPLE LANGUAGE QUESTIONS

1. Please write your forenames and family name in capital letters.

2. Please underline the numbers twelve and sixty-five: 12, 18, 24, 37, 41, 49, 57, 65, 73, 89.

3. Please write down in the following order: your date of birth, place of birth and today’s date.

4. Please point to the last page and to your photograph in the document before you.

5. Please show me any cash you have in your possession.

6. Please sketch a ladder and a triangle.

7. Please read out the script on the page of your document indicated.

8.What is your travel destination? (The Greek version asks «Where are you going to in England?»)

Πηγή: LIFO

Admin: Πάντως πέρα από την αγανάκτηση, έχω να πω ότι το Θέμα 6 της Γεωμετρίας ήταν εύκολο.

10 Σχόλια

  1. Βρε γκρινιάρηδες,άλλοι πληρώνουν στα φροντιστήρια για τα τεστ κι εκεί που έγινε και δωρεάν!
    Κι αυτό με τη δωροεπιταγή καλό μου ακούγεται. Προβλέπω να ζητάνε πολλοί να περάσουν από το τεστ. Μήπως είναι γνωστή ή βάση, όχι για να ταξιδέψεις, αλλά για να κερδίσεις την επιταγή;
    Πέρα απ΄την πλάκα όμως, είναι άραγε τυχαίος ο ισχυρισμός για «πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα» ή έχει βάση;
    Όπως και νάχει το πράγμα για άλλη μια φορά το όνομα της Ελλάδας στο ναδίρ κι ακόμα παρακάτω!

  2. Μιας και η κουβέντα περί γλωσσομάθειας, θυμήθηκα μια ιστορία που την άκουσα από έναν παλιό Αραχωβίτη.
    Στις αρχές μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα αρκετοί συμπατριώτες μας δοκίμασαν την τύχη τους στην Αμερική. ‘Αλλοι τα κατάφεραν και παρέμειναν, άλλους δεν τους σήκωσε το κλίμα και γύρισαν και χωρίς λεφτά κι ούτε τη γλώσσα έμαθαν. Τους έμεινε μόνο να διηγούνται ιστορίες και κατορθώματα σε συγχωριανούς τους, που μπορεί να μην είχαν πάει τότε, ούτε μέχρι τα διπλανά χωριά.
    Ένας τέτοιος (μη «επιτυχημένος», αλλά πανέξυπνος), βρέθηκε στην Αγορά και άρχισε να δέχεται ερωτήσεις:
    -Και πώς το λένε το αυγό στην Αμερική μπάρμπα-… ;
    -Egg, απαντάει, αφού σκεφθεί λιγάκι.
    -Και το ζεστό; η επόμενη ερώτηση.
    -Μετά από περισσότερη σκέψη, ευτυχώς το θυμάται:
    -Hot, απαντάει με ύφος σοφού…
    -Και το κρύο; να επιμένουν αυτοί.
    Αυτό σίγουρα δεν το ήξερε, αλλά η ευστροφία του του δίνει αμέσως την εμπνευσμένη απάντηση:
    -Ποιο κρύο βρε σεις; Εκεί τα φαγιά δεν τ’ αφήνουν να κρυώσουν.Τα τρώνε αμέσως!!!
    Για να το λέει κάτι θα ήξερε. Ολόκληρο ταξίδι είχε κάνει στην Αμέρικα. Και μάλιστα τω καιρώ εκείνω.
    Ανεπανάληπτα κουκουγέρια!

  3. Επιβεβαιώνω κι εγώ που βρέθηκα το καλοκαίρι στην Αμερική, κατάγομαι από τον ίδιο τόπο με αυτόν που περιγράφεις και έχω ανάλογες αγγλικές γνώσεις. Δεν το αφήνουν να κρυώσει!

  4. Επιτέλους, μετά από τόσες δεκαετίες ήρθε η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και του συμπαθούς μπάρμπα-…, που όλοι νόμιζαν ότι δεν ήξερε τη λέξη στα αγγλικά.
    Για μια στιγμή όμως: Το WikiLeaks το επιβεβαιώνει; ή θα έχουμε νέα ανατροπή στο θέμα;
    Να ερευνηθούν οι διαρροές του WikiLeaks, πριν το δημοσιεύσουμε στη Wikipedia.
    Είδες μπάρμπα-… μεγαλεία η χάρη σου;

  5. Καλά δε ντρέπεστε; Η ελληνίδα ταλαιπωρήθηκε και εσείς κάθεστε και κοροϊδεύετε; Τι γράφετε τις ιστορίες του παλιού Αραχωβίτη κε Λουκά; Αντί να κάνετε βούκινο τη στάση των υπαλλήλων της εταιρείας στη Βαρκελώνη, πιάσατε το καλαμπούρι κε Λουκά και αντί να σας βάλει στη θέση του ο admin, εκφράζει την προσωπική του άποψη.. Τι να πω… Ντροπή σας!

  6. Η αλήθεια είναι ότι ντρέπομαι! Γι αυτό και η ανάδειξη του θέματος μέσω της επανα-δημοσίευσης. Για να γίνει «βούκινο» όπως λέτε. Γι αυτό και η χρήση της λέξης «εξευτελισμός» που δεν υπήρχε στον τίτλο του κειμένου της πηγής, γι αυτό και η λέξη «αγανάκτηση» στο ειρωνικό σχόλιο περί ευκολίας του γεωμετρικού θέματος μετά τη φαιδρή κατάληξη της δωροεπιταγής.

    Μη με βάζετε να γράφω τα αυτονόητα. Κανείς δεν κοροϊδεύεται με την κυρία Ντισλή και τη γενναία στάση της να διαμαρτυρηθεί και να δώσει δημοσιότητα στο θέμα.

  7. Κε/κα admin καλά κάνατε και δημοσιεύσατε το θέμα της ελληνίδας, με τη διαφορά όμως ότι οι απόψεις του κου Λουκα το εκμηδενίζουν. Το θέμα είναι ο εξευτελισμός που υπέστη όπως τον περιγράφει και όχι η ιστορία του παλιού αραχωβίτη και η επιβεβαίωσή της. Έπρεπε να βάζατε τον κο Λουκά στη θέση του. Η στάση της κυρίας είναι γενναία, όμως η ειρωνία για τα φροντιστήρια, την ιστορία του παλιού αραχωβίτη και την επιβεβαίωσή της είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ. Κλείνω το θέμα εδώ με την ελπίδα ότι καταλάβατε την άποψή μου αλλά ίσως λόγω εγωισμού δε θέλετε να την παραδεχτείτε. Καλή σας ημέρα και καλή (και δημιουργική) συνέχεια.

  8. Αγαπητή κυρία Marina Gianna,
    Σήμερα μόλις διάβασα τη διαμαρτυρία σας και θα ήθελα να «απολογηθώ», αναφέροντας τα εξής:
    Ειλικρινά καμία πρόθεση δεν υπήρχε, ούτε για ειρωνία, ούτε για εκμηδένιση του θέματος και αν αυτό τελικά φάνηκε, να ζητήσω συγγνώμη.
    Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι οι τρόποι αντίδρασης σε ένα θέμα μπορούν να ποικίλλουν και ο καθένας να έχει και τη θέση του αλλά και τη χρησιμότητά του.
    Το δικό μου πρώτο σχόλιο ήθελε να δείξει (έστω και ανεπιτυχώς αλλά χωρίς κακή πρόθεση), ότι ως λαός και ως άτομα θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για τέτοιου είδους και για χειρότερους εξευτελισμούς-ταπεινώσεις, άλλοτε δίκαια (διαφθορά, ανομία, σκουπιδομάνι) κι άλλοτε άδικα (περίπτωση ταλαιπωρίας και μείωσης της συμπατριώτισσάς μας). Αν το ύφος αντίδρασης θα πρέπει να είναι μόνο καταγγελτικό-εισαγγελικό (αλλά δυστυχώς αναποτελεσματικό) ή πιο χαλαρό-αυτοσαρκαστικό (π.χ. το ελληνικό φαινόμενο των φροντιστηρίων και της παρα-παιδείας) είναι θέμα επιλογής και χαρακτήρα του καθενός μας. Πάντως το δεύτερο μπορεί να μας κάνει και λίγο καλύτερους (αυτοκριτική γαρ) ή να μας προστατέψει από μια εθνική κατάθλιψη.
    Ακόμα και τώρα όμως επιμένω ότι το κυριότερο σημείο της δημοσίευσης είναι η εικόνα για το σύγχρονο Έλληνα που επικρατεί στο εξωτερικό: πλαστογράφοι γενικώς… κι όσο αυτή δεν ανασκευάζεται, η αντιμετώπισή μας θα είναι ανάλογη. Και μέχρι να γίνει αυτό (και αν ποτέ γίνει), μάλλον όλοι θα πρέπει να ντρεπόμαστε, κι όχι μόνον εγώ και ο κ. admin, για τους λόγους που μας προσάπτετε (με ιδιαίτερη αυστηρότητα).
    Για το θέμα με την ιστορία του παλιού Αραχωβίτη, έχετε δίκιο. Θα μπορούσε να δημοσιευθεί κάπου αλλού ή με μια άλλη ευκαιρία. Θεώρησα κι εγώ ότι τα αυτονόητα του πραγματικού περιστατικού είχαν καλυφθεί και εξαντληθεί, αλλά προφανώς έκανα λάθος.
    Πάντως σας ζητώ να μην μας παρεξηγείτε, καθώς οι διάλογοι αυτοί συνήθως γίνονται μεταξύ φίλων και γνωστών προσώπων και δεν ενεργούμε υπό το κράτος της ανωνυμίας και των απρόσωπων καταστάσεων και ίσως για το λόγο αυτό ο κ. admin δεν με «έβαλε στη θέση μου», όπως επίμονα του ζητάτε.
    Σε κάθε περίπτωση έλαβα σοβαρά υπόψη μου το σχόλιό σας και για το μέλλον και ελπίζω να επικοινωνήσουμε ξανά υπό καλύτερες συνθήκες για όλους μας.

  9. Αξιότιμε κε Λουκά,
    Αν και έγραψα ότι κλείνω το θέμα, νομίζω ότι είναι καλό να σας απαντήσω, αφού από το σχόλιό σας, καταλαβαίνω ότι πράγματι λάβατε σοβαρά υπόψη σας το δικό μου σχόλιο, όπως γράφετε άλλωστε και είναι προς τιμήν σας. Στέκομαι όμως στην αναφορά σας περί διαλόγων που γίνονται μεταξύ γνωστών. Οι διάλογοι αυτοί, ίσως είναι καλύτερο να μη γίνονται δημοσίως όπως στην περίπτωσή σας και του/της admin, αφού επόμενο είναι, να υπερτερεί το στοιχείο της φιλίας μεταξύ των συνομιλητών και επιπλέον, τα γραπτά μένουν, με ό,τι αυτό σημαίνει και για τους δυο σας, αλλά και για μένα. Όπως καταλαβαίνετε, λόγω της φύσης του Internet, το συγκεκριμένο site δεν επισκέπτονται μόνο φίλοι και γνωστοί, αλλά και άγνωστοι, αφού προβάλλει θέσεις, απόψεις και περιστατικά σε όλο τον κόσμο. Δεν σας ξέρω, δεν με ξέρετε. Γι’ αυτό το λόγο, θεώρησα σκόπιμο να γράψω σχόλιο με ιδιαίτερη αυστηρότητα όπως σωστά παρατηρήσατε. Γι’ αυτό και ίσως είναι καλύτερο κάποιες φορές στο μέλλον να αποφεύγονται προσωπικά σχόλια σε σοβαρά θέματα. Σκεφτείτε μόνο τι θα συνέβαινε αν κάποιος δημοσιογράφος στην τηλεόραση έλεγε ένα συμβάν και μετά ο παρουσιαστής του δελτίου των ειδήσεων ξεκινούσε να λέει την προσωπική του άποψη για το θέμα… Κάπως έτσι είναι και εδώ, με τη διαφορά ότι το γραπτό κείμενο μένει.
    Κλείνω οριστικά το θέμα εδώ, με την ελπίδα ότι πράγματι ίσως δοθεί στο μέλλον η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε ξανά υπό καλύτερες συνθήκες κάπου αλλού, αφού το συγκεκριμένο site θα αποτελέσει παρελθόν για εμένα, με τη φθηνή δικαιολογία πως κάποιον/κάποια «βάζω να γράφει τα αυτονόητα». Λίγο σεβασμό ζήτησα, που έλαβα ξεκάθαρα και σοβαρά από εσάς κε Λουκά και με έναν τόνο ειρωνίας από αλλού.

  10. Έρχομαι, με μια μικρή καθυστέρηση βέβαια, και αφού ανεφέρω ότι στο παρελθόν είχα υποβληθεί κι εγώ σε κάποιον ανάλογο έλεγχο (Αμβούργο 2001 αν θυμάμαι καλά, όπου ελέγθηκε τηλεφωνικά η γνώση μου στα ελληνικά με ερωτήσεις τύπου «ποιο είναι το λιμάνι της Αθήνας»), να σας πω ότι η δικαιολογία που χρησιμοποίησε τότε ο ελεγκτής ήταν η χρήση ελληνικών πλαστών ταυτοτήτων από κατοίκους της Μ. Ανατολής (Ιράκ, Κούρδοι Τουρκίας κλπ). Τότε δεν είχαμε χρεωκοπήσει – κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να υπήρξε καπνος χωρίς φωτιά. Α, και συγγνώμη αν ελαφραίνω την ατμόσφαιρα, αλλά μετά το 2001 ενδείκνυται να ταξιδεύεις ξυρισμένος από και προς ΗΠΑ, αλλιώς υποβάλεσαι διαρκώς σε τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο. Και όχι μόνο εκεί: Σε φίλο μου, γερμανό πολίτη αλλά ελληνικής καταγωγής, έτυχε έλεγχος στο κέντρο μιας πλατείας σε πόλη της Γερμανίας. Σε ερώτησή για την αιτία της επιλογής του, ο -νεαρός- αστυνομικός χαμήλωσε τα μάτια και του εξήγησε ότι οι εντολές που είχε λάβει τον καθιστούσαν ύποπτο. Ο φίλος αυτός σπανίως ξυρίζεται…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: