Η παραλλαγή – της παράλλαξης –την παραλογή – ω παραλλάξ. Αναφορά και αφιέρωμα στο Νίκο Λαάρη.

                                                                         του Γιάννη Αν. ΛΟΥΚΑ

Εκπλήξεις

Η πρώτη έκπληξη ήταν η είδηση: Ένας δικός μας άνθρωπος, ένας εκλεκτός Αραχωβίτης, ένας αγαπητός φίλος σε ρεσιτάλ στο Μέγαρο Μουσικής!!!

Η δεύτερη έκπληξη, ο τίτλος του ρεσιτάλ: ¨Παραλλάξ¨: μυστηριώδης ευρηματικός,  στοχαστικός !

Η ανάλυση

Ο μουσικός όρος της «παραλλαγής» από το λεξικό του Μπαμπινιώτη: «Ο μετασχηματισμός μελωδίας ή μουσικού θέματος με αλλαγές ή αναπτύξεις στην αρμονία, το ρυθμό και τη μελωδία χωρίς αλλοίωση του αρχικού θέματος».

Η «παράλλαξη» έχει ίδια έννοια με την παραλλαγή, αλλά επίσης είναι ειδικός όρος της ναυσιπλοΐας, της αστρονομίας και της τοπογραφίας.

Ελπίζουμε λοιπόν ακούγοντας το ΠΑΡΑΛΛΑΞ του φίλου μας Νίκου Λαάρη, να πλέουμε σε πελάγη μουσικής πανδαισίας, ν’ ανέβουμε μέχρι τον έβδομο ουρανό (όπου θα συναντήσουμε το «φεγγαράκι μου λαμπρό» του Mozart) ενώ τοπογραφικά θα κινούμαστε μεταξύ Αθήνας (λόγω Μεγάρου), Βιέννης (λόγω κλασσικής μουσικής) και Αράχωβας  (λόγω καταγωγής). 

Η «παραλογή» ηχητικά είναι πολύ κοντά, εννοιολογικά όμως και ετυμολογικά διαφέρει πολύ από την «παραλλαγή», όμως έχει σχέση με τη μουσική. Και πάλι ο ορισμός από τον καθηγητή Μπαμπινιώτη: «Δημοτικό τραγούδι με αφηγηματικό χαρακτήρα και φανταστικό περιεχόμενο π.χ. η παραλογή «του γεφυριού της Άρτας».

Τέλος το «παραλλάξ» είναι η αγγλική έκφραση της «παράλλαξης».Με το ίδιο όνομα έχει γυρισθεί μια σημαντική το 1974 ταινία – πολιτικό θρίλερ, η «υπόθεση πάραλλαξ» (the parallax view) από τον Άλαν Πάκουλα με τον Γουόρεν Μπίτι. Επίσης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ το βιβλίο του Δημήτρη Δημηρούλη «ΠΑΡΑΛΛΑΞ-ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ».

Μετά από όλα αυτά είναι «παράλογο» να μη στεφθεί με επιτυχία η σημαντική αυτή εμφάνιση του συμπατριώτη μας στην Ελλάδα.

Το ¨γούρι¨

Για όσους δεν ξέρετε πολλά για το Νίκο Λαάρη καλά κάνετε, γιατί και ο ίδιος είναι πολύ σεμνός. Δε γίνεται όμως να μην αναφέρω ότι του ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ προηγήθηκε το ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ ΑΡΑΧΩΒΗΣ. Όσοι παραβρεθήκατε στην περσινή εκδήλωση των Χριστουγέννων (χορωδίας και φιλαρμονικής) θα θυμάστε τη συμμετοχή ενός μουσικού παγκοσμίας εμβέλειας ως απλού χορωδού σε μια καινούργια επαρχιακή ερασιτεχνική χορωδία.

Όσοι όμως δεν παραβρεθήκατε μπορείτε να δείτε απόσπασμα – βίντεο που αναρτήθηκε  στο ΑΡΑΧΩΒΑΣ BLOG στις 26-12-2010. Ο Νίκος Λαάρης είναι ο δεύτερος από δεξιά δίπλα στον μικρό Θοδωρή Μαυρόπουλο.

Θεωρώ λοιπόν ότι η μικρή μας χορωδία του έφερε «γούρι» και παροτρύνω όλους μας να του ανταποδώσουμε την τιμή που μας έκανε.

Το ¨πούλμαν¨

Όταν γίνεται μία εκδήλωση κάπου μακριά  η κλασική ερώτηση των συμπατριωτών μας σε άψογα αραχωβίτικα είναι: «θα βάνι πούλμαν;». Ε, λοιπόν «θα βάνουμ’ πούλμαν». Μπορώ να συμμετάσχω κι εγώ στα οργανωτικά, αλλά νομίζω, ο πιο κατάλληλος άνθρωπος γι’ αυτό είναι ο Σπύρος ο Κομνάς, παλιός φίλος του Νίκου και άνθρωπος της αγοράς .Αν συμφωνούμε να αρχίσουμε να δηλώνουμε συμμετοχές για να κανονισθούν πούλμαν, εισιτήρια κ.λ.π.

Το ¨πείραγμα¨

Έκτός από τις έννοιες της «παραλλαγής» που είπαμε στην αρχή του άρθρου, υπάρχει και η γνωστή στρατιωτική –κινηματογραφική παραλλαγή της «παραλλαγής», δηλαδή το «λούφα και παραλλαγή» επομένως να μη λουφάρουμε, αλλά να συμμετάσχουμε και να τιμήσουμε τον εκλεκτό μας συμπατριώτη και φίλο Νίκο Λαάρη σε μια σημαντική στιγμή γι’ αυτόν, για την Αράχωβα, για τους φίλους του.

Με παραλλαγή αλλά χωρίς … απόκρυψη

                                                                  ΙΑΛ

Admin: Να θυμίσω ότι το ρεσιτάλ του Νίκου είναι την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012 ώρα 20:30, στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Τιμές εισιτηρίων: Ζώνη Α 20 ευρώ, Ζώνη Β 12 ευρώ, Φοιτητές, Νέοι, Άνεργοι ΑΜΕΑ 5 ευρώ. Προηγούμενη ανάρτηση για το θέμα ΕΔΩ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: