Υγεία, ο μεγάλος ασθενής.

Ενημέρωση από την ΕΛΜΕ Βοιωτίας για τις εξελίξεις σχετικά με την κατάρρευση στην υγεία.

Η λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που εφαρμόζεται  από τον Ιανουάριο του 2012 προβλέπει την ενοποίηση τεσσάρων ασφαλιστικών ταμείων, του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ). Πρακτικά αυτό σημαίνει ένα υπερταμείο δέκα εκατομμυρίων ασφαλισμένων με το ίδιο χαμηλό επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης!

Το μοντέλο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ δεν είναι καινούριο, αλλά αντιγράφει ένα παρωχημένο σύστημα υπηρεσιών υγείας, όπως είναι σήμερα το σύστημα του ΟΑΕΕ, εξισώνοντας τις παροχές υγείας προς τα κάτω. Αποτέλεσμα της εφαρμογής ενός τέτοιου συστήματος θα είναι η υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης και η σύνθλιψη μεμονωμένων ιατρείων προς όφελος συμφερόντων λίγων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας.

Συγκεκριμένα:

Οι γιατροί που προβλέπονται είναι περίπου 10.000 για την «κάλυψη» 10.000.000 ασφαλισμένων!!! Σε πρώτη φάση μόλις 4300 γιατροί (κυρίως νέοι) όλων των ειδικοτήτων εντάχθηκαν στον οργανισμό! Έτσι οι ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις, που μέχρι τώρα κατέφευγαν σε συμβεβλημένο του ταμείου τους γιατρό, ο οποίος γνώριζε το ιστορικό τους και είχε αναπτύξει προσωπική σχέση μαζί τους (σημαντικό στην περίθαλψη), πιθανά τώρα να πρέπει να αλλάξουν γιατρό. Καμία ιδιαίτερη φροντίδα για τους χρόνια ασθενείς. Ταλαιπωρία και για μια απλή συνταγογράφηση. 

Θα υπάρξει ροή ασφαλισμένων προς τα κέντρα υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία, τόσο λόγω του μικρού αριθμού συμβεβλημένων γιατρών, όσο και του ορίου στον αριθμό επισκέψεων,  της έλλειψης συμβεβλημένων γιατρών ειδικοτήτων, αλλά και μη συμβεβλημένων εργαστηρίων. Αν κάποιος συνάδελφος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από συμβεβλημένο γιατρό, θα πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσει άδεια, αφού οι επισκέψεις στο νοσοκομείο γίνονται μόνο πρωί!

Οι συμβεβλημένοι γιατροί θα εργάζονται για τον ΕΟΠΥΥ μόνο 4 ώρες την ημέρα, γεγονός που με απλούς υπολογισμούς σημαίνει ότι η διάρκεια επίσκεψης θα είναι περίπου 10 λεπτά με σειρά προτεραιότητας και ατελείωτες ώρες αναμονής. Μετά το 4ωρο οι ασθενείς θα αποτελούν «ιδιωτική πελατεία» και θα επιβαρύνονται με τη δαπάνη επίσκεψης. Ο κάθε συμβεβλημένος γιατρός έχει μέγιστο αριθμό επισκέψεων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, μέχρι 200 το μήνα και πενήντα την εβδομάδα .Μόλις συμπληρωθεί ο αριθμός αυτός, δε μπορεί να «μπει» στο σύστημα! Ο φορέας δεν καλύπτει μεγαλύτερο αριθμό επισκέψεων.

Εγκρίνονται παρακλινικές εξετάσεις, αλλά σε όλο και μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Αν π.χ. μια εξέταση αίματος γινόταν κάθε χρόνο, τώρα επιτρέπεται κάθε δυο χρόνια! Η εξέταση για χοληστερίνη δικαιολογείται κάθε τρία χρόνια!!! Οι παρακλινικές εξετάσεις μάλιστα επιβαρύνουν τους άμεσα ασφαλισμένους σε ποσοστό  15% (από 0% μέχρι σήμερα)!

Οι γιατροί θα αμείβονται μηνιαίως με χαμηλή αντιμισθία (αντιστοιχούν 0,5 με 1 € ανά επίσκεψη ασθενούς).

Σε ότι αφορά τη νοσοκομειακή περίθαλψη, το μόνο που βλέπει κανείς είναι εγκατάλειψη. Νοσοκομεία με ελλείψεις σε προσωπικό, σε εργαστήρια, σε αναλώσιμα. Ασθενείς αναγκάζονται να αγοράζουν τα αναλώσιμα μόνοι τους. Κέντρα υγείας και τμήματα νοσοκομείων, καταργούνται ή συγχωνεύονται. Ουρές έξω από κάθε εξωτερικό ιατρείο.  Παράλληλα το νέο σύστημα των ενιαίων κλειστών νοσηλίων επιβάλει αμοιβή από τα ασφαλιστικά ταμεία στα νοσοκομεία όχι με βάση τις ημέρες νοσηλείας του ασθενούς αλλά με βάση «ταρίφα» ανάλογα με την ασθένεια. Οι τιμές αυτές είναι ούτως ή άλλως υπερκοστολογημένες (π.χ. ένας φυσιολογικός τοκετός «κοστίζει» 800€), κατά συνέπεια τα ήδη χρεωμένα ασφαλιστικά μας ταμεία να βουλιάξουν.

Δηλαδή ο λογαριασμός αυτός πηγαίνει τελικά στους ασφαλισμένους και αυτό ονομάζεται «πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» από τους εμπνευστές του!

Ιδιαίτερα, για τους 1.700.000 ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, η υποβάθμιση των παροχών είναι δραματική, αφού χάνουν και την επιλογή του γιατρού και τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτούς πέραν του ημερήσιου τετραώρου που προβλέπεται, αλλά και την κάλυψη της δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ εάν επιλέξουν γιατρό εκτός συστήματος, την ίδια στιγμή που έχουν υποστεί μειώσεις αποδοχών, περικοπές δώρων επιδομάτων, αδυναμία να εισπράξουν εφάπαξ. Την ίδια ώρα οι εισφορές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που τόσα χρόνια καταβάλλαμε και συνεχίζουμε να καταβάλλουμε αδιάλειπτα, έχουν κάνει φτερά, με ευθύνη της κεντρικής εξουσίας και η κυβέρνηση, στην πολιτική μείωσης δαπανών που επιτάσσει η τρόικα και τα μνημόνια, μεταφέρει απευθείας το βάρος της περίθαλψης στον κάθε ασθενή. Και κρατήσεις και πληρωμές δηλαδή.

Το Δ.Σ. Της ΕΛΜΕ Βοιωτίας θα έχει επαφή με τον Ιατρικό Σύλλογο Θήβας και Λειβαδιάς το αμέσως επόμενο διάστημα, στα πλαίσια οργάνωσης της αντίδρασής μας.

Πηγή: exeisminima.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: