Η Γερμανία θησαυρίζει από τα spreads (και περιμένει τη «δόση» για να μας πουλήσει όπλα).

Της Μαρίας Κοζάκου.

Την ώρα που η εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα συνεχίζεται βασανιστική και δείχνει να θέλει να αγγίξει τους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων και με νομοθετικό τρόπο -λες και δε φτάνει η προσαρμογή της αγοράς στην κρίση- η Γερμανία διάγει την καλύτερη περίοδο στην οικονομία της.

Προχθες πληρφορηθήκαμε ότι η ανεργία στη χώρα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, ενώ, τη Δευτέρα 9/1/2012, το γερμανικό δημόσιο πούλησε εξάμηνα έντοκα γραμμάτια με αρνητική απόδοση, καθώς οι επενδυτές αναζητούν «ασφαλές καταφύγιο» στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία από την κρίση χρέους που πλέον έχει μεταδοθεί στον πυρήνα της Ευρωζώνης. Η Γερμανία άντλησε 3,9 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο -0,0122%. Δηλαδή, οι επενδυτές ουσιαστικά δίνουν και από την τσέπη τους προκειμένου να αγοράσουν τα έντοκα γραμμάτια! Μόλις πριν από λίγες μέρες, στις 3 Ιανουαρίου η Ολλανδία είχε πωλήσει τρίμηνα έντοκα γραμμάτια με απόδοση 0%.

Θέλουν να μας δανείσουν για να αγοράσουμε τα όπλα τους!
Την ίδια ώρα, εκτενές ρεπορτάζ για τα συμβόλαια στρατιωτικού εξοπλισμού που υπογράφουν οι γερμανικές εταιρείες με τις ελληνικές αρχές φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Welt -τονίζοντας πως το Βερολίνο δεν έχει πρόβλημα όχι μόνο να επωφεληθεί, αλλά ακόμη και να πιέσει για προγράμματα που… δεν τα αγγίζει το Μνημόνιο. 

«Εάν δοθεί η επόμενη δόση, υπάρχει πραγματικό ενδεχόμενο να υπογραφτούν νέα συμβόλαια» αναφέρει -ή «υπόσχεται…»- παράγοντας από την Αθήνα, ενώ η εφημερίδα σημειώνει πως Ελλάδα και Πορτογαλία είναι οι καλύτεροι αγοραστές της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας.

Η εφημερίδα σημειώνει ως «παράλογο» το ότι ενώ οι επόμενοι μήνες θεωρούνται κρίσιμοι ακόμη και για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, η λιτότητα έχει οδηγήσει τους γιατρούς στα νοσοκομεία σε απεργία και εξυπηρέτηση μόνο των επείγοντων περιστατικών, στα σχολεία δεν υπάρχουν βιβλία και οι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν για το φόβο των απολύσεων, τα πακέτα μέτρων «έχουν προσπεράσει σχεδόν χωρίς ίχνη το στρατό και τους εξοπλισμούς».

Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, συνεχίζει η Welt, προβλέπεται μείωση μόνο 0,2% στους εξοπλισμούς -δηλαδή κάπου 457 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως, συνεχίζει η εφημερίδα, πρέπει να συγκριθούν με τη «μείωση 1,8 δισ. ευρώ στις κοινωνικές δαπάνες».

Η εφημερίδα επικαλείται μάλιστα παράγοντα στην Αθήνα, ο οποίος βρίσκεται μονίμως κοντά στις συζητήσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα. «Εάν εκταμιευτεί το Μάρτιο η επόμενη δόση των 80 δισ. ευρώ, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να συναφθούν νέα συμβόλαια», σύμφωνα με τον οποίο «ακόμη και εάν περισσέψει ένα δισ., μπορεί να υπάρξει δεσμευτική παραγγελία για ένα Eurofighter ή μία φρεγάτα».

Μεγάλη κερδισμένη είναι σταθερά η γερμανική εξοπλιστική βιομηχανία, όπως και στην περίπτωση της (εξίσου υπερχρεωμένης) Πορτογαλίας, σημειώνει η Welt. Στο ερώτημα γιατί οι εξοπλιστικές δαπάνες είναι, φαινομενικά τουλάχιστον, δυσανάλογα υψηλές του μεγέθους της χώρας, η εφημερίδα αναφέρει την απάντηση του τέως υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα που υπενθυμίζει τον «εξοπλιστικό διαγωνισμό» με την Τουρκία και πως «είτε το θέλουμε είτε όχι, η Ελλάδα υποχρεούται να διαθέτει ισχυρό στρατό».

Και σχολιάζει σε αυτό το σημείο η εφημερίδα: «Ο Δ. Δρούτσας δεν φοβάται για αντιρρήσεις από τον ελληνικό πληθυσμό, καθώς ο ελληνικός στρατιωτικός τομέας υπόσχεται ασφάλεια, αλλά και θέσεις εργασίας».

Πηγή: blogal-global

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: