Δήμος Δελφών: Ο καλύτερος αειφόρος τουριστικός προορισμός της Ελλάδας

Μπορεί οι Δελφοί να θεωρούνται ο «ομφαλός της γης» λόγω των αρχαιοτήτων, τώρα όμως ο δήμος των Δελφών διεκδίκησε και πήρε το πρώτο βραβείο σε μεγάλο ευρωπαϊκό διαγωνισμό και αναδείχθηκε ως ο καλύτερος αειφόρος τουριστικός προορισμός της χώρας για το 2011.

Πρόκειται για διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας» (EDEN), το οποίο κάθε χρόνο έχει και διαφορετικό θέμα.

Για το 2011 το θέμα ήταν «Τουρισμός και Ανάπλαση Χώρων – Περιοχών». Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες κλήθηκαν να επιλέξουν έναν νικητή και τέσσερις επιλαχόντες προορισμούς οι οποίοι δεν έχουν κυρίαρχα χαρακτηριστικά μαζικού τουρισμού και έχουν αναπλάσει μια περιοχή της τοπικής τους κληρονομιάς προκειμένου να τη μετατρέψουν σε τουριστικό πόλο έλξης και να χρησιμεύσει ως «καταλύτης» στην ευρύτερη τοπική τουριστική ανάπτυξη.

Με το φάκελο που υπέβαλε ο δήμος των Δελφών που αξιολογήθηκε και αναδείχτηκε στην πρώτη θέση προβάλλεται ο οικισμός της «Χάρμαινας» ως περιοχή, η οποία και με το έργο ανάπλασης, που έχει πραγματοποιηθεί σε αυτή, συμβάλλει στην προώθηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ενθάρρυνση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή.

Προβάλλεται ακόμη όλη η περιοχή του δήμου Δελφών με τις δυνατότητες που διαθέτει σε ένα μωσαϊκό τουριστικών προϊόντων, που αφορούν σε πολλές ειδικές μορφές τουρισμού και συγκεκριμένα στο πολιτιστικό, θρησκευτικό, ορειβατικό, ορεινό, θαλάσσιο τουρισμό και στον ανεμοπτερισμό.

Η συγκεκριμένη διάκριση δίνει στον δήμο Δελφών ένα αρκετά μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για να γίνει γνωστός σε ολόκληρη την Ευρώπη ως ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός που πέρα από τις αρχαιότητες του είναι και ένας αειφόρος τουριστικός προορισμός.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να βραβευτεί ο δήμος των Δελφών σε ειδική εκδήλωση που θα οργανώσει το Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ενώ έχει προσδιοριστεί ότι στις 27 Σεπτεμβρίου του 2011 που γιορτάζεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα Τουρισμού σε ειδική εκδήλωση στις Βρυξέλλες, όπου θα δοθεί το επίσημο βραβείο.

«Με τη ανάδειξη του δήμου ως του καλύτερου αειφόρου τουριστικού προορισμού της Ελλάδας, για το 2011, ο δήμος Δελφών θα εξασφαλίσει πέρα από την εξαιρετική δημοσιότητα και τη προβολή που του αξίζει και κάτι ακόμη. Την ένταξή του στο Ευρωπαϊκό δίκτυο των καλύτερων τουριστικών αειφόρων προορισμών» υπογραμμίζει ο δήμαρχος της πόλης, Νίκος Φουσέκης, και συγχρόνως σημειώνει πως «η νίκη αυτή αυξάνει περισσότερο τις ευθύνες που έχουμε για την προώθηση του οικισμού της Χάρμαινας ως σημαντικού θεματικού πάρκου στην ελληνική και ευρωπαϊκή τουριστική αγορά».

Πηγή : Real.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: