Αν το πρόβλημα ήταν οι πολιτικοί, θα το είχαμε λύσει.

Του Θανάση Νάκου από το protagon.gr

Χωρίς απολύτως καμία πρόθεση να αμυνθώ της τιμής του πολιτικού κόσμου – καθώς πιστεύω βαθύτατα ότι όσα περισσότερα λέγονται σε μια υπερασπιστική γραμμή, τόσο πιο καχύποπτη γίνεται η κοινή γνώμη για την αθωότητα του «κατηγορουμένου» – λέω απλώς αυτό που πιστεύω: Αν το πρόβλημα ήταν οι πολιτικοί θα το είχαμε προ πολλού λύσει, με την αυτονόητη διαδρομή που δίνουν οι δημοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες ως γνωστόν δεν προβλέπουν κανενός τύπου «μονιμότητα» για τους αντιπροσώπους του κυρίαρχου λαού, παρά μόνο ξεκάθαρες… συμβάσεις έργου. Το εκτελείς σωστά, έχεις την ευκαιρία να συνεχίσεις. Δεν το εκτελείς σωστά, πας στο σπίτι σου. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Παρά το ότι το έργο είναι προφανές ότι δεν εκτελείτο όπως έπρεπε, το κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ πολιτικών και πολιτών υπογραφόταν ξανά και ξανά επί τετραετίες. Επιβραβεύοντας συνεχώς όλες εκείνες τις συμπεριφορές, τις στάσεις και τις νοοτροπίες που σήμερα ενοχοποιούνται για όλα. Και αυτό σημαίνει πολλά, με πιο προφανές το γεγονός ότι όλοι οι συμβαλλόμενοι πίστευαν, τουλάχιστον, ότι στα βασικά, ότι έστω συγκριτικά με κάτι άλλο, αυτή η σχέση, με αυτούς τους όρους, τους συμφέρει όλους. Το πίστευαν οι πολιτικοί, ακόμη κι αν δεν ήταν στις αρχικές τους προθέσεις, που σταδιακά ακολουθούσαν τη γνωστή πεπατημένη της σίγουρης πολιτικής σταδιοδρομίας. Το πίστευαν ακόμη και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης,  που έκαναν ακόμη πιο ισχυρούς και ως εξ αυτού επανεκλόγιμους εκείνους που εκπροσωπούσαν το στυλ και τις πρακτικές, που σήμερα μετά βδελυγμίας καταδικάζουν. Το πίστευαν οι κύκλοι της αγοράς, που είχαν ένα μόνιμο ζητούμενο από αυτή τη σχέση. Το πίστευαν οι πολίτες, που εγώ τουλάχιστον αρνούμαι να τους αντιμετωπίζω ως έρμαια της πληροφόρησης που λαμβάνουν, ή ως στερούμενους κρίσης και λογικής εξαρτημένους από τις πολιτικές υποσχέσεις.

Και ακριβώς επειδή το πίστευαν όλοι, – ο καθένας με την ευθύνη που του αναλογεί από το ρόλο του, γιατί την πνευματική υπεροχή των πολιτικών ή των διαμορφωτών της κοινής γνώμης έναντι των «απλών» πολιτών έχω άπειρους λόγους να μην την επικαλούμαι – διήρκησε τόσο πολύ και έκανε τελικά τόση ζημιά. Αυτός είναι και ο λόγος που πιστεύω ότι το να επαναλαμβάνουμε συνεχώς το σχήμα «για όλα φταίνε οι πολιτικοί» μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην συντήρηση του συστήματος που μας έφερε εδώ.

Αυτός είναι και ο λόγος που νιώθω άβολα όταν πρέπει να υπερασπιστώ την τιμή του πολιτικού κόσμου στον οποίο ανήκω, γιατί δηλώνει μια «τζάμπα» ευθιξία για κάτι που ξέρω από εμπειρία ότι είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Που όσο και αν σας φαίνεται απίστευτο ή ιδιοτελές, δεν άφηνε σε κανέναν το περιθώριο να κάνει τη δουλειά του. Ακόμη και αν ήταν πολιτικός!

*Ο Θανάσης Νάκος είναι βουλευτής της ΝΔ.

Πηγή: protagon.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: