Αποφασισμένη να κατασκευάσει από κοινού με τη Ρωσία το πρώτο της πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου εμφανίζεται η Τουρκία, παρά το ατύχημα που σημειώθηκε στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.
«Μένουν μήνες, ίσως εβδομάδες για να αρχίσουμε μαζί με τη Ρωσία το πρόγραμμά μας για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου», δήλωσε αργά χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη Μόσχα.
«Όλα είναι έτοιμα. Θα ξεκινήσουμε ένα πυρηνικό πρόγραμμα το οποίο επενδύεται με 20 δισεκατομμύρια δολάρια», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, πριν αναχωρήσει από την Άγκυρα για τη Ρωσία, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα υπαναχωρήσει στα προγράμματά της για την κατασκευή τριών πυρηνικών εργοστασίων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια στην Τουρκία.
«Δεν υπάρχει επένδυση χωρίς ρίσκο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Το Ακούγιου βρίσκεται στη νότια Τουρκία, στα παράλια της Μεσογείου, και είναι μια περιοχή γνωστή για τη σεισμικότητά της. Η Άγκυρα και η Μόσχα υπέγραψαν συμφωνία το Μάιο του 2010 για την κατασκευή ενός αντιδραστήρα στην περιοχή, προκαλώντας την αντίδραση των οικολογικών οργανώσεων.
Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία την καλεί να αναθεωρήσει τη θετική μέχρι σήμερα, στάση της για την εγκατάσταση πυρηνικών αντιδραστήρων για παραγωγή ενέργειας και να μην “επιτρέψει” την εγκατάσταση πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της Τουρκίας, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.
Πιο συγκεκριμένα στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής αφού τονίζει τον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής που αντιμετωπίζει η Ιαπωνία εξαιτίας του φονικού σεισμού, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να αντιδράσει στη «συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας 12/05/2010» για την κατασκευή πυρηνικής μονάδας στο Ακούγιου, τονίζοντας ότι “ένα τέτοιο σχέδιο εγκυμονεί κινδύνους για την Τουρκία και την Μεσόγειο” αφού «η περιοχή είναι σεισμογενής» και “η Μεσόγειος θα χρησιμοποιηθεί συστηματικά ως δρόμος μεταφοράς πυρηνικών αποβλήτων”.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, ταυτόχρονα στην ερώτηση του, υπενθυμίζει τη θέση της Κομισιόν, η οποία ουσιαστικά “κλείνει το μάτι” στις πιέσεις για διάχυση και εμπορική εκμετάλλευση της πυρηνικής ενέργειας, αφού κατά πάγιο τρόπο σημειώνει ότι “η εθνική απόφαση για χρησιμοποίηση της πυρηνικής ενέργειας ως πηγής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να βασίζεται στην ικανότητα της χώρας να εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο ασφάλειας, προστασίας και διασφαλίσεων σε όλη τη διάρκεια ζωής της πυρηνικής εγκατάστασης, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και βέλτιστες πρακτικές”.
Καταλήγοντας την ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής, αφού τονίζει ότι η καταστροφή των πυρηνικών εργοστασίων της Ιαπωνίας και ο επαπειλούμενος πυρηνικός όλεθρος, έγινε σε μια χώρα που ήταν στην πρωτοπορία της πυρηνικής τεχνολογίας και δεν είχε τεθεί ποτέ καμία αμφιβολία ότι είχε «εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο ασφάλειας» και είχε εφαρμόσει όλες «τις διεθνείς συμβάσεις και βέλτιστες πρακτικές», καλεί την Κομισιόν να αντιληφθεί τους κινδύνους που εγκυμονεί η στάση της και ζητά να την αναθεωρήσει και ταυτόχρονα να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να ανατραπεί η διεθνής «τάση» για προώθηση της πυρηνικής ενέργειας ως δήθεν «φθηνής και καθαρής λύσης».
Ταυτόχρονα ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει άμεσα μέτρα, μαζί με τους Τούρκους πολίτες που αντιδρούν έντονα στην προοπτική εγκατάστασης πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου, προκειμένου να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Τουρκίας και όλης της Μεσογείου.
Πηγή: Ναυτεμπορική, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Filed under: Ενέργεια,Περιβάλλον | Tagged: Ακουγιού,Ερντογάν,Κομισιόν,Νίκος Χουντής,Πυρηνικό εργοστάσιο,Τουρκία |
Σχολιάστε