Παρουσίαση του βιβλίου της Αντιόπης Φραντζή «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: γένους θηλυκού»

Η Αστραδενή την Τρίτη 15 Μαρτίου στις 19:00 σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου της Αντιόπης Φραντζή «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: γένους θηλυκού», σε συνεργασία με το Παράρτημα Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.) και τον εκδοτικό οίκο Δαρδαμάνος.

Η Αντιόπη Φραντζή είναι από τις πρώτες δασκάλες που ασχολήθηκαν με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, με πλούσιο και πρωτότυπο έργο στο ενεργητικό της και με μεγάλη συνεισφορά στα εκπαιδευτικά προγράμματα ΜΚΟ.

Το βιβλίο δίνει μια χρήσιμη φιλοσοφική αναδρομή στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Ελλάδα και τον κόσμο, τη σχέση της γυναίκας με το θεσμό, παραθέτει εμπειρίες με συνεντεύξεις εκπαιδευτικών και είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αναρωτηθούμε τόσο για την προσωπική μας ζωή, όσο και για το τι αλήθεια πετύχαμε μετά από 30 περίπου χρόνια λειτουργίας του θεσμού της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Εισηγητής της εκδήλωσης θα είναι ο Στυλιανός Σαλαπατάρας μέλος του Δ.Σ. και πρόεδρος του Παραρτήματος Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας του Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών,Γεώργιος Παυλικάκης.

Λίγες μόνο φράσεις από το βιβλίο:
Κάποτε … «Η ιδέα της φύσης κατείχε κεντρική θέση είτε ως τροφού που φροντίζει και ικανοποιεί τις ανάγκες των ανθρώπων, είτε ως άγριας και ανεξέλεγκτης δύναμης … Τη φύση ως τροφό δεν ήθελαν να την πληγώσουν (δύσκολα πληγώνει κανείς τη μητέρα του) αλλά και τη φύση ως τιμωρό δεν ήθελα να την προκαλέσουν… Αντίθετα ως προς τη μηχανιστική θεώρηση, ο κόσμος-φύση παρομοιάζεται με μια μηχανή και η εξουσία πηγάζει από τη δυνατότητα παρέμβασης και ορθολογικού ελέγχου του κόσμου-φύσης…»

«…Ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεται η προσωπική ή ηθική εξέλιξη είναι διαφορετικός (όχι ανώτερος ή κατώτερος) για τα αγόρια και τα κορίτσια. Οι άντρες χαρακτηρίζονται κυρίως από ένα ήθος βασισμένο στα δικαιώματα, ενώ οι γυναίκες από ένα ήθος βασισμένο στις υποχρεώσεις…»

«…Για τις περισσότερες γυναίκες στον κόσμο το ενδιαφέρον για τη διατήρηση της γης, του νερού, του αέρα ή της ενέργειας δεν είναι αφηρημένη ιδέα, αλλά μέρος της προσπάθειάς τους για την καθημερινή επιβίωση…»

«…Έχοντας «σκοτώσει» το Θεό, η ανθρωπότητα επαίρεται κατέχοντας για τον εαυτό της τη Θεία θέση στη Μεγάλη αλυσίδα της Ύπαρξης. Η ανθρώπινη ύπαρξη έγινε το μέτρο για κάθε αξία, αλήθεια και νόημα…»

«…Αντί να εξαντλούμε τα οικοσυστήματα της γης για τις ανάγκες μας, χρειάζεται να αλλάξουμε τη ζωή μας ώστε να προσαρμοστούμε σε αυτά…»

Art Cafe Αστραδενή, Έρκυνας 5 Λιβαδειά, τηλ: 22611 00920

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: