Συνενώσεις – Καταργήσεις Σχολικών Μονάδων. Η άποψη του Δήμου μας.

Δίστομο 15/2/2011

Προς

Δ/νση Β/θμιας εκπαίδευσης Ν.Βοιωτίας

Λ ι β α δ ε ι ά

ΘΕΜΑ: Ίδρυση – συγχώνευση-κατάργηση- προαγωγή Σχολείων

Σχετ.  :  με το υπ΄αριθμ. Πρωτ. 528/2.2.2011 έγγραφό σας

Σε συνέχεια του παραπάνω σχετικού εγγράφου σας, σας γνωρίζουμε ότι :

1.    Επειδή πρόκειται να συγχωνευθούν οι σχολικές επιτροπές του Δήμου μας και να εκλεγούν νέα Διοικητικά Συμβούλια

2.    Επειδή η διαβούλευση για το ευρύτατο αυτό θέμα είναι ελάχιστη

3.    Επειδή επιθυμούμε την όσο το δυνατό αρτιότερη εκπαίδευση των Μαθητών του Δήμου μας

Προτείνουμε οι σχολικές μονάδες του Δήμου Διστόμου- Αράχωβας- Αντίκυρας, τουλάχιστον για το παρόν έτος, να παραμείνουν όπως μέχρι σήμερα.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΑΡΑΧΩΒΑΣ- ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΤΣΑΝΤΑΡΑΣ

Η επιστολή της κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου  Υφυπουργού Παιδείας,  Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Μαρούσι, 28 Ιανουαρίου 2011
Αρ. Πρ. – 137 –
Προς: κ.Δήμαρχο

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,

Δράττομαι της ευκαιρίας να σας συγχαρώ για την εκλογή σας και να σας ευχηθώ καλή δύναμη και επιτυχία στο δύσκολο έργο σας. Ελπίζω σε μια συνεχή και εποικοδομητική συνεργασία σε όλους τους τομείς συναρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με κοινό μας στόχο την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των Σχολείων της χώρας.

Το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί ένα έντονο κλίμα αναφορικά με τις Συνενώσεις – Ιδρύσεις των Σχολικών Μονάδων. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι φιλοσοφία όλων των δράσεων μας είναι το συμφέρον του μαθητή και η ποιότητα της παρεχόμενης Εκπαίδευσης. Θέτοντας ως βάση παιδαγωγικά κριτήρια κατά τη διαδικασία συνενώσεων ιδρύσεων σχολείων, συνυπολογίζουμε την απόσταση, χιλιομετρική και χρονική, το γεωγραφικό ανάγλυφο της κάθε περιοχής, το οδικό δίκτυο και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Προφανείς εξαιρέσεις αποτελούν οι απομακρυσμένες, δύσβατες και ακριτικές περιοχές, όπως θα διαπιστώσετε και στη επισυναπτόμενη εγκύκλιο. Προτεραιότητα μας είναι η εφαρμογή των προγραμμάτων σπουδών και των καινοτόμων δράσεων του «Νέου Σχολείου».

Με γνώμονα τις αρχές της αποκέντρωσης και της περιφερειακής ανάπτυξης και σε συνδυασμό με τα δημογραφικά στοιχεία της κάθε περιοχής, η διαδικασία των συνενώσεων – ιδρύσεων σχολείων είναι ιδιαίτερη για κάθε περίπτωση χωριστά. Κάθε περιοχή που εμφανίζει ικανοποιητικούς δείκτες οικονομικής ανάκαμψης και αυξητική τάση μετοίκησης πληθυσμού, εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή. Για την πληρέστερη ενημέρωση σας, σας επισυνάπτουμε τη σχετική εγκύκλιο και προσβλέπουμε στη συμβολή σας. Η γνώμη σας είναι βαρύνουσα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Εύη Χριστοφιλοπούλου
Υφυπουργός Παιδείας,
Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Η θέση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου  –  Α΄& Β΄Δημοτικών  Άσπρων Σπιτιών

Άσπρα Σπίτια 09-03-2011

Προς

Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Γραφείο Υφυπουργού κας Εύης Χριστοφιλοπούλου.

Κοινοποίηση: 1) Δήμαρχο Αράχωβας, Διστόμου,

Αντίκυρας κ. Γ. Πατσαντάρα

2) Προϊστάμενο Δ.Ε. Νομού Βοιωτίας κ. Τσούρα

Για ενημέρωσή σας σχετικά με τις συγχωνεύσεις των σχολείων, παραθέτουμε τα παρακάτω στοιχεία που αφορούν στα Άσπρα Σπίτια. Τα Άσπρα Σπίτια κατοικούνται από τους εργαζόμενους της εταιρείας Αλουμίνιον της Ελλάδος, που περιλαμβάνει τρία εργοστάσια. Είναι τόπος με διαρκή οικονομική ανάπτυξη και αυξητικές τάσεις του πληθυσμού και του αριθμού των μαθητών. Σύμφωνα με την επιστολή της 28ης Ιανουαρίου 2011, Αρ. Πρ. 137, της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου, είναι από τις περιπτώσεις που θα πρέπει να εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή.

Το Γυμνάσιο Άσπρων Σπιτιών λειτουργεί άρτια 40 περίπου χρόνια, διδάσκονται όλα τα μαθήματα και στις τρεις τάξεις ενώ οι καθηγητές καλύπτουν πλήρως τα ωράριά τους κατέχοντας οργανικές θέσεις σε αυτό το σχολείο.

Παράλληλα με την πλήρη λειτουργία του Γυμνασίου και τον ήδη αυξημένο αριθμό των μαθητών του Δημοτικού που πρόκειται να έρθουν στο Γυμνάσιο τις χρονιές 2014-2015 και έπειτα, οι πρόσφατες προσλήψεις 300 περίπου νέων εργαζομένων κάτω των 35 ετών δημιουργούν τη βεβαιότητα για αύξηση του πληθυσμού και των μαθητών σε βάθος χρόνου. Τονίζουμε τέλος ότι τη συντήρηση του κτιρίου του Γυμνασίου των Άσπρων Σπιτιών την έχει αναλάβει το εργοστάσιο από την έναρξη της λειτουργίας του και δεν επιβαρύνει το κράτος.

Όσον αφορά πιθανή συγχώνευσή του με γειτονικό γυμνάσιο θα δημιουργήσει αναίτια διαταραχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ιδιαίτερα ανησυχούν οι γονείς και από τους κινδύνους που δημιουργεί η μεταφορά περίπου 70 μαθητών (2 λεωφορεία) δύο φορές την ημέρα σε επαρχιακό δρόμο ταχείας κυκλοφορίας και χωρίς πεζοδρόμια. Το Γυμνάσιο Άσπρων Σπιτιών βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού και σε σημείο εύκολα προσβάσιμο σε όλους τους μαθητές. Ο οικισμός των Άσπρων Σπιτιών θεωρείται πρότυπος. Είναι σχεδιασμένος ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων στο εργοστάσιο της «Αλουμίνιον της Ελλάδος». Η θέση των σχολείων είναι μελετημένη ώστε να βρίσκεται στην καρδιά του οικισμού και οι μαθητές στο κέντρο της προσοχής των κατοίκων και να αποτελούν πυρήνα δημιουργίας, γνώσης και ζωντάνιας, όπως άλλωστε ισχύει για κάθε σχολείο.

Με αυτά τα δεδομένα θεωρούμε αδικαιολόγητη την οποιαδήποτε σκέψη για συγχώνευση του Γυμνασίου Άσπρων Σπιτιών. Παρακαλούμε για την ιδιαίτερη προσοχή σας ώστε να μην καταστραφεί η λειτουργία και η ισορροπία ενός ιδιαίτερου τόπου που παράλληλα αποτελεί και κέντρο οικονομικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Ζητάμε να παραμείνει η λειτουργία του Γυμνασίου Άσπρων Σπιτιών ως έχει.


Με τιμή

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Άσπρων Σπιτιών

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Α΄Δημοτικού Άσπρων Σπιτιών

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Β΄Δημοτικού Άσπρων Σπιτιών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: