Αντιπαραθέσεις για τον εκχιονισμό δρόμων πέριξ του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού.

Η θέση του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού.

Λίγες μέρες πριν μπούμε επίσημα στον πρώτο μήνα της άνοιξης, σκεφτήκαμε ότι ένας πρώτος απολογισμός θα ήταν ίσως ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη διάθεση μας για επικοινωνία.

Η πρόθεσή μας αυτή πιστεύουμε ότι φάνηκε τόσο από την αδιάκοπη φυσική παρουσία των στελεχών και εργαζομένων του Χ.Κ.Παρνασσού, ο καθένας από την θέση ευθύνης που του αντιστοιχεί, όσο και μέσα από το ανανεωμένο μας site, που ενημερώνουμε καθημερινά με τα νέα του βουνού αλλά και τη σελίδα στο facebook, που δίνει τη δυνατότητα να εκφράζονται όλες οι απόψεις.

Στο παραπάνω πλαίσιο λοιπόν, θέλουμε να απαντήσουμε στην ξαφνική και κατά την άποψή μας αδικαιολόγητη επίθεση που δέχτηκε το Χ.Κ.Παρνασσού από τη γύρω περιοχή, ειδικότερα από τα δημοτικά  διαμερίσματα Αμφίκλειας και Πολυδρόσου. Αφορμή για αυτήν την επίθεση στάθηκε η κακοκαιρία που σάρωσε στις 3 και 4 Φεβρουαρίου την κεντρική και νότια Ελλάδα. Αποτέλεσμα αυτής της κακοκαιρίας που ολοκληρώθηκε βράδυ της Παρασκευής 4/2/2011, ήταν το Σάββατο 5/2, η πρόσβαση στο ΧΚΠ να είναι δυνατή μόνο από Αράχωβα και Επτάλοφο, ενώ το Χιονοδρομικό αντεπεξήλθε πλήρως σε όλες του τις ανάγκες και υποχρεώσεις και λειτούργησε κανονικά μέσα στο σαββατοκύριακο 5-6/2/2011, σημειώνοντας μάλιστα ρεκόρ προσελεύσεων, χάρη στην έγκαιρη προετοιμασία του.

Με μεγάλη μας έκπληξη, λύπη και απογοήτευση γίναμε αποδέκτες κατηγοριών για ρατσιστική πολιτική και άλλες σκοπιμότητες. Πράγμα εύκολο… χωρίς κόστος… άκρως εντυπωσιακό, αλλά δυστυχώς χωρίς ουσία… χωρίς προτάσεις… χωρίς ενημέρωση.

Η πραγματικότητα λοιπόν είναι η εξής:

  • Ο καθαρισμός, ο εκχιονισμός και η συντήρηση του δημόσιου οδικού δικτύου είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως προβλέπεται ρητά και βάσει του υπ’ αριθμ. 44070/2194/25.05.2009 έγγραφου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας /Διεύθυνση Δημοσίων έργων /Τμήμα Συγκοινωνιών, περί καθορισμού αρμοδιοτήτων συντήρησης οδών, και όχι ιδιωτικών επιχειρήσεων. Υπάρχει η σχετική έγκαιρη, έγγραφη και προφορική επισήμανση στους αρμόδιους Δήμους από 25/11/2010.
  • Παρά ταύτα η ΕΤΑ, αφού καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες του Υποκαταστήματος Χ.Κ.Π., διαθέτει συστηματικά τον μίσθιο και ιδιόκτητο εξοπλισμό της για τη βοήθεια του εκχιονισμού της γύρω περιοχής, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.
  • Ωστόσο, εντελώς αυθαίρετα -χωρίς αυτό να αποτελεί υποχρέωση του Χ.Κ.Παρνασσού, αλλά όπως προαναφέρθηκε της οικείας τοπικής αυτοδιοίκησης- το Χ.Κ.Παρνασσού χρεώθηκε με αρμοδιότητα εκχιονισμού δημόσιου οδικού δικτύου (από τη διασταύρωση μέχρι το Χ.Κ.Π). Βολικό επίσης… Φαίνεται ότι η εθελοντική αυτή προσφορά του ΕΟΤ και της ΕΤΑ έχει εκληφθεί ως υποχρέωση, με αποτέλεσμα η τυχόν αναποτελεσματικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης στη συντήρηση και τον καθαρισμό των δρόμων να επιρρίπτεται στην ΕΤΑ και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Στόχος της ΕΤΑ είναι η διαφύλαξη της ασφαλούς και εύρυθμης λειτουργίας του ΧΚΠ με τους πόρους που του διαθέτει. Και αυτό ακριβώς έκανε την περίοδο 3-6/02/2011.

Το ΧΚΠ λειτουργώντας υπεύθυνα, ψύχραιμα, με κοινή αντικειμενική λογική απέφυγε ατύχημα, παρά την αυξημένη πιθανότητα λόγω χιονοστιβάδων, δεν έκλεισε ούτε μια ώρα εν μέσω χιονοθύελλας και λειτούργησε το σύνολο των εγκαταστάσεων σε αναβατήρες και πίστες, για να ικανοποιήσει το ΣΚ 5,6/02/2011 περίπου 10.000 επισκέπτες, προς χάρη και της γύρω περιοχής.

Είναι μάλλον σημείο κοινής λογικής και τίποτα περισσότερο ότι, σε περιπτώσεις έντονης κακοκαιρίας, πρωταρχικός στόχος είναι η διατήρηση ενός τουλάχιστον άξονα πρόσβασης (του πιο ασφαλή και του πιο λειτουργικού) προς την κύρια πύλη του Χ.Κ.Π που είναι τα Κελάρια, τα οποία υποδέχονται το 85% των συνολικών επισκεπτών αλλά και στεγάζουν τα κτίριο των γραφείων, του λογιστηρίου και το συνεργείο. Στη συνέχεια βεβαίως και γίνεται κατά τον βέλτιστο τρόπο και η σταδιακή αποκατάσταση της κυκλοφορίας στο ευρύτερο δίκτυο.

Τέλος, επισημαίνουμε πως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού λειτουργεί με ετήσια ζημία της ΕΤΑ και του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 2 εκ.€ περίπου, προκειμένου να ενισχύσει την τουριστική δραστηριότητα της περιοχής, σε αντίθεση με τα Χιονοδρομικά Κέντρα του εξωτερικού των οποίων η λειτουργία χρηματοδοτείται αφενός από την τοπική αυτοδιοίκηση και αφετέρου από τις εγκατεστημένες τουριστικές επιχειρήσεις των γύρω περιοχών. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού προσελκύει κατά μέσο όρο 150.000 επισκέπτες στην ευρύτερη περιοχή κάθε χειμώνα, ενισχύοντας και συντηρώντας ουσιαστικά την τουριστική δραστηριότητα των παραπαρνάσσιων δήμων.

Η θέση του  Συλλόγου Επαγγελματιών Πολυδρόσου Παρνασσού:

Συγχαρητήρια στην διοίκηση του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού για την τουριστική ανάπτυξη που προσφέρει στην περιοχή του ανατολικού Παρνασσού. Για άλλο ένα Σαββατοκύριακο η Φτερόλακα αφημένη στην μοίρα της.

Ο δρόμος από Πολύδροσο άνοιξε σήμερα (Σάββατο 26 Φεβρουαρίου είναι αναρτημένο το άρθρο στο blog Παρνασσός) με πρωτοβουλία της αντιπεριφερειάρχη Κας Γαζή, ενώ όλα τα εκχιονιστικά του Χ.Κ.Παρνασσού δούλευαν προς το δρόμο της Αράχωβας. Μάλλον για να μας τιμωρήσουν, επειδή τολμήσαμε να διαμαρτυρηθούμε για την κατάντια του Κέντρου !! Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε ευρώ και πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Αναρωτιόμαστε τελικά για ποιους έχει δημιουργηθεί το Κέντρο…Η ιδρυτική του πράξη αναφερόταν στην ανάπτυξη των όμορων περιοχών. Αυτό ίσχυε όταν το διαχειριζόταν ο Ε.Ο.Τ. Τώρα με την Ε.Τ.Α. έχουν αλλάξει τα πράγματα…Οι φωστήρες του τουρισμού έχουν κατορθώσει με τις τακτικές τους να οδηγούν τον κόσμο προς το Bansko. Μήπως έχουν και εκεί μετοχές;

Αγαπητοί κύριοι μπορείτε να γελάτε τώρα και να απαντάτε με ειρωνικές και απαξιωτικές επιστολές και συμπεριφορές. Μην ξεχνάτε όμως ότι η υπομονή του κόσμου έχει αρχίσει να εξαντλείται…και ο κόσμος αυτός έχει πολεμήσει σκληρότερους εχθρούς από εσάς !!
Σύλλογος επαγγελματιών Πολυδρόσου Παρνασσού

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: