Αρχιτεκτονικές συνθέσεις του Γιάννη Μόραλη στο Μουσείο Μπενάκη. Μεταξύ των παρεμβάσεών του το ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ στους Δελφούς.

Αρχιτεκτονικές συνθέσεις του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου της αποκαλούμενης “γενιάς του ‘30”, Γιάννη Μόραλη (1916-2009), φιλοξενεί έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, στο κεντρικό κτίριο, από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 30 Απριλίου.

Πέρσι το Μουσείο Μπενάκη είχε διοργανώσει την πρώτη αναδρομική έκθεση των ζωγραφικών και σκηνογραφικών έργων του Γιάννη Μόραλη. Φέτος, το Μουσείο διοργανώνει έκθεση με 120 έργα του Γ. Μόραλη, μακέτες και προσχέδια των αρχιτεκτονικών συνθέσεων που φύλασσε στο εργαστήριό του.

Σε διάστημα 40 περίπου χρόνων, ο Μόραλης σε συνεργασία με σημαντικούς Έλληνες αρχιτέκτονες ανέλαβε την κόσμηση μεγάλων αρχιτεκτονικών επιφανειών και χώρων σε κτήρια, ξενοδοχεία, τράπεζες και κατοικίες.

Η γιγαντιαία γλυπτή πρόσοψη του Ξενοδοχείου Χίλτον και οι εγχάρακτες συνθέσεις της είναι δικό του έργο (όπως και εκείνες στην πίσω όψη); Και η κεραµική σύνθεση στο µπαρ Galaxy του Χίλτον επίσης, και η «Βυθισµένη πολιτεία» που σχεδίασε για το κέντρο αναψυχής «Ωκεανίς» στη Βουλιαγµένη, και οι συνθέσεις τοίχων του Ξενοδοχείου Αµαλία στους Δελφούς (*), και αυτές του Γκραντ Οτέλ Μεντιτεράνεαν της Ρόδου, και η επένδυση τοίχων µε ορειχάλκινες πλάκες στο υποκατάστηµα της Εθνικής Τράπεζας στο Ναυτιλιακό Μέγαρο του Πειραιά, όπως και η κεραµική σύνθεση στον τοίχο της First Νational City Βank της Θεσσαλονίκης, και η ξύλινη επένδυση στον τοίχο της ίδιας τράπεζας στο Κολωνάκι, και η σύνθεση στον εξωτερικό τοίχο της Σχολής Μωραΐτη και η σύνθεση µε µπρούντζινα ανάγλυφα και κεραµικές πλάκες στον σταθµό Ακαδηµία του Μετρό της Αθήνας…

Η έκθεση «Γιάννης Μόραλης – Αρχιτεκτονικές Συνθέσεις» θα δέχεται το κοινό από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 30 Απριλίου 2011. Η έκθεση εκτός από τα έργα της δωρεάς, περιλαμβάνει και συνοδευτικό υλικό -σχέδια, ακουαρέλες, λάδια, μακέτες, φωτογραφικό υλικό, κεραμικά καθώς και δείγματα αρχιτεκτονικών στοιχείων- που αναζητήθηκε και εντοπίστηκε σε ιδιωτικές κυρίως συλλογές.

Στην εικονογραφημένη έκδοση που συνοδεύει την έκθεση, κάτω από κάθε σχέδιο υπάρχουν σχόλια που η ιστορικός τέχνης Φανή-Μαρία Τσιγκάκου απέσπασε από τον ίδιο. Ο δημιουργός αναφέρεται, για παράδειγμα, στα βασικά σχήματα που χρησιμοποίησε για τις συνθέσεις του στις όψεις του «Χίλτον»: στη σπείρα που μοιάζει με σαλιγκάρι, στα γεωμετρικά σχήματα και τις γυναικείες φιγούρες.

«Επάνω, δεξιά, οι δύο κεραίες είναι ο ήλιος, η αρχή. Από τον ήλιο σχηματίζονται όλα: η γραμμή του αετώματος, πάνω στο αέτωμα η Γλαυξ, αριστερά το χέρι της Αθηνάς που κρατάει τη Νίκη. Κατεβαίνουμε παρακάτω: αριστερά η Αθηνά με την ασπίδα της. Δίπλα στην Ασπίδα, ο βωμός και οι Κανηφόρες, δηλαδή η προσφορά προς τον ξένο. Παρακάτω, οι Αυλητρίδες, δηλαδή «η διασκέδαση». Κάτω είναι το άρμα που συμβολίζει το ταξίδι, όπως και η τριήρης παρακάτω. Αυτή είναι όλη η ιστορία. Είναι πάρα πολύ απλό και επιπλέον δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να είναι αντίγραφο από αρχαίο μοτίβο», λέει.

Η Φανή-Μαρία Τσιγκάκου θυμήθηκε ένα ακόμη ένα αποκαλυπτικό απόσπασμα από τις συνομιλίες τους. Όταν τον ρώτησε αν είχε σπουδάσει αρχιτεκτονική, είχε απαντήσει κοφτά: «Όχι». Στην απορία της, πώς, τότε, κατάφερε να σχεδιάσει τόσο άψογες αρχιτεκτονικές συνθέσεις, είχε λάβει τη αποστομωτική απάντηση: «Απλούστατα, με την αίσθηση».

(*) Απευθύνθηκα στο ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ για περισσότερες πληροφορίες αλλά ο υπάλληλος που ήρθα σε επαφή δεν γνώριζε αν υπάρχει κάποια εικαστική παρέμβαση του Μόραλη και με παρέπεμψε στην κεντρική διοίκηση των ξενοδοχείων ΑΜΑΛΙΑ στην Αθήνα. Μέσω mail την περασμένη εβδομάδα ζήτησα από τα κεντρικά περισσότερες πληροφορίες και ίσως κάποια φωτογραφία, αλλά απάντηση δεν έχω λάβει. Αν κάποιος ξέρει σχετικά ας μας ενημερώσει.

Πληροφορίες:

Μουσείο Μπενάκη-Κεντρικό Κτίριο

Κουμπάρη 1 ,Αθήνα, Τηλ: +302103671017

Είσοδος: 3 – 6 ευρώ

Διάρκεια Έκθεσης: 10.02.2011 έως 30.04.2011

Δε., Τε., Παρ., Σάβ.: 9:00 – 17:00

Πέμπτη: 9:00 – 24:00

Κυριακή: 9:00 – 15:00

Τρίτη: Κλειστά

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ, TVXS, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: