Μαχαίρι στις μετεγγραφές.

Το μεγάλο μαχαίρι στις μετεγγραφές φοιτητών-σπουδαστών είναι έτοιμη να βγάλει από το συρτάρι της η υπουργός Παιδείας. Η πρόταση που κατέθεσε στη σύνοδο των πρυτάνεων, την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την κατάργηση -ουσιαστικά- των μετεγγραφών μεταξύ ομοειδών τμημάτων από την περιφέρεια προς το κέντρο.

Όπως ανακοίνωσε στους εκπροσώπους των διοικήσεων -που κατ’ αρχήν συμφωνούν-, μελετάται η απαγόρευση μετεγγραφής από περιφερειακό ίδρυμα σε ομοειδές τμήμα κεντρικών ιδρυμάτων υψηλότερης βάσης.

Με άλλα λόγια, όποιος πέρασε σε περιφερειακό ΑΕΙ και θέλει να μετεγγραφεί σε ΑΕΙ Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, τότε -αν και εφ’ όσον πληροί τα υπόλοιπα ισχύοντα κριτήρια- θα υποχρεωθεί ν’ αλλάξει και αντικείμενο σπουδών, αφού είναι σχεδόν αδύνατο να βρει αντίστοιχο τμήμα σε κεντρικό Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ με χαμηλότερη βάση. Δηλαδή, αν περάσει στο Μαθηματικό Αιγαίου που έχει βάση 15.067, δεν θα μπορέσει να έρθει στο αντίστοιχο Μαθηματικό της Αθήνας, η βάση του οποίου είναι 17.315.

Δραστικά μέτρα

Πρόκειται για ένα από τα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού του φαινομένου των μετεγγραφών και ειδικότερα αποσυμφόρησης των ΑΕΙ στα μεγάλα αστικά κέντρα που διαμαρτύρονται για την πολλαπλή επιβάρυνση (πληθυσμιακή, οικονομική, λειτουργική) και ζητούν έως και την κατάργηση των μετεγγραφών. Παράπονα, όμως, διατυπώνουν και τα μικρότερα στην υπόλοιπη επικράτεια λόγω της αποψίλωσης που υφίστανται. Το μέτρο που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δρομολογηθεί άμεσα και δεν αποκλείεται να ισχύσει από την επόμενη κιόλας χρονιά, ουσιαστικά καταργεί τις λεγόμενες αντιστοιχίες τμημάτων και αχρηστεύει, κατά συνέπεια, τις ετήσιες λίστες του υπουργείου Παιδείας με τα τμήματα των ΑΕΙ που θεωρούνται «αντίστοιχα» μεταξύ τους και τα οποία περιμένουν να δουν, κάθε χρόνο, χιλιάδες υποψήφιοι προκειμένου να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους. Οι τρίτεκνοι-πολύτεκνοι είναι οι κατηγορίες που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από το μέτρο.

Αντίθετα, οι διοικήσεις των ιδρυμάτων εξέφρασαν ήδη την ικανοποίησή τους από την ανακοίνωση της υπουργού που παρουσιάστηκε εν είδει δώρου στη σύνοδο των πρυτάνεων, αν ληφθεί υπ’ όψιν η έκδηλη πρόθεση της υπουργού να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τις διοικήσεις των ΑΕΙ εν όψει των αλλαγών που επιδιώκει να περάσει μέχρι τον Μάρτιο. Μέχρι που απολογήθηκε για τις «πολιτικές αστοχίες του υπουργείου» προκειμένου να πείσει για την αλλαγή στάσης, η οποία επικυρώθηκε με τα δύο δώρα που προσέφερε. Το ένα ήταν η προθυμία να αντιμετωπιστεί το θέμα των καθυστερήσεων των διορισμών στα ΑΕΙ. Το δεύτερο επιφέρει ανατροπή του ισχύοντος καθεστώτος περί μετεγγραφών, αγγίζοντας ακόμη και τον πυρήνα του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ, αν σκεφθεί κανείς την αλλαγή πλεύσης στην οποία θα υποχρεώνεται ένας φοιτητής αν και εφ’ όσον, βέβαια, πληροί όλα τα υπόλοιπα κριτήρια περί μετεγγραφών που ήδη από φέτος έχουν γίνει αυστηρότερα. Το νέο μέτρο θα εφαρμοστεί συνδυαστικά.

Από την άλλη, συνάδει με τη φιλοσοφία του συστήματος εισαγωγής που ετοιμάζει το υπουργείο, βασικά χαρακτηριστικά του οποίου είναι η εισαγωγή σε ομάδες σχολών ή ιδρύματα και παράλληλα η ενθάρρυνση της αριστείας. Ο καλός πάει εκεί που θέλει, ο λιγότερο καλός απολαμβάνει λιγότερα προνόμια, όπως της μετεγγραφής, για το οποίο από φέτος τέθηκαν τα πρώτα βαθμολογικά κριτήρια.

Γιάννης Μυλόπουλος, πρύτανης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ): «Η υπουργός δεν υποσχέθηκε απλώς περιορισμό των μετεγγραφών, αλλά πρότεινε και το συγκεκριμένο μέτρο για τα ομοειδή τμήματα. Υπήρξε μια κατ’ αρχήν θετική αντίδραση. Θα το συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε».

Γιώργος Παναγιωτάκης, πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών: «Υπάρχουν πολλά υπέρ στην πρόταση της κ. Διαμαντοπούλου και αναδεικνύουν ένα πιο δίκαιο σύστημα εισαγωγής. Δεν λάβαμε απόφαση, αλλά είμαστε θετικοί στη συζήτηση αυτού του μέτρου».

Πηγή: ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: