Εθνικό Πάρκο ο Παρνασσός.

Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση της περιοχής «Όρος Παρνασσού» ως Εθνικό Πάρκο, προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως αποκαλύπτει με έγγραφό του ο αρμόδιος υφυπουργός Θάνος Μοραΐτης.

Το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε απάντηση ερωτήσεων της Ντόρας Μπακογιάννη και του βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Γιαννάκη, αναφέρει ότι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προωθείται λόγω των προβλημάτων που έχουν ανακύψει αναφορικά με την ανέγερση τμήματος του χιονοδρομικού κέντρου εντός του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού όσο και από διάφορες διεκδικήσεις και δραστηριότητες.

Το σχέδιο για τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως Εθνικό Πάρκο προβλέπει μεταξύ άλλων μέτρα και όρους προστασίας και διαχείρισης, επιτρεπτές χρήσεις συμπεριλαμβανομένης και του χειμερινού αθλητισμού, χρήση αιολικής ενέργειας και ενδεχόμενη ήπια δόμηση, ενώ τροποποιούνται και τα όρια των ζωνών προστασίας ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν και τυχόν προβλήματα που αφορούν στο χιονοδρομικό κέντρο.

Το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο είναι σε διαβούλευση με τον Φορέα Διαχείρισης και τους εμπλεκόμενους Δήμους, υπολογίζεται ότι θα υποβληθεί για επεξεργασία στο ΣτΕ στα τέλη Μαρτίου, αφού ολοκληρωθεί και η δημόσια διαβούλευση σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη είχε απευθύνει ερώτηση στην υπουργό Περιβάλλοντος Αλλαγής ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών για τον εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού.

Η κ. Μπακογιάννη επισήμαινε επίσης ότι «μετά την ακύρωση της παραχώρησης από το Δημόσιο στον ΕΟΤ της περιοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, επειδή συμπίπτει με τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, το χωροταξικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς του κέντρου έχει περιέλθει σε τέλμα».

Αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γιαννάκης, στην ερώτησή του εξέφραζε την ανησυχία κατοίκων και φορέων του Παρνασσού μήπως χαθεί η χρηματοδότηση 19 εκατομμύριων ευρώ από το ΕΣΠΑ για την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού.

Ο βουλευτής υπενθύμιζε μάλιστα ότι «την ώρα που οι γειτονικές μας χώρες, όπως η Βουλγαρία, εκμεταλλεύονται το χειμερινό τουριστικό τους πλούτο και προσελκύουν όλο και περισσότερους ευρωπαίους επισκέπτες, έχοντας επενδύσει σε υποδομές και σε δημιουργία πολυτελών ξενοδοχείων, η ελληνική πολιτεία δεν έχει λάβει καμία συγκεκριμένη πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού, ώστε να συνεχίσει να προσελκύει επισκέπτες».

Πηγή:  agronews

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: