Vagonetto: Το Μεταλλευτικό Πάρκο της Φωκίδας.

Το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας έχει στόχο να αναπαραστήσει την ιστορία εξόρυξης του βωξίτη και τον τρόπο λειτουργίας ενός μεταλλείου, περισσότερο όμως, να ενημερώσει, να ψυχαγωγήσει και να εκπαιδεύσει τις καινούργιες γενιές πάνω στη σημασία των ορυκτών, την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την αξεπέραστη συμβολή των ανθρώπων που εργάζονται στα μεταλλεία.

Η κατασκευή του Πάρκου ξεκίνησε το 1998 και λειτουργεί ήδη από το Σεπτέμβριο του 2003. Η γνωριμία με την ιστορία του βωξίτη ξεκινά από το παλιό ορυχείο, τη Στοά 850. Η στοά 850 λειτούργησε από το 1967 μέχρι το 1972. Μετά, και για μια εικοσαετία περίπου παρέμεινε «ξωφλημένη» και ανενεργή, όπως εκατοντάδες άλλες στοές που είχαν κλείσει τον κύκλο τους.

Η μετασκευή της σε επισκέψιμη κράτησε γύρω στα δύο χρόνια, προκειμένου να εφαρμοστούν όλοι οι απαραίτητοι κανόνες ασφαλείας, και η είσοδος στο κοινό άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2003. Οι δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, που περιηγούνται στο Vagonettο ταιριάζοντας τα βήματά τους με αυτά των μεταλλωρύχων, διατηρούν θαλερές τις αναμνήσεις της Φωκίδας και διαιωνίζουν τα έργα και ημέρες των κατοίκων της.

Το Vagonetto, το τρενάκι που χρησιμοποιούσαν οι εργάτες μέσα στα ορυχεία, σε μεταφέρει σήμερα στη στοά 850, για να κάνεις ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο, στο κέντρο της γης. Εφοδιασμένος με τον εξοπλισμό του μεταλλωρύχου, περιδιαβάζεις το παλιό μεταλλείο και γίνεσαι αυτόπτης μάρτυρας των εργασιών εξόρυξης.

Ακούς τους εργάτες να μιλάνε τη «δική τους» γλώσσα, παρακολουθείς την τεχνική του πιστολαδόρου, μαθαίνεις να βάζεις καψύλλια στην «πόστα», να πυροδοτείς φουρνέλλα μέχρι να σκάσει η «μπαταριά» και …Βάρδααα…φουρνέλοοοοοοοοοο! Από την χειροκίνηση μέχρι τον αεροφορτωτή γραμμών και τον πετρελαιοκίνητο φορτωτή, συμπλέεις με την τεχνολογία των εξορυκτικών διαδικασιών, που ξετυλίγεται σαν σε αργή κίνηση μέσα στη στοά με τα ασημόγκριζα ασβεστολιθικά πετρώματα ηλικίας άνω των 150 εκατομυρίων ετών.

Μετά τη στοά, ο επισκέπτης συνεχίζει την περιήγηση στον Εκθεσιακό Χώρο Μεταλλευτικής Ιστορίας και την Υπαίθρια Έκθεση Μηχανημάτων και ολοκληρώνει την περιήγησή του  στην Νέα Πτέρυγα Εφαρμογών Νέας Τεχνολογίας, εκεί που ο βωξίτης μεταμορφώνεται σε αλουμίνιο. Στην μπλε αίθουσα προβάλλεται η ταινία «Η ιστορία του βωξίτη» ένα μείγμα μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ πού αφηγείται η μικρή Μαρία, εγγονή και κόρη μεταλλωρύχου από την Άμφισσα, με θέμα την μεγάλη ιστορία των ορυχείων της Γκιώνας και τις πολλαπλές εφαρμογές του αλουμινίου στην καθημερινή μας ζωή. Το απόσπασμα που βρήκα  αφορά αφήγηση στα Αγγλικά.

Η επίσκεψη στο Vagonetto προσφέρει πολύπλευρη βιωματική εκπαίδευση και ψυχαγωγία σε παιδιά, νέους, εκπαιδευτικούς και οικογένειες, και αποτελεί ένα ζωντανό εργαστήρι που εντάσσεται στο ανθρωπογεωγραφικό περιβάλλον της περιοχής και συνεισφέρει στην πολιτισμική ταυτότητά της, γιατί δεν είναι απλά ένα παλιό μεταλλείο, αλλά κομμάτι της ζωής και της ιστορίας μας.

Πηγή: Τα κείμενα επιλέχθηκαν από την ιστοσελίδα του Vagonetto όπου και θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες.

Ένα Σχόλιο

  1. Δεν πρόκειται για μια απλή επίσκεψη σε ένα Μουσείο, αλλά για μια μοναδική εμπειρία και ένα βίωμα. Το Vagonetto αποτελεί μοναδικό στο είδος του Μουσείο στην Ελλάδα και από τα λίγα στον κόσμο. Έχει και εκπαιδευτική φιλοσοφία, ενώ είναι τόσο κοντά μας. Τα εκθέματά του είναι άμεσα συνδεδεμένα με την περιοχή μας και πάρα πολλούς εργαζόμενους πρώην και νυν.
    Έτσι, κάποιος μπορεί να πάρει μια γεύση από τη δουλειά του Μεταλλωρύχου, η οποία στην Ελλάδα μετρά διάρκεια χιλιάδων χρόνων.
    Η επίσκεψη συνιστάται για μικρούς και μεγάλους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: