Ακουστική Οικολογία.

Μια τάση που μυεί στη μαγεία των φυσικών ήχων και συνεπαίρνει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους ανθρώπους, είναι η ακουστική οικολογία.

Οι υποστηρικτές της προτάσσουν την άποψη ότι κάθε τόπος έχει μια ξεχωριστή ακουστική ταυτότητα. Ένα στίγμα που διαμορφώνεται από τους ήχους που παράγονται σε αυτόν εξαιτίας της μορφολογίας, των φυσικών φαινομένων και των δραστηριοτήτων που αναπτύσσουν οι ζώντες οργανισμοί: Το γάργαρο νερό που τρέχει στο ποτάμι, το θρόισμα των φύλλων, τα πουλιά που πετούν ανάμεσα στα κλαδιά κελαηδώντας, τα ζώα που ξεδιψούν στην πηγή ή σκάβουν το χώμα. Οι οπαδοί της καταγράφουν με ειδικά όργανα αυτούς τους ήχους και κάποιες φορές συνθέτουν μελωδίες βάσει της ακολουθίας τους.

Οι θιασώτες της ακουστικής οικολογίας επικαλούνται τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη: «Στην Ελλάδα ένα ευαίσθητο παιδί μεγαλωμένο πλάι στη θάλασσα έχει την αίσθηση της ακοής τρισδιάστατη», υποστηρίζουν. «Στη μια πιάνει τους αγέρηδες και τον παφλασμό των κυμάτων, στη δεύτερη την ελληνική λαλιά στην αρχική της φθογγολογική σύσταση, στην τρίτη τον κόσμο των νοημάτων από της Ιωνίας τους καιρούς και δώθε».

Η Ελληνική Εταιρεία Ακουστικής Οικολογίας, που λειτουργεί υπό τη σκέπη του Παγκόσμιου Φόρουμ Για την Ακουστική Οικολογία, συγκεντρώνει στους κόλπους της επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, καλλιτέχνες της μουσικής και πολίτες που ενδιαφέρονται να αξιολογήσουν και να προστατεύσουν το ηχητικό περιβάλλον της Ελλάδας. Συστάθηκε το 2005 στην Κέρκυρα με έδρα το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής και Εφαρμογών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ έχει ήδη διοργανώσει δύο συνέδρια στη χώρα μας με θέμα την ακουστική οικολογία.

Οι οάσεις ησυχίας στην Ελλάδα

Στον προσδιορισμό ενός δικτύου περιοχών με υψηλή ακουστική αξία οι οποίες χαρακτηρίζονται ως οι «ήσυχες περιοχές» της Ελλάδας και συνδέονται με αυξημένη ποιότητα ζωής προχώρησαν για πρώτη φορά ερευνητές.

Η υλοποίηση των μελετών έγινε με ηχομετρήσεις και επιστημονικούς υπολογισμούς και στη διενέργειά τους συμμετείχαν καθηγητές Πανεπιστημίου και διδάκτορες. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προέκυψαν, το 17% της ελληνικής επικράτειας αποτελείται από περιοχές υψηλής ακουστικής αξίας με τις οροσειρές της Πίνδου, της Ροδόπης και των Λευκών Ορέων στην Κρήτη να χαρακτηρίζονται ως οι απόλυτες «περιοχές ησυχίας». Το ποσοστό θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητικό και οι ερευνητές καλούν την Πολιτεία να λάβει μέτρα για την προστασία τους καθώς η ηχητική ταυτότητα ενός τοπίου θεωρείται στοιχείο βιοποικιλότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι επτά νομοί της χώρας, αυτοί της Δράμας, της Ευρυτανίας, των Ιωαννίνων, της Καστοριάς, των Τρικάλων, των Χανίων και της Χίου, περιλαμβάνουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% «περιοχές ησυχίας».

Από άρθρο της  Κατερίνας Ροββά στο ΕΘΝΟΣ

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: