Η φοροδιαφυγή «μάσησε» τις περικοπές στους μισθούς.

Η μαύρη τρύπα της φοροδιαφυγής «ρούφηξε» το δημοσιονομικό όφελος από τις περικοπές μισθών, επιδομάτων και συντάξεων το 2010, καθώς όχι μόνο δεν περιορίστηκε αλλά αντίθετα διευρύνθηκε όπως προκύπτει από μελέτες της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας.

Οι αναλυτές της Alpha Bank εκτιμούν ότι το Δημόσιο έχασε από την αύξηση της φοροδιαφυγής το 2010 επιπλέον έσοδα της τάξης των 2,1 δισ. ευρώ επισημαίνοντας ότι μια ικανοποιητική μείωση της φοροδιαφυγής θα απέφερε στα δημόσια ταμεία πρόσθετα έσοδα 7,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας που σε σχετική μελέτη υπολογίζουν σε 9 δισ. ευρώ την απώλεια εσόδων.

Τα στοιχεία
Αποκαλυπτικά στοιχεία και εκτιμήσεις για την έξαρση της φοροδιαφυγής περιέχονται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank, σύμφωνα με το οποίο το 2010 οι απώλειες εσόδων από την αύξηση της φοροδιαφυγής στοn ΦΠΑ ανέρχονται σε 1,1 δισ. ευρώ και από την αύξηση της φοροδιαφυγής στον φόρο εισοδήματος υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι αθροιστικά το Δημόσιο έχασε όσα περίπου «κέρδισε» από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και την περικοπή των δώρων των Χριστουγέννων και των επιδομάτων Πάσχα και θερινής αδείας (από την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού προκύπτει ότι από την περικοπή επιδομάτων και 13ου και 14ου μισθού το Δημόσιο εξοικονόμησε 1,100 δισ. και από τις περικοπές στις συντάξεις 1,5 δισ. ευρώ).

Επιπρόσθετα, η διαρροή εσόδων της τάξης των 2,1 δισ. από την έξαρση της φοροδιαφυγής ήταν σχεδόν διπλάσια από τα χρήματα που εισέρευσαν στα κρατικά ταμεία το 2010 από τις αυξήσεις στον ΦΠΑ και τους φόρους στα υγρά καύσιμα, ποτά και τσιγάρα καθώς οι συνολικές εισπράξεις ανήλθαν στο 1,250 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές της Alpha Bank υπολογίζουν ότι συνολικά η εμφανής φοροδιαφυγή και απώλεια εσόδων σε ετήσια βάση από το ΦΠΑ και τους φόρους εισοδήματος και περιουσίας υπερβαίνει τα 12 δισ. ευρώ ετησίως (5 δισ. ευρώ από το ΦΠΑ και 7 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος και περιουσίας) και συμπεραίνουν ότι με μια ικανοποιητική σταδιακή μείωση της φοροδιαφυγής μέχρι το 2014 θα επιτυγχάνονταν μείωση του ελλείμματος της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ.

Καθίζηση
Το άλλο εντυπωσιακό στοιχείο αφορά την καθίζηση των εισπράξεων από ΦΠΑ το 2010, οι οποίες έπεσαν κάτω από τα επίπεδα του 2008 παρά την αύξηση των υψηλών συντελεστών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Ειδικότερα, τα έσοδα διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 17,375 δισ. ευρώ έναντι 18,243 δισ. ευρώ το 2008, ενώ σε σχέση με τους αρχικούς στόχους του μνημονίου κατέγραψαν υστέρηση της τάξης 1,64 δισ. ευρώ καθώς αυξήθηκαν κατά 4,8% από 14,7% που ήταν η εκτίμηση τον Μάιο του 2010.

Στη μελέτη αναφέρεται ότι οι απώλειες θα ήταν μεγαλύτερες αν δεν υπήρχε «μεγάλη αύξηση από τον ΦΠΑ και από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαιοειδών και καπνού. Από αυτά, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η μεγάλη πτώση των εσόδων από τον ΦΠΑ των λοιπών προϊόντων κατά -8,8% έναντι του 2008, παρά την αύξηση των συντελεστών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έξαρση της φοροδιαφυγής σε συνδυασμό με την έξαρση της φοροδιαφυγής και στον φόρο εισοδήματος από τους μη-μισθωτούς». Συνολικά, η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα το 2010 σε σχέση με τους αρχικούς στόχους του μνημονίου ανέρχεται σε 3,348 δισ. ευρώ.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Εισοδήματα 50 δισ. μένουν στο… απυρόβλητο

Τη μεγάλη έκταση της φοροδιαφυγής καταγράφει και μελέτη της Εθνικής και η οποία αναφέρει ότι:

Το συνολικό περιθώριο αύξησης εσόδων εκτιμάται στα 9 δισ. ευρώ ετησίως ή 3,8% του ΑΕΠ, τα οποία θα επαρκούσαν να καλύψουν περισσότερο από το 1/3 της συνολικής δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται για την περίοδο 2010-2014 αντιστοιχώντας σε μία διεύρυνση της φορολογικής βάσης της τάξης των 50 δισ. ευρώ περίπου.

Περισσότερο από τα 2/3 του εκτιμώμενου περιθωρίου αύξησης των φορολογικών εσόδων (που αντιστοιχεί σε 6 δισ. ευρώ από το σύνολο των 9 δισ.) οφείλεται στη φοροδιαφυγή – φοροαποφυγή εισοδημάτων φυσικών προσώπων εκτός της εξαρτημένης εργασίας, τα οποία εξαιτίας της φύσης τους είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν από τις φορολογικές αρχές, ενώ μπορούν να εκμεταλλευτούν το σύνθετο φορολογικό καθεστώς που ευνοεί φορολογικά κυρίως τις μη- μισθολογικές απολαβές των φυσικών προσώπων.

Τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα υστερούν κατά 5 περίπου ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ του μέσου όρου της ευρωζώνης (21% έναντι 26% για την ευρωζώνη, κατά μέσο όρο, την τελευταία δεκαετία, μη συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης) με την υστέρηση να είναι περισσότερο αισθητή στο σκέλος των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Πηγή: Κώστας Αντωνάκος ΕΘΝΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: