Έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας: Ανάλαβε δράση για την προστασία των διαδηλωτών στην Αίγυπτο.

Οι Αιγύπτιοι που διαδηλώνουν κατά της φτώχειας, της διαφθοράς και της αστυνομικής βίας στη χώρα τους και ζητούν το τέλος της κυριαρχίας του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, διατρέχουν κίνδυνο κακοποίησης και αυθαίρετων συλλήψεων. Από την 25η Ιανουαρίου, τουλάχιστον 14 διαδηλωτές έχουν χάσει την ζωή τους από δυνάμεις ασφαλείας και περισσότεροι από χίλιους κρατούνται.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στο Κάιρο και άλλες Αιγυπτιακές πόλεις στις 25 Ιανουαρίου και κορυφώθηκαν την 28η Ιανουαρίου, μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, λαμβάνοντας την μορφή εθνικών διαμαρτυριών. Τις τελευταίες πέντε ημέρες τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε διαδηλώσεις, οι οποίες διασπάστηκαν βιαίως από τις δυνάμεις ασφαλείας. Πολλοί άλλοι έχουν τραυματιστεί. Οι περισσότεροι από τους τραυματίες απέφυγαν να λάβουν νοσοκομειακή φροντίδα υπό τον φόβο επικείμενης σύλληψης.

Σύμφωνα με δικηγόρους και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο, πάνω από χίλιοι διαδηλωτές έχουν συλληφθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας. Πολλοί ξυλοκοπήθηκαν από τα ΜΑΤ και αξιωματικούς της ασφάλειας την ώρα της σύλληψής τους, ενώ κακοποιήθηκαν και κατά τη διάρκεια της κράτησής τους στην Ασφάλεια. Οι αρχές κατέσχεσαν τα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ αρνήθηκαν στους τραυματίες την πρόσβαση σε κατάλληλη ιατρική βοήθεια. Ακόμη, δεν τους επετράπη η άμεση επικοινωνία με δικηγόρο.

ΑΝΑΛΑΒΕ ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΓΡΑΜΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ:

  • Να συγκρατήσουν τα σώματα ασφαλείας και να εκδώσουν σαφείς οδηγίες ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν υπέρμετρη ή δυσανάλογη βία και δεν θα καταφύγουν στη χρήση πυρομαχικών, εκτός και αν αυτό είναι απολύτως αναγκαίο,
  • Να προστατέψουν την ανθρώπινη ζωή, ακολουθώντας τον Κώδικα Δεοντολογίας για το Προσωπικό Επιβολής του Νόμου και τις Βασικές Αρχές σχετικά με τη Χρήση Βίας και Όπλων από Υπαλλήλους Επιβολής του Νόμου.
  • Να προστατέψουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των διαδηλωτών,
  • Να διερευνήσουν τις δολοφονίες και την κακοποίηση που έλαβαν χώρα από όργανα των σωμάτων ασφαλείας κατά την διάρκεια περιφρούρησης των διαδηλώσεων,
  • Να απελευθερώσουν τους κρατουμένους ή να τους προσάψουν κάποιο διεθνώς αναγνωρισμένο αδίκημα και να τους δικάσουν δικαίως.

ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΉ ΦΟΡΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: