Η άλλη Ελλάδα (Α’): Ντοκιμαντέρ αντίδοτο στην εθνική μας κατάθλιψη.

Το «Ρεπορτάζ Xωρίς Σύνορα» με τον Στέλιο Κούλογλου ταξιδεύει στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας πρωτοβουλίες, επιστημονικές προτάσεις και δράσεις που ξεχώρισαν και ξεχωρίζουν. Πρόσωπα που με τη φαντασία, τις γνώσεις, την επιμονή και την αγάπη για τον τόπο τους πρωτοπορούν, βραβεύονται και καταφέρνουν να δώσουν την εικόνα μιας «άλλης» Ελλάδας, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι εξακολουθεί να υπάρχει ελπίδα.

Στην Ανάβρα, ένα ορεινό χωριό σε απόσταση 40χλμ. από τον Αλμυρό Βόλου, συναντάμε τον Δημήτρη Τσουκαλά, τον άνθρωπο που με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για τον τόπο του μεταμόρφωσε την περιοχή, μετατρέποντας τα μειονεκτήματα σε πλεονεκτήματα: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, μηδενική ανεργία, υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής, αιολικό πάρκο με 20 ανεμογεννήτριες, πρότυπες κτηνοτροφικές υποδομές, περιβαλλοντικό – πολιτιστικό πάρκο 240 στρεμμάτων είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που συνθέτουν το «θαύμα» της Ανάβρας.

Στο Σέσκλο Μαγνησίας, γνωρίζουμε ένα δημοτικό σχολείο διαφορετικό από όλα τα άλλα. Οι εκπαιδευτικοί γίνονται… τραπεζοκόμοι, παραμένουν στο σχολείο και εκτός του ωραρίου τους, σερβίρουν τα παιδιά, μιλούν μαζί τους για τις τροφές και προσπαθούν να τα μυήσουν σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Επισκεπτόμαστε τα Τρίκαλα, τη θεσσαλική πόλη που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των πιο «έξυπνων» πόλεων της Ευρώπης. Εκτενές δίκτυο δωρεάν wi-fi προς όλους, εξελιγμένο σύστημα τηλε-ιατρικής και τηλε- πρόνοιας για ασθενείς με καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, υπέρταση και ζάχαρο, η ηλεκτρονική υπηρεσία παραπόνων «Δημοσθeνης», είναι μερικές μόνο από τις υπηρεσίες που βελτιώνουν τα τελευταία χρόνια την καθημερινότητα των πολιτών.

Στην Ασπροκκλησιά του Δήμου Χασίων, οκτώ γυναίκες αντιστέκονται στην οικονομική κρίση. Τα μέλη του Γυναικείου Συνεταιρισμού συνεχίζουν την παράδοση των γιαγιάδων τους, διοχετεύοντας τα προϊόντα τους σε όλη τη χώρα, με τη φήμη τους να φτάνει μέχρι τη μακρινή Αυστραλία.

Στη Λάρισα, η πρόταση του Δημήτρη Κουρέτα αποσκοπεί να δώσει λύση στη διάθεση των υγρών αποβλήτων των τυροκομείων. Ένα νέο τρόφιμο, το οποίο παρασκευάζεται σχεδόν εξʼ ολοκλήρου από τυρόγαλα αποτελεί ένα επισιτιστικό προϊόν μεγάλης διατροφικής αξίας, ιδιαίτερα γνωστό στις επιχειρήσεις τροφίμων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη Θήβα, ο φακός του «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα» βρέθηκε στο Γυμνάσιο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί μέσα στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα. ΟΣτέλιος Κούλογλου συναντά τον Κλήμη Πυρουνάκη, Διευθυντή του σχολείου τωνφυλακών, ο οποίος τα τελευταία χρόνια βοηθά τις κρατούμενες να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους. Μία από αυτές, η Μαρίνα Λιτβίνοβα, το κορίτσιπου πήγε… φρουρούμενο να δώσει εξετάσεις και τελικά κατόρθωσε να εισαχθεί τρίτη στη Νομική Αθηνών.

Πηγή Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: