Πριν λίγες μέρες περιφερόμενη στη Λιβαδειά και έχοντας ένα μικρό χρονικό κενό, έκανα μια στάση στο καφέ Αστραδενή, δίπλα στο ποτάμι. Κι εκεί, μια…»περιπλανώμενη» (=εγώ) συνάντησε τα «περιπλανώμενα» βιβλία!
Το bookcrossing το είχα ακουστά εδώ και χρόνια. Είχα μάλιστα προσπαθήσει κάποια στιγμή να «πιάσω» ένα ταξιδιάρικο βιβλίο από ένα παγκάκι στη Σταδίου, δίπλα στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη, αλλά με είχε προλάβει άλλος… Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από αυτά τα βιβλία που «ξεφυτρώνουν» σε διάφορα σημεία (παγκάκια, σκάλες, καφετέριες, στάσεις λεωφορείων, δίπλα σε αγάλματα…) σε όλο τον πλανήτη, και είναι «ευτυχισμένα» μόνο όταν αλλάζουν χέρια συχνά-πυκνά?
Να πως περιγράφουν αυτό το ιδιόρρυθμο κίνημα οι βιβλιόφιλοι οπαδοί του:
«Bookcrossing (ουσιαστικό) = η πρακτική του να αφήνεις ένα βιβλίο σε δημόσιο χώρο για να το βρουν και να το διαβάσουν άλλοι, οι οποίοι στη συνέχεια θα κάνουν το ίδιο. (Επίτομο λεξικό της Οξφόρδης – Αύγουστος 2004)
Δεν έχεις στη βιβλιοθήκη σου βιβλία που σε συγκίνησαν, σε συγκλόνισαν, σε προβλημάτισαν; Βιβλία που θα ήθελες να τα διαβάσουν κι άλλοι; Γιατί λοιπόν να μένουν εκεί; Μέσω του BookCrossing μπορείς να “απελευθερώσεις” τα αγαπημένα σου βιβλία και να τα αφήσεις να ταξιδέψουν, να διαβαστούν, να αλλάξουν ίσως τη ζωή κάποιου…
Πώς λειτουργεί το bookcrossing;
Είναι απλό και εύκολο. Απλά διάλεξε ένα–δυο βιβλία από το ράφι και καταχώρησε τα στο http://www.bookcrossing.com . Γράψε στο εσωτερικό τους την ηλεκτρονική διεύθυνση και τον κωδικό αριθμό (BCID) που θα σου δώσει το site για την αναγνώριση του βιβλίου. Μετά δώσε τα σε κάποιον άλλο ή άφησε τα σε ένα σημείο όπου θα μπορούσε κάποιος να τα βρει.
Το BookCrossing ξεκίνησε στις 17/04/2001 από τον Ron Hornbaker στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη πάνω από 4.000 BookCrossers που λειτουργούν σαν μια οργανωμένη (αλλά άναρχη!) κοινότητα. Μας αρέσει να περνάμε καλά, γι’ αυτό παράλληλα με τις απελευθερώσεις βιβλίων, διοργανώνουμε αρκετές εκδηλώσεις, εκδρομές, συνέδρια και άλλα».
Αν έχετε λοιπόν κάποιο βιβλίο που θέλετε να το στείλετε στο ταξίδι, κάντε το! Καταχωρήστε το, και αφήστε το ελεύθερο! Ακόμη κι εδώ στην Αράχωβα, γιατί όχι; Όλο και κάποιος βιβλιοφάγος με αίσθημα…»κυνηγού» θα το βρει. Και μέρες γιορτινές που έρχονται, θα του χαρίσετε ένα όμορφο ταξίδι στον χώρο των γραμμάτων…
Σύντομα θα ακολουθήσει νέο άρθρο με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα χρειαστείτε για να μπείτε κι εσείς στο ταξίδι των βιβλίων. Και φυσικά, δεν θα μείνω μόνο στα λόγια (βλ. γραπτά), αλλά θα δώσω το καλό παράδειγμα. 😉
Αναμείνατε στο μπλογκ μας λοιπόν!
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στα παρακάτω link:
Στο ελληνικό forum
Στο Facebook Group
Οδηγίες για το Bookcrossing στα ελληνικά:
http://bookcrossing.travel.guide.googlepages.com/index.html
http://greekbookcrossing.pbwiki.com
http://www.geocities.com/itsmarcos
Filed under: Βιβλία | Tagged: bookcrossing,βιβλία |
Ήδη ψάχνω στη βιβλιοθήκη να δω τι θα απελευθερώσω. Περιμένω οδηγίες.
Ψάξτε όλοι! Έστω και από ένα βιβλίο ο καθένας μας, να γίνει η αρχή!