Στη φυλακή με ραντεβού ο Τζούλιαν Ασάνζ του WikiLeaks.

Το πρώτο του βράδυ στη φυλακή και συγκεκριμένα στις φυλακές Γουάντσγουορθ της Αγγλίας πέρασε χθες ο ιδρυτής του Wikileaks, ο Τζούλιαν Ασάνζ: ο Βρετανός δικαστής, στον οποίο είχε προσαχθεί το µεσηµέρι, µετά τη σύλληψή του, αρνήθηκε να τον αφήσει ελεύθερο µε εγγύηση, κρίνοντάς τον «ύποπτο φυγής».

Η ιστορία θα γράψει πως ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη στις 7 ∆εκεµβρίου του 2010, 9.30 π.µ. ώρα Αγγλίας,κατόπιν… ραντεβού. Μετά το ανανεωµένο ένταλµα σύλληψης που έφτασε από τη Σουηδία για «σεξουαλικά εγκλήµατα» και τις διαπραγµατεύσεις του δικηγόρου του Μαρκ Στίβενς µε την Αστυνοµία, ο 39χρονος Αυστραλός παρουσιάστηκε οικειοθελώς σε αστυνοµικό τµήµα του Λονδίνου. ∆ήλωσε τα στοιχεία του και ξεκαθάρισε πως δεν επιθυµεί να εκδοθεί στη Σουηδία.

Οι αµερικανικές Αρχές δεν µπορούσαν να κρύψουν την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις –κι ας µην έχει θεωρητικά καµία σχέση η σύλληψη µε τις συνεχιζόµενες αποκαλύψεις του Wikileaks. «∆εν το είχα ακούσει, αλλά µου φαίνεται πολύ καλό νέο», δήλωσε ο αµερικανός υπουργός Αµυνας, Ρόµπερτ Γκέιτς, από το Αφγανιστάν όπου βρισκόταν, µόλις ενηµερώθηκε σχετικά. Την ίδια ώρατο Wikileaks ανακοίνωνε πως η δηµοσιοποίηση των διαβαθµισµένων διπλωµατικών τηλεγραφηµάτων των ΗΠΑ θα συνεχιστεί κανονικά και το µικρό ελβετικό Κόµµα των Πειρατών, που έχει κατοχυρώσει για χάρη της οργάνωσης τη µοναδική ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία πλέον απαντά, τη wikileaks.ch, καλούσε το οµοσπονδιακό συµβούλιο της Ελβετίας να προσφέρει άσυλο στον Ασάνζ.

Λίγο µετά τις 2 µ.µ. τοπική ώρα, ο Ασάνζ προσήχθη στο δικαστήριο υπ’ αριθµόν 1 του Γουέστµινστερ. Εκεί τον περίµεναν, µεταξύ πολλών δηµοσιογράφων και ανώνυµων υποστηρικτών, ο γνωστός αµερικανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς (µόνο ο ρεπόρτερ του CNN ακούστηκε να αναρωτιέται «ποιος είναι αυτός ο κύριος»…), ο βετεράνος δηµοσιογράφος Τζον Πίλτζερ και η Τζεζίµα Χαν, η πρώην σύζυγος του πακιστανού παίκτη του κρίκετ Ιµράν Χαν. ∆ήλωσαν και οι τρεις έτοιµοι να καταβάλουν από 20.000 λίρες ως εγγύηση για τον Ασάνζ, παρότι δεν τον γνωρίζουν προσωπικά. Κάποιος ανώνυµος συµπαραστάτηςπρόσφερε 60.000 λίρες. Ο Αυστραλός µε το µπλε κοστούµι και το λευκό πουκάµισο στάθηκε µπροστά στον δικαστή Χάουαρντ Ριντλ.

Ρωτήθηκε για τη διεύθυνσή του. «Ταχυδροµική θυρίδα 4080», απάντησε ο Ασάνζ. Η ερώτηση επαναλήφθηκε. «Τη θέλετε για αλληλογραφία ή για άλλον λόγο;» αντέτεινε ο Ασάνζ. Εν τέλει, έδωσε µια διεύθυνση στην Αυστραλία.

Σύµφωνα µε την εκπρόσωπο της σουηδικής Αρχής, ο Ασάνζ καταζητείται µε βάση τέσσερις καταγγελίες από δύο γυναίκες, τη Μις Α και τη Μις W –µεταξύ άλλων, κατηγορείται από τη Μις W ότι έκανε σεξ µαζί της χωρίς προφυλακτικό ενόσω αυτή κοιµόταν. Κρίνοντας πως είναι ύποπτος φυγής, ο δικαστής αρνήθηκε να τον αφήσει ελεύθερο µε εγγύηση και όρισε νέα ακρόαση για τις 14 Νοεµβρίου. Ωρα 3.40 µ.µ. ο Ασάνζ οδηγήθηκε µακριά, όπως όλα δείχνουν, στις φυλακές Γουάντσγουορθ κάτω από ιαχές όπως «Τζούλιαν, σ’ αγαπάµε».

«Πολιτική δίωξη»
Ο δικηγόρος του ξεκαθάρισε πως δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες ώστε να αφεθεί ελεύθερος µε εγγύηση· και θα πολεµήσει την έκδοσή του στη Σουηδία. Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση πως η όλη υπόθεση είναι πολιτικά υποκινούµενη, πως ακόµα δεν έχει δει κανένα στοιχείο εναντίον του πελάτη του. «Το Wikileaks θα αντέξει», δήλωσε. «Το Wikileaks είναι πολλές χιλιάδες δηµοσιογράφοι ανά τον κόσµο». Από την πλευρά της, η σουηδή εισαγγελέας Μαριάν Νάι επέµεινε από το Γκέτεµποργκ πως η δίωξη κατά του Ασάνζ δεν έχει καµία σχέση µε τις διαρροές από το Wikileaks και δήλωσε πως δεν έχει καµία απολύτως πρόθεση να τον εκδώσει στις ΗΠΑ –όπου βρίσκεται στο στόχαστρο ποινικής έρευνας, µε βάση τον νόµο περί κατασκοπείας.

Σύµφωνα πάντως µε τους ειδικούς, η διαδικασία έκδοσης του Ασάνζ στη Σουηδία ενδέχεται να διαρκέσει πολλές εβδοµάδες έως και µήνες. Όπως εξήγησε εκπρόσωπος της βρετανικής υπηρεσίας κατά του οργανωµένου εγκλήµατος (SOCA), ένας αλλοδαπός που προσάγεται ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου µε σκοπό την έκδοσή του έχει τα ένδικα µέσα για να αντιταχθεί, προκαλώντας νέα ακρόαση των ενεχόµενων πλευρών. Εάν ληφθεί τελικά απόφαση για έκδοση, ο ύποπτος έχει στη διάθεσή του επτά ηµέρες προκειµένου να ασκήσει έφεση. Οι διαδοχικές εφέσεις προκαλούν κάθε φορά αναποµπή της υπόθεσης σε πιο υψηλόβαθµο δικαστικό όργανο – η όλη διαδικασία µπορεί να τραβήξει σε µάκρος.

Αντίποινα από τους «χακτιβιστές»

Κλιμακώνεται ο (κυβερνο)πόλεµος γύρω από το Wikileaks, µε τους ανώνυµους υποστηρικτές του Τζούλιαν Ασάνζ, τους επονοµαζόµενους «χακτιβιστές» (από τα «χάκερ» και «ακτιβιστής»), να περνούν στην αντεπίθεση εναντίον των ιστοσελίδων των εταιρειών και των υπηρεσιών που διέκοψαν τη συνεργασία τους µε το Wikileaks – αλλά και της σουηδικής Εισαγγελίας. Οµάδες χακτιβιστών όπως οι «Ανώνυµοι» και η «Επιχείρηση Αντίποινα» εξαπέλυσαν χθες σειρά επιθέσεων D.O.S. (Αρνηση Παροχής Υπηρεσιών) εις βάρος τόσο της PayPal, της online υπηρεσίας µεταφοράς χρηµάτων, όσο και της PostFinance, της ελβετικής τράπεζας που έκλεισε, προχθές, τον λογαριασµό – «ταµείο στήριξης» – τον οποίο είχε ανοίξει ο Τζούλιαν Ασάνζ. Για κάποιες ώρες, µάλιστα, η ιστοσελίδα της PostFinance κατέρρευσε.

«Νιώθουµε πως το Wikileaks έχει γίνει κάτι περισσότερο από την απλή διαρροή εγγράφων, είναι ένα πεδίο πολέµου, πολίτες εναντίον κυβερνήσεων», δήλωσε στο BBC ένα µέλος των «Ανώνυµων» που αυτοαποκαλείται Coldblood.

Οικονοµικός αποκλεισµός
Οι επιθέσεις, όµως, συνεχίζονται µε αµείωτη ένταση και από την πλευρά των «αντιπάλων». Visa και MasterCard ανέστειλαν χθες τις πληρωµές στο Wikileaks, δυσκολεύοντας ακόµα περισσότερο τη χρηµατοδότησή του.

Όπως σηµείωνε σκωπτικά η «Guardian», µπορεί ακόµα να χρησιµοποιήσει κανείς αυτές τις δύο κάρτες προκειµένου να κάνει δωρεές «σε ανοιχτά ρατσιστικές οργανώσεις, όπως το Knights Party, που υποστηρίζεται από την Κου Κλουξ Κλαν»…

Πηγή: Κίττυ Ξενάκη από ΤΑ ΝΕΑ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: