Κοινωνικά Παντοπωλεία.

Νέες έννοιες όπως  το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» μπαίνουν στη ζωή των  κατοίκων μεγάλων πόλεων. Ενδεικτικό της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάνθρωποί μας να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την επιβίωση.

Η λειτουργία τους βασίζεται στο πρότυπο των αντίστοιχων Κοινωνικών Παντοπωλείων για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων που έχουν δημιουργηθεί στη Γαλλία και στο Βέλγιο. Παρέχουν είδη παντοπωλείου, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ενδύματα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κλπ. δωρεάν σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η τροφοδοσία τους με αγαθά στηρίζεται στις εθελοντικές προσφορές επιχειρήσεων και ιδιωτών.

Το πρώτο Κοινωνικό Παντοπωλείο στην Ελλάδα δημιουργήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2007, με τη συνεργασία του Ιδρύματος Αστέγων του Δήμου Αθηναίων και του Ομίλου Carrefour Μαρινόπουλος. Ένα χρόνο μετά, το Δεκέμβριο του 2008, το δεύτερο Κοινωνικό Παντοπωλείο της  χώρας άνοιξε τις πόρτες του στον Πειραιά, με τη συνεργασία του ομώνυμου Δήμου. Σήμερα υπάρχουν 15-20 Κοινωνικά Παντοπωλεία σε όλη την Ελλάδα με τάση να αυξηθούν αν αναλογιστούμε τη διόγκωση των  οικονομικών  προβλημάτων.

Οι οικογένειες που έχουν δικαίωμα πρόσβασης σ΄αυτά επιλέγονται από ειδικές  επιτροπές που έχουν  συσταθεί στις υπηρεσίες Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Δήμων, βάσει συγκεκριμένων κοινωνικών κριτηρίων. Οι δικαιούχοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στις παροχές του Κοινωνικού Παντοπωλείου μέχρι το ανώτατο μηνιαίο όριο αγορών που έχει τεθεί σε κάθε Δήμο.

Χωρίς να είμαι σε θέση να ξέρω το μέγεθος του προβλήματος επιβίωσης μεμονωμένων ατόμων ή οικογενειών  στους οικισμούς του νέου Δήμου μας, καταθέτω την ιδέα δημιουργίας Κοινωνικού Παντοπωλείου προς διερεύνηση στη νέα δημοτική αρχή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: