Πώς δόθηκαν στη δημοσιότητα οι αποκαλύψεις του WikiLeaks

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, 5 διεθνή έντυπα, τα El Pais, Le Monde, Spiegel, Guardian και New York Times, είχαν στη διάθεσή τους τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών διπλωματών, που διέρρευσαν από το WikiLeaks το βράδυ της Κυριακής.

Περίπου το 90% των διπλωματικών τηλεγραφημάτων καλύπτουν μια περίοδο από το 2004 έως τον Μάρτιο του 2010. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προσδιορίσει έξι επίπεδα της ταξινόμησης για τα επίσημα έγγραφά του: «Απόρρητο/Noforn (μη ανακοινώσιμο σε ξένους υπηκόους ή ξένα κράτη)», «Απόρρητο», «Εμπιστευτικό», «Εμπιστευτικό/Noforn», «Αδιαβάθμητο» και «Αδιαβάθμητο/μόνο για επίσημη χρήση». Συνολικά δόθηκαν στη δημοσιότητα 251.287 τηλεγραφήματα, από τα οποία 1.213 αφορούν την Ελλάδα.

Εκατόν ογδόντα δημοσιογράφοι από τα πέντε έντυπα μελέτησαν τα τηλεγραφήματα και αντάλλαξαν πληροφορίες. Αποφάσισαν, επίσης, τα θέματα με τα οποία δεν θα ασχοληθούν, διότι οι πηγές που παρατίθενται δεν κρίθηκαν αρκετά αξιόπιστες.

Οι εφημερίδες έχουν επίσης θεσπίσει κοινούς καταλόγους των ατόμων που χρήζουν προστασίας, ιδίως σε χώρες με δικτατορικά καθεστώτα ή σε εμπόλεμη κατάσταση. Όλες οι ταυτότητες των ατόμων, για τους οποίους οι δημοσιογράφοι πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να απειληθούν έχουν κρυφτεί. Η Wikileaks είχε συμφωνήσει να μην απελευθερωθούν αμέσως τα 251.287 τηλεγραφήματα.

Διπλωμάτες των ΗΠΑ, πέρα από τον φόβο τους για ενοχλητικές αποκαλύψεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις σχέσεις τους με ορισμένες χώρες, υποστηρίζουν ότι η διαρροή των εγγράφων προς το Wikileaks θα αλλάξει τη ζωή τους: «Αυτή είναι μια ιστορική αποτυχία για τη διπλωματία των ΗΠΑ», ανέφεραν.

Και οι πέντε εφημερίδες θα δημοσιεύσουν, από τις 28 Νοεμβρίου, δεκάδες άρθρα για την αμερικανική διπλωματία, καθώς και χώρες με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε επαφή. Τα θέματα είναι κυρίως πολιτικού και διπλωματικού χαρακτήρα. Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρώπη, τη Ρωσία, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή είναι ένα ζήτημα που συζητήθηκε εκτενώς. Το Αφγανιστάν και το Ιράκ, δύο χώρες όπου η Αμερική βρίσκεται σε πόλεμο, είναι έντονα παρούσες στα έγγραφα. Η τρομοκρατία και η διάδοση των πυρηνικών είναι ζητήματα που επίσης αναφέρονται εκτενώς.

Λίγες ώρες πριν τη δημοσιοποίηση των αποκαλύψεων, το WikiLeaks ανακοίνωσε ότι δέχεται επίθεση από χάκερς, τονίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν θα το εμποδίσει να δημοσιοποιήσει τα έγγραφα. Όπως ανέφερε μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Τwitter: «Αποτελούμε αυτή τη στιγμή το στόχο μιας μαζικής επίθεσης υπό τη μορφή DoS attack». «Οι εφημερίδες El Pais, Le Monde, Spiegel, Guardian και New York Times θα δημοσιεύσουν πολλά τηλεγραφήματα των αμερικανικών πρεσβειών απόψε, ακόμη κι αν το WikiLeaks είναι εκτός λειτουργίας», αναφέρει άλλο μήνυμα.

Διαβάστε περισσότερα στο TVXS:

WikiLeaks: Οι ΗΠΑ για τους παγκόσμιους ηγέτες

Μακεδονικό και Κυπριακό στις αποκαλύψεις του WikiLeaks

WikiLeaks: Διαρροές και για τα «καυτά μέτωπα» των ΗΠΑ

WikiLeaks: Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της τρομοκρατίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: