Γκρίνια δημάρχων για το ασυμβίβαστο.

Αν και ο «Καλλικράτης» εξασφαλίζει μεγαλύτερες αποδοχές για την πλειονότητα των δημάρχων που θα τον υπηρετήσουν, στο χθεσινό ξεκίνημα διήμερου σεμιναρίου που οργάνωσαν το υπουργείο Εσωτερικών, η ΚΕΔΚΕ και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τους νεοεκλεγμένους  της Αττικής -προκειμένου να εκφραστούν απορίες, παράπονα και προτάσεις πριν από την 1/1/2011, οπότε ξεκινά η εφαρμογή του νέου συστήματος-  περίσσεψαν οι γκρίνιες για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο και την υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών όσων είναι υπάλληλοι.

Σύμφωνα με τον άρθρο 16 του «Καλλικράτη», αναστέλλεται η άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των δημάρχων, όταν είναι σε δήμους άνω των 10.000 κατοίκων. Στο άρθρο 93 δε, για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και πάσης μορφής ΝΠΙΔ «χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών για όλο το διάστημα της θητείας τους», ενώ παλαιότερα υπήρχε δυνατότητα διατήρησης μέρους εκείνων των αποδοχών. Προφανώς, όσοι κατέβηκαν στις εκλογές γνώριζαν τις παραπάνω προβλέψεις…

Ωστόσο χθες, στα «πηγαδάκια» των αιρετών το επαγγελματικό ασυμβίβαστο ήταν θέμα αιχμής και κάποιοι συζητούσαν τη νομική δυνατότητα ακύρωσης του μέτρου στην πράξη. Σε ερώτημά του προς το προεδρείο ο επανεκλεγμένος δήμαρχος Βριλησσίων Κ. Ιωαννίδης το έθεσε ακόμη πιο αιχμηρά: «Υπάρχει και το προηγούμενο των βουλευτών που είχαν ασυμβίβαστο και μετά απαλλάχθηκαν»…

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τις προβλέψεις του «Καλλικράτη», προκύπτει αύξηση των αποδοχών των δημάρχων σε ποσοστό έως και 30%. Λόγω αύξησης πληθυσμού μετά τη συνένωση δήμων, ο επικεφαλής μικρού δήμου μπορεί να ανέβει από τις περίπου 2.000 ευρώ στα 3.300 μικτά (60% επί των αποδοχών του γραμματέα υπουργείου). Ο ανώτατος μικτός μισθός φτάνει στα 5.500 μικτά (άνω των 100.000 κατοίκων) και εδώ μπορεί να προκύπτει μείωση για το δήμαρχο Αθηναίων, καθώς ο απερχόμενος λάμβανε 7.000, μαζί με τα έξοδα παράστασης.

Οι δήμαρχοι έθεσαν αλλεπάλληλα ερωτήματα και για τους ειδικούς συμβούλους που μπορούν να προσλάβουν. Ο ανώτατος αριθμός ισούται με εκείνο των αντιδημάρχων (οκτώ στο Δήμο Αθήνας). Αλλοι ρώτησαν για το ποιος θα πληρώνει το προσωπικό που θα έρθει στους δήμους από τις νομαρχίες. Θέμα είναι επίσης τι θα γίνει με τους πολλούς προϊσταμένους ίδιων διευθύνσεων, που θα προκύψουν από δήμους που συνενώνονται, οι οποίοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους για ένα εξάμηνο, μέχρι να γίνουν τα νέα οργανογράμματα, να εγκριθούν και να γίνει η επιλογή των νέων διευθυντών.

Πηγή Άρης Χατζηγεωργίου enet.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: