Μουσικόν διάλειμμα ολίγων λεπτών.

Του Γιάννη Αν. ΛΟΥΚΑ
“Αγαπητοί ακροαταί,
Διακόπτουμε το πρόγραμμά μας για να σας μεταδώσουμε ένα ευχάριστο μουσικό πρόγραμμα”, θα έλεγε η εκφωνήτρια του ραδιοφώνου, μερικές δεκαετίες παλιότερα.
Σήμερα, αντιθέτως, κάθε αναγγελία διακοπής του προγράμματος στην τηλεόραση με τη μορφή των έκτακτων γεγονότων, πανικοβάλλει το ήδη τρομοκρατημένο από τα δελτία ειδήσεων κοινό, που αναρωτιέται ποια σύγχρονη πληγή του Φαραώ θα αντικρίσει, ενώ πολλές φορές αντί σοκαριστικών εικόνων που παρουσιάζονται με σαδιστική περιγραφή, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα σημαίνον πολιτικό πρόσωπο που, ισιάζοντας τη γραβάτα ή την κόμμωση, ετοιμάζεται να κάνει «συνταρακτικές» δηλώσεις, οπότε και λήγει ο συναγερμός…

Αγαπητοί επισκέπτες του ΑΡΆΧΩΒΑΣ BLOG,
Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου και, χρησιμοποιώντας μουσικούς όρους, παρατηρούμε, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, πλήθος από : παραφωνίες, κακοφωνίες, φάλτσα, υψηλές κορώνες, μουγκρίσματα, απίθανα ντουέτα, πρωτοφανείς συμφωνίες, ενορχηστρωμένες επιθέσεις, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, επαγγελματίες υποβολείς, δεξιοτεχνικά πρώτα βιολιά, θλιβερούς κομπάρσους, ενώ το λιμπρέτο (έτσι λέγεται η υπόθεση σε μια όπερα) πολλές φορές είναι δανεισμένο από έργα κλασικών παραμυθάδων…

Σ’ αυτό λοιπόν το περιβάλλον ας μιλήσουμε λίγο για πραγματική μουσική. Από την περασμένη άνοιξη δημιουργήθηκαν και λειτουργούν στα πλαίσια του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αράχωβας, η ορχήστρα και η χορωδία, που έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο υπαίθριο θεατράκι το περασμένο καλοκαίρι. Κρίνοντας από τις αντιδράσεις, η εκδήλωση αυτή ήταν κάτι το ασυνήθιστο για την Αράχωβα, άφησε καλές εντυπώσεις για το ποιοτικό ρεπερτόριο, ενώ ζητήθηκε να υπάρξει συνέχεια.

Μετά την καλοκαιρινή διακοπή, άρχισαν πάλι οι πρόβες και η δεύτερη εμφάνιση πραγματοποιήθηκε στις 28 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Αγίου Χαραλάμπους με επίκαιρα τραγούδια του ’40 και της Αντίστασης. Και αυτή τη φορά πήραμε καλές κριτικές από ένα κοινό που μάλλον ενθουσιάστηκε με αυτά τα ακούσματα.

Αγαπητοί φίλοι,
Μη νομίσετε ότι την “ψωνίσαμε” και γράφω το άρθρο αυτό για να αυτοεπαινεθούμε. Το αντίθετο μάλιστα. Πιστεύω ότι η χορωδία πρέπει να «επανδρωθεί» και κυριολεκτώ απολύτως στο ρήμα, εννοώντας ότι έχει μεγάλη έλλειψη σε ανδρικές φωνές. Ενώ υπάρχει πλήθος από ωραίες και αξιόλογες γυναικείες φωνές, με το ζόρι μαζευόμαστε 3-4 ανδρικές φωνές, με συνέπεια το ακουστικό αποτέλεσμα να μην είναι ισορροπημένο για μικτή χορωδία, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες.

Παρακαλώ λοιπόν για μεγαλύτερη προσέλευση γενικώς, κυρίως όμως ανδρών, καθώς πρόκειται για μια ευχάριστη και δημιουργική ενασχόληση. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις για μουσικές γνώσεις ή ταλαντούχες φωνές. Όλοι είμαστε αρχάριοι με συνηθισμένες φωνές, αλλά με τη σωστή καθοδήγηση από τη δασκάλα και μαέστρο μας και με τις πολλές πρόβες το συνολικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακά καλό σε συνάρτηση με το χρόνο λειτουργίας της χορωδίας. Εξάλλου είναι μία από τις λίγες διεξόδους που υπάρχουν για ενήλικες.
Ας στηρίξουμε λοιπόν περισσότερο αυτή την ωραία προσπάθεια, παραμερίζοντας δισταγμούς, δειλίες και αναστολές. Πρόκειται για ομάδα που δουλεύει σε ευχάριστο κλίμα και κανείς δεν «εκτίθεται» ατομικά προς το κοινό.

“Στο σημείο αυτό, το ολιγόλεπτο μουσικό μας διάλειμμα έλαβε τέλος και επανερχόμεθα στην κανονική ροή του προγράμματός μας”, με την αναγκαία, θα πρόσθετα εγώ, αλλά πολλές φορές σκληρή και ακραία προεκλογική αντιπαράθεση και λόγω μεσογειακού ταμπεραμέντου. Ας είναι, «Σάββατο κοντογιορτή».

Με εκτίμηση
ΙΑΛ

ΥΓ1: Οι παραπάνω απόψεις είναι καθαρά προσωπικές και δεν προκύπτουν από     κάποια συλλογική θέση.
ΥΓ2 : Παρακαλώ θερμά το διαχειριστή του blog να επιτρέψει, ειδικά για την περίσταση, τη δημοσίευση έστω και ανώνυμων σχολίων (αν υπάρξει βέβαια κάποια ανταπόκριση), μήπως και δημιουργηθεί κάποια κινητικότητα στο θέμα. Για καλό θα είναι.
ΥΓ3: Η ιδιότητα του χορωδού είναι πολύ χρήσιμη για μελλοντικούς υποψήφιους Δημάρχους ή Συμβούλους, καθώς αποκτάται έτσι ο αέρας της εξέδρας, αλλά αυτό…μεταξύ μας, δε χρειάζεται να το μάθουν κι όλοι…Όσοι λοιπόν πιστοί, προσέλθετε!

7 Σχόλια

 1. Μακάρι Γιάννη να είχαμε πολλές διακοπές προγράμματος σαν τη δική σου. Είναι πιο ουσιαστικές από το ίδιο το «πρόγραμμα».
  Όσον αφορά τα σχόλια, δεν τα έχω κομμένα. Μόνο όταν έρχεται κάποιο που στάζει χολή και δεν προσθέτει τίποτα στην κουβέντα το στέλνω κατ’ ευθείαν στον κάδο. Όχι στον μπλε της ανακύκλωσης … στον άλλο :-).

 2. Θα ήθελα να συγχαρώ όλες και όλους τους χορωδούς, αλλά και τη μαέστρο, για τα εξαιρετικά αποτελέσματα που πέτυχαν ήδη από την πρώτη τους εμφάνιση, αποσπάσματα της οποίας είχα την τύχη να δω σε βίντεο, μιας και ζω στο εξωτερικό.

  Το πρόβλημα της «επάνδρωσης» των χορωδιών είναι κοινό σε όλο τον κόσμο. Όσοι όμως συμμετέχουν σε μια ομαδική καλλιτεχνική δουλειά, και κυρίως σε ένα μουσικό σύνολο, ξέρουν καλά τι κερδίζουν από τη συμμετοχή τους: μια αίσθηση μοναδική που δεν μπορείς παρά να διαισθανθείς ως ακροατής.

  Όσο για τους άνδρες χορωδούς, αυτοί ήταν πάντα λίγοι και εκλεκτοί, και απολάμβαναν τα πολλαπλά προνόμια της θέσης τους.

  Αν ποτέ βρεθώ στην Αράχωβα την περίοδο μιας εμφάνισης της χορωδίας, θα προστρέξω προς ενίσχυση της γραμμής των τενόρων (εκτός κι αν είμαι άυπνος, οπότε θα ενταχθώ στους μπάσους…)

 3. γιαννη τις ωρες που ολοι ασχολουμαστε με τις ψηφους αυτο το αρθρο σου με ξεκουρασε.δεν γραφω παραπανω γιατι θα πουν οτι κατι προεκλογικο κρυβεται..αντισταθειτε

 4. Αγαπητοί συμπατριώτες ΑΡΆΧΩΒΑΣ BLOG και Στάθη, σας ευχαριστώ για τα καλά και ειλικρινή σας λόγια.
  Αγαπητέ κ. Λαάρη,
  Δεν περίμενα ότι θα λάβω σχόλιο από το εξωτερικό, καθώς επίσης νιώθω μεγάλη έκπληξη που η αφεντιά μας (η χορωδία) και η φήμη της «έχουν ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας».
  Λαμβάνω πολύ σοβαρά υπ’ όψιν την κριτική σας αποτίμηση για τη χορωδία μας, εφόσον προέρχεται από γνώστη του αντικειμένου.
  Ασφαλώς είσθε ευπρόσδεκτος και ελπίζω η προθυμία σας να παρακινήσει και τους συμπατριώτες μου.
  Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι οι Έλληνες του εξωτερικού είναι μέγιστοι λάτρεις της Ελλάδας.
  Με γοήτευσε και η καταπληκτική χρήση της Ελληνικής Γλώσσας από μέρους σας.
  Ειλικρινά σας ευχαριστώ θερμότατα για το σχόλιό σας που αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το άρθρο μου.

 5. Τώρα η έκπληξη είναι δική μου. Νόμιζα Γιάννη ότι γνωρίζεστε με τον κ. Λαάρη.

  Το ξέρουμε θεωρητικά αλλά εντυπωσιαζόμαστε καθε φορά που επιβεβαιώνεται ότι το διαδίκτυο κάνει τον κόσμο μας τόσο μικρό.

  Κύριε Λαάρη υπάρχει κάπου αναρτημένο το βίντεο που είδατε;

 6. Ας αποκαλύψω την πηγή μου λοιπόν!

  Τον Αύγουστο επισκέφθηκα το χωριό είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον ευγενέστατο κ. Γιάννη Σύρο,
  ο οποίος μου έδειξε εκτεταμένα βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα της βραδυάς στα πίσω αλώνια. Συνάντησα και την κ. Μαρία Κοκκώνη, που μου μίλησε επίσης για την χορωδία.

  Ναι, είμαι επαγγελματίας μουσικός, και μένω δεκαοκτώ χρόνια στο εξωτερικό, από φέτος όμως βρίσκομαι και πάλι στην Ευρώπη, μετά από οκτώ χρόνια στην Νέα Υόρκη.

  Μέσα στις γιορτές θα βρεθώ οπωσδήποτε και πάλι στην Αράχωβα, και ελπίζω να ανταμώσουμε.

  Εύχομαι καλή ψήφο, κι λυπάμαι που δεν μπορώ να ασκήσω κι εγώ το εκλογικό μου δικαίωμα, ένεκα επαγγελματικών υποχρεώσεων…

 7. Με το καλό να έρθετε κύριε Λαάρη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: