Η ελληνική κασέλα.

Τα «μυστικά» της ελληνικής κασέλας και της λαϊκής παράδοσης αποκαλύπτουν στο αναγνωστικό κοινό, ο αρχαιολόγος Άρης Τσαβαρόπουλος και η εθνολόγος Βιργινία Ματσέλη, στο βιβλίο τους «Η ελληνική κασέλα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν και παρουσιάστηκε χθες στο Μουσείο Μπενάκη.

Η κασέλα υπήρξε για πολλούς αιώνες το μοναδικό φυλακτικό έπιπλο του ελληνικού σπιτιού. Αντικείμενο μεγάλης χρηστικής αξίας, καθώς συνδεόταν με ποικίλες εκδηλώσεις του καθημερινού βίου και τους σημαντικότερους σταθμούς της ανθρώπινης ζωής (γέννηση, γάμος, θάνατος), το έπιπλο αυτό απέκτησε από πολύ νωρίς μια βαθύτερη, συμβολική διάσταση στη φαντασία του ελληνικού λαού.

«Στην εποχή μας η κασέλα «ταξιδεύει», όχι όμως με τη νύφη ή τον γαμπρό, με τον ναυτικό ή τον ξενιτεμένο, αλλά με τον έμπορο-γυρολόγο που την αρπάζει κυριολεκτικά από τον χώρο της, για να τη μεταφέρει στα αστικά κέντρα όπου θα πουληθεί ως αντίκα. Στην καλύτερη περίπτωση, θα καταλήξει σε μουσείο με λαογραφικό ή πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα» τόνισε η εθνολόγος Βιργινία Ματσέλη και πρόσθεσε: «Με την απομάκρυνση μιας κασέλας από τον τόπο όπου κατασκευάστηκε χάνονται πολλές από τις τοπικές ιδιαιτερότητες, χάνονται στοιχεία από τις διαδρομές που ακολούθησε ώσπου να φτάσει στον τελικό της χρήστη. Η κασέλα, ως αντίκα γίνεται ένα απρόσωπο αντικείμενο με άγνωστο και αβέβαιο παρελθόν». «Αυτό ακριβώς το παρελθόν, το ζωντανό ακόμα χθες του λαού μας, προσπαθεί να καταγράψει, η παρούσα έρευνα. Γι’ αυτό και η προσπάθεια στράφηκε ιδιαίτερα στους χώρους όπου η χρήση της κασέλας επιβίωνε έως πρόσφατα, για να προλάβουμε εν ζωή τους τελευταίους από τους χρήστες της και να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για τις συνήθειες και τις παραδόσεις, που σχετίζονται μ’ αυτήν.

Ένας άλλος στόχος, της επιτόπιας έρευνας, ήταν να αναγνωριστούν και να ταξινομηθούν, κατά το δυνατόν, οι διάφοροι τύποι κασέλας που διαμορφώθηκαν, από τόπο σε τόπο, από τη μια κοινωνική ομάδα στην άλλη και από γενιά σε γενιά» συμπλήρωσε ο αρχαιολόγος Άρης Τσαραβόπουλος.

«Πράγματα που στο παρελθόν έχουν αγγίξει το νου και την καρδιά μας έρχεται η στιγμή να πάρουν συγκεκριμένη μορφή, να βρουν το απαραίτητο υλικό κειμένων και εικόνων και να γίνουν βιβλίο», ανέφερε η εκδότρια Ραχήλ Καπόν. «Νιώσαμε την πρόκληση να διασώσουμε σε έναν τόμο ό,τι αφορά τα ιεροφυλάκια αυτά της καθημερινότητας, τις κιβωτούς των νυφιάτικων ονείρων» κατέληξε.

Ν.Μπακοπούλου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: