Πιλοτικό Πρόγραμμα Οικιακής Κομποστοποίησης.

Το διαβάσαμε στο ιστολόγιο Θήβα gr και είναι μια καλή προσπάθεια της «Διαδημοτικής Επιχείρησης Περιβάλλοντος Οργάνωσης και Διαχείρισης Απορριμμάτων Θήβας» για τη μείωση των οικιακών απορριμμάτων μέσω τις κομποστοποίησης.

«Από τις 21/5/2010 όπου και ολοκληρώθηκε η συλλογή αιτήσεων των ενδιαφερομένων για τη συμμετοχή τους στο πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης το οποίο διενεργεί η επιχείρηση έως και σήμερα, από τους 600 συνολικά κάδους που υπάρχουν προς διάθεση στους πολίτες των Δήμων-Μελών της επιχείρησης έχουν δοθεί δωρεάν 320 κάδοι.

Η επιχείρηση συνεχίζει καθημερινά τη δωρεάν διάθεση των κάδων κομποστοποίησης από το ΧΥΤΑ Θήβας, ενώ ταυτόχρονα δέχεται και νέες αιτήσεις από ενδιαφερόμενους Δημότες… Με την παραλαβή του κάδου μεταξύ των δύο πλευρών θα υπογραφεί το απαραίτητο Πρωτόκολλο Παράδοσης Παραλαβής, που θα συντάξει η επιχείρηση και θα δοθεί έντυπο με οδηγίες χρήσης του κάδου, όπου θα περιγράφονται αναλυτικά τα αποδεκτά και μη απορρίμματα προς κομποστοποίηση, ο χρόνος παραγωγής του κομπόστ, η χρήση του, τα αποτελέσματα κ.λ.π.»

Κομποστοποίηση είναι η φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδέματα κ.α.) μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μίγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ εύκολα στον κήπο με τη χρήση ενός απλού κάδου κομποστοποίησης. Μέσα στον κάδο συγκεντρώνουμε τα οργανικά και αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Τα οργανικά οικιακά απόβλητα αποτελούν περίπου το 40-60% του συνόλου των αποβλήτων που παράγουμε στο σπίτι μας. Από αυτά το 70% περίπου είναι κομποστοποιήσιμα. Αυτό σημαίνει ότι κάνοντας κομποστοποίηση μπορούμε να μειώσουμε το σύνολο των οικιακών αποβλήτων μας κατά 35% περίπου.

Περισσότερα για την κομποστοποίηση μπορείτε να διαβάσετε εδώ ενώ για την επιλογή κάδου  κομποστοποίησης εδώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: