7/10/2010. Ερώτημα του Αυτοδιοικητικού Κινήματος Περιφέρειας Στερεάς προς τον κ. Κλέαρχο Περγαντά για την εναπόθεση κόκκινης λάσπης στο βυθό του Κορινθιακού.
Στην Ουγγαρία…
Αυτή είναι μια πρώτη αποτίμηση των συνεπειών της διαρροής δύο μόλις ημερών ερυθράς ιλύος ως τοξικό απόβλητο της χημικής διάσπαση βωξίτη για την παραγωγή αλουμίνας. Τουλάχιστον ένας χρόνος και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα χρειαστούν για τον καθαρισμό της τοξικής λάσπης που απειλεί και τον υδροφόρο ορίζοντα του Δούναβη, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 120 έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο και άλλοι τρεις αγνοούνται. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας αναφέρεται στη διαρροή ως το χειρότερο χημικό ατύχημα στην ιστορία της χώρας. Συνεργεία εκτάκτων αναγκών προσπαθούν να αποτρέψουν τη μόλυνση τεσσάρων ποταμών, ανάμεσά τους και του Δούναβη. Στις Βρυξέλλες εκφράζονται φόβοι για οικολογική καταστροφή ακόμη και σε άλλες έξι από τις χώρες που βρέχει ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης. «Ανησυχούμε όχι μόνο για το περιβάλλον στην Ουγγαρία, αλλά και για την πιθανότητα (η λάσπη) να περάσει τα σύνορα», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην Ελλάδα…….
Το ίδιο ακριβώς έγκλημα συντελείται κατ΄ εξακολούθηση στον Κορινθιακό κόλπο καθώς επί 45 χρόνια απορρίπτονται 800.000 τόνοι ερυθράς ιλύος. 800.000 τον. x 45 χρόνια = ………τόνοι κόκκινης λάσπης. Ο νομάρχης κ. Περγαντάς το γνωρίζει αλλά επί χρόνια σιωπά.
Οι πολίτες με την συνεργασία επιστημόνων και με πλήθος επιστημονικών μελετών αποδεικνύουν την τοξικότητα και την επικινδυνότητα της ερυθράς ιλύος. Η κόκκινη λάσπη από το εργοστάσιο του Μυτιληναίου στον κόλπο της Αντίκυρας έχει φτάσει στις ακτές της Πελοποννήσου. Οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές αφού τεράστιες εκτάσεις του Κορινθιακού έχουν ήδη νεκρωθεί. Ο νομάρχης κ. Περγαντάς το γνωρίζει αλλά δεν αντιδρά.
Το Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς ρωτά τον νομάρχη και υποψήφιο περιφερειάρχη: Τι έκανε στις συνεχόμενες θητείες του στον νομαρχιακό θώκο της Βοιωτίας για να προστατέψει τους πολίτες και τις μελλοντικές γενιές ως όφειλε; Γιατί με την με αριθμό 433/13-07-2009 απόφασή του επέτρεψε την συνέχιση την απόρριψη της ερυθράς ιλύος στον Κορινθιακό μέχρι και το 2011;
7/10/2010. Απάντηση του Νομάρχη Βοιωτίας και υποψήφιου Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχου Περγαντά.
Με αφορμή τα όσα υποστηρίζει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το «Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς» σχετικά με την εναπόθεση της ερυθράς ιλύος στο βυθό του Κορινθιακού από την «Αλουμίνιον της Ελλάδος» ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς δήλωσε:
«Με ομόφωνη απόφαση του, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας το 2006 έθεσε το θέμα της κόκκινης λάσπης έτσι ώστε να βρεθούν οι τρόποι και οι τεχνολογίες, για να μην απορρίπτεται στο βυθό, παρά το γεγονός οτι είναι επεξεργασμένη και δεν είναι τοξική.
Μετά την πρωτοβουλία και τις πιέσεις που άσκησε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» έχει εκπονήσει πρόγραμμα διαχείρισης της κόκκινης λάσπης έτσι ώστε από το 2011 να συγκεντρώνεται και να επεξεργάζεται επί εδάφους σε ειδικές εγκαταστάσεις και στη συνέχεια να διοχετεύεται σε άλλες χρήσεις όπως για παράδειγμα στην κεραμοποιεία».
11/10/2010. Το Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς επανέρχεται.
Προφανώς ο κ. Περγαντάς έχει μπερδευτεί. Αντί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολιτών – ως εκλεγμένος από τους πολίτες- υπερασπίζεται τη ρύπανση του Κορινθιακού, αλιεύοντας ψήφους σε κόκκινες λάσπες.
Για την Ιστορία:
1. Το 2006 ο κ. Περγαντάς, γνωμοδοτούσε θετικά για μια ακόμη ηλεκτροπαραγωγή 450MW στον πολύπαθο κόλπο της Αντίκυρας.
Το Σεπτέμβρη 2007 η δυναμική παρέμβαση των πολιτών που πλημμύρισαν το Νομαρχιακό συμβούλιο, υπαγόρευσε την ομοφώνως αρνητική γνωμοδότηση της μελέτης Περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της Αλουμίνιον της Ελλάδος. Βέβαια, πριν αλέκτωρ λαλήσει και χωρίς Νομαρχιακό συμβούλιο, η άδεια απόρριψης της κόκκινης λάσπης υπογράφηκε με την 433/13-07-2009 απόφασή του.
2. Προφανώς ο κ. Περγαντάς γνωρίζει ότι η απαγόρευση απόρριψης της κόκκινης λάσπης στη θάλασσα είναι επιταγή της Ε.Ε. (κατ’ εφαρμογή των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών Β.Δ.Τ) και απαραίτητη προϋπόθεση της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της Αλουμίνιον Α.Ε. Αλλά ξέχασε να το αναφέρει.
3. Προφανώς ο κ. Περγαντάς γνωρίζει ότι η μόνη διαχείριση που γίνεται είναι η εναπόθεση της λάσπης στην ξηρά. Θα προτείναμε στον κ. Περγαντά να αξιοποιήσει για αθλητικό ή χιονοδρομικό κέντρο το νέο όρος που θα δημιουργηθεί από τους 800 χιλιάδες και πλέον τόνους ανά έτος κόκκινης λάσπης, αφού όπως ισχυρίζεται γνωρίζει ότι δεν είναι τοξική. Προτείνουμε βέβαια να δημοσιοποιήσει και τις έρευνες που εκπόνησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προκειμένου να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα. Γιατί οι έρευνες που γνωρίζουμε και δημοσιοποιήθηκαν με εκδηλώσεις και ημερίδες, καταλήγουν σε ιδιαίτερα δυσάρεστα αποτελέσματα για την κατάσταση του Κορινθιακού.
Υ.Γ. 1 Να κατασκευαστούν κεραμίδια από την κόκκινη λάσπη είναι λίγο δύσκολο. Η περιεκτικότητα της κόκκινης λάσπης σε σίδηρο σε είναι πολύ υψηλή. Η διαστολή του σιδήρου σε συνθήκες υπερεθέρμανσης καταδικάζει κάθε προσπάθεια κατασκευής κεραμιδιών. Αυτό το γνωρίζουν όλοι – εκτός ίσως από τον Νομάρχη Βοιωτίας.
Υ.Γ. 2 Τα βαρέα μέταλλα (αρσενικό, υδράργυρος κλπ) μαζί και με καυστική σόδα περνούν από «ειδική επεξεργασία» επί σαράντα πέντε χρόνια στο βυθό του Κορινθιακού.
Filed under: Περιβάλλον | Tagged: Αυτοδιοικητικό Κίνημα Στερεάς Ελλάδας,Κόκκινη λάσπη,Κλέαρχος Περγαντάς,Κορινθιακός κόλπος |
Σχολιάστε