Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά – Η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο.

Για δέκατη έκτη συνεχή χρονιά η Ελλάδα γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το τριήμερο 24-26 Σεπτεμβρίου η Μαγεία έχει την τιμητική της. Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά – Η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο είναι ο τίτλος μιας μεγάλης γιορτής που προσκαλεί όλους τους πολίτες, μικρούς και μεγάλους, να επισκεφθούν μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους σε 53 σημεία της Ελλάδας.

Κάθε χρόνο, ένα Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου σ’ ολόκληρη την Ευρώπη ανοίγουν τις πόρτες τους μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι και με συναυλίες, γιορτές, εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά με τρόπους πιο άμεσους, ευχάριστους και διασκεδαστικούς.

Η Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού συμμετέχει στον τριήμερο εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με θέμα «Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά: Η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο», που θα διαρκέσει από την Παρασκευή, 24, έως την Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου του 2010. Στο πρόγραμμα, που πραγματοποιείται κάτω από το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά» και συντονίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, συμμετέχουν και οι 49 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού.

Mία από τις διαστάσεις της μαγείας είναι και η χαρτογράφηση του κόσμου των υπερφυσικών πλασμάτων, των δαιμόνων, που άλλοτε αντιμετωπίζονται από τον άνθρωπο ως καταστροφικά και άλλοτε ως ευεργετικά όντα. Από τους προϊστορικούς μέχρι τους νεότερους χρόνους η μυθολογία σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη μας περιγράφει τις συγκρούσεις θεών και ηρώων με δαιμονικές μορφές, πανίσχυρα θεριά, δράκους, τέρατα φοβερά, που απειλούν την ανθρώπινη ζωή και την παγκόσμια τάξη.

Με τη σύγκρουση ενός θεού, του Απόλλωνα, με έναν αιμοβόρο δράκοντα, τον Πύθωνα, ξεκινά και ο μύθος της ίδρυσης του Δελφικού Μαντείου. Οι παραλλαγές και οι συμβολισμοί του μύθου και οι αναμετρήσεις άλλων θεών ή ηρώων με δρακόμορφους δαίμονες στην ελληνική μυθολογία και στις παραδόσεις των αρχαίων λαών της Ανατολικής Μεσογείου (Αίγυπτος, Μεσοποταμία, Εγγύς Ανατολή) περιγράφονται σε ειδική εορταστική έκδοση της Ι΄ ΕΠΚΑ, όπου παρουσιάζονται επιπλέον αντίστοιχοι μύθοι από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και οι δρακοντοκτόνοι άγιοι της χριστιανοσύνης, με κεντρική μορφή τον άγιο Γεώργιο τον Δρακοντοκτόνο, προστάτη και πολιούχο άγιο της  Αράχωβας.

Το εορταστικό τρίπτυχο φυλλάδιο τιτλοφορείται «Απόλλων ο Δρακοντοκτόνος», έχει εκδοθεί στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα και ενσωματώνει πλούσιο εικονογραφικό υλικό. Θα μοιράζεται δωρεάν σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και όλους τους επισκέπτες του μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, που θα έχουν ελεύθερη είσοδο το Σαββατοκύριακο του εορτασμού.

Επιπλέον, το πρωί του Σαββάτου, 25 Σεπτεμβρίου, στις 10:00, φιλοξενείται στο φουαγιέ του Μουσείου Δελφών εκδήλωση  κατά την οποία θα διαβαστούν παραμύθια από τη Γιώτα Μαδούρα για μάγους, μάγισσες και δράκους σε τόπους μαγικούς και μαγεμένους. Όλοι οι φίλοι μας είναι ευπρόσδεκτοι, μικροί και μεγάλοι.

Πηγές Καλά Νέα, Portal Δήμου Δελφών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: