Ανασχηματισμολογία.

Ο αναμενόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης ανακοινώθηκε αλλά δε νομίζω ότι θα απαλλαγούμε σύντομα από τη φιλολογία γύρω απ΄αυτόν. Τις αλλαγές στα ονόματα και τα υπουργεία θα τις βρείτε αλλού. Έτσι κι αλλιώς τα πρόσωπα δεν έχουν καμία σημασία αν δεν συνοδεύονται από αλλαγή πολιτικής. Εδώ θα μεταφέρω αποσπάσματα από το άρθρο «Ο ανασχηματισμός των νταβατζήδων» του Στέλιου Κούλογλου που δημοσιεύθηκε 3 Σεπτεμβρίου στο TVXS και αφορούσε τον χειρισμό του επικείμενου ανασχηματισμού από τα ΜΜΕ:

«Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα της πολιτικής υπανάπτυξης αλλά και της διαφθοράς των ΜΜΕ στην Ελλάδα, είναι ο τρόπος που καλύπτονται τις τελευταίες δεκαετίες οι περιβόητοι ανασχηματισμοί. Από την Ινδία έως τις ΗΠΑ, οι αλλαγές στην κυβερνητική σύνθεση αναλύονται εκ των υστέρων και μόνο όταν συμβολίζουν ή συνοδεύονται με αλλαγές στη πολιτική ενός υπουργείου ή της κυβέρνησης συνολικά.

Μόνο στην Ελλάδα ξεσπάει τέτοιο κουτσομπολιό πριν από κάθε ανασχηματισμό. Που συνοδεύεται μάλιστα με προσπάθεια επηρεασμού των αλλαγών, διορισμού φιλικά προσκείμενων πολιτικών σε υπουργεία ή και απομάκρυνσης υπουργών που αντιστρατεύονται τα οικονομικά συμφέροντα των ΜΜΕ και των επιχειρηματικών ομίλων που εκπροσωπούν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το φαινόμενο έχει πάρει αηδιαστικές διαστάσεις, ιδίως μετά την λανθασμένη κίνηση της κυβέρνησης να ανακοινώσει, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι θα υπάρξουν αλλαγές στη σύνθεση της. Δείγμα της γενικότερης κρίσης αξιών στη χώρα, αυτή τη φορά δεν κρατούνται ούτε τα προσχήματα. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση εδώ είναι της Τίνας Μπιρμπίλη. Επικεφαλής ενός υπουργείου από το οποίο προσδοκούν πολλά οι εθνικοί εργολάβοι, η υπουργός είχε βρεθεί στο στόχαστρο κυριακάτικων, ακόμη και πρωτοσέλιδων, άρθρων που ζητούσαν την απομάκρυνση της ήδη πριν ξεκινήσει για τα καλά η ανασχηματισμολογία.

Μετά την επίσημη έναρξη, τα πράγματα ξέφυγαν από κάθε έλεγχο καθώς από τα ίδια ΜΜΕ εφευρέθηκε η λύση της «μετάθεσης» της από το υπουργείο στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία άρχισε να πλασσάρεται ως πληροφορία από το εσωτερικό της κυβέρνησης. Στις 19 Αυγούστου η κυρία Μπιρμπίλη επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό και συμφώνησαν ότι δεν υπήρχε θέμα υποψηφιότητας της, πράγμα που επιβεβαίωσε, βγαίνοντας από το Mέγαρο Μαξίμου, με μια σύντομη απάντηση σε μια σχετική ερώτηση: « δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

Ενώ σε οποιαδήποτε άλλη χώρα η όποια συζήτηση θα είχε τελειώσει, εδώ η δήλωση έγινε αφορμή για ευφάνταστο μακροσκελές ρεπορτάζ, στο οποίο ανώνυμα κυβερνητικά στελέχη(μετά αναρωτιούνται στα παράθυρα γιατί υπάρχουν κουκουλοφόροι) φυσικά αποδοκίμαζαν μετά βδελυγμίας την δήλωση, υπό τον – βραβείο Πούλιτζερ για αντικειμενικότητα- τίτλο: «Αλλοι οι στόχοι του ΠΑΣΟΚ και άλλοι της Μπιρμπίλη». Έκτοτε το «ρεπορτάζ» αναπαράγεται σχεδόν καθημερινά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, συνοδευόμενο με χαμογελάκια και χλευαστικά σχόλια για την υπουργό.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων αλλά και το πολιτικό ρεπορτάζ στις εφημερίδες έχουν υποβαθμισθεί στο επίπεδο συνοικιακού καφενείου: «η παραφιλολογία για τον ανασχηματισμό που είναι η πλήρης εκπόρνευση της πολιτικής συζήτησης» όπως σημείωνε σε ένα πρόσφατο άρθρο του ο Ν. Κοτζιάς, δίνει την ευκαιρία για την προώθηση των ανθρώπων που τα ΜΜΕ θεωρούν δικούς τους ή θέλουν να προσεταιρισθούν.

Το γεγονός ότι κανείς αναγνώστης, τηλεθεατής ή πολίτης δεν δίνει δεκάρα ποιος θα είναι υπουργός ή υπερυπουργός αν αυτό δεν αλλάξει την καθημερινότητα του, φυσικά δεν ενδιαφέρει. Τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν από καιρό καταλήξει στο συμπέρασμα ότι με τίμια δουλειά ψωμί δεν βγαίνει και το νταβατζιλίκι είναι αναγκαίο κακό, τουλάχιστον».

Να κλείσουμε λέγοντας ότι η συμπαθής Τίνα Μπιρμπίλη που αναφέρει ο Κούλογλου, τελικά έμεινε στη θέση της.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: