Δεν μετράμε σε οικονομικό επίπεδο την αξία των υπηρεσιών που προσφέρει η φύση.

«Η μη συνειδητοποίηση σε οικονομικό επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρει η φύση όπως ο καθαρός αέρας, το καθαρό νερό, οι ωκεανοί, τα εύφορα εδάφη, η σταθερότητα του κλίματος, πρέπει να αλλάξει επειγόντως», εκτιμά ο Ινδός οικονομολόγος Παβάν Σουχντέβ που του ανατέθηκε από τον ΟΗΕ να εκτιμήσει την αξία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας.

Σε συνέντευξή του από το Λονδίνο, όπου παρουσίασε μέρος της μελέτης του, θεωρεί ότι η καταστροφή της ΒΡ στον κόλπο του Μεξικού, αποκαλύπτει την ανάγκη να αλλάξει ριζικά η εκτίμηση και ο υπολογισμός του «κεφαλαίου της Φύσης» και τονίζει ότι η κοινωνία πρέπει να αποδώσει ίση αξία στο φυσικό πλούτο και στον υλικό πλούτο. Αλλά ποιος αντιλαμβάνεται σήμερα την ιδέα «φυσικό κεφάλαιο» συγκρινόμενο με το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο;, διερωτάται.

Ένα μέρος του προβλήματος οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ξέρουμε πώς να ορίσουμε την ποσότητα των αγαθών τα οποία θεωρούσαμε πάντα ότι είναι ανεξάντλητα: Μπορούμε να διαχειριστούμε μόνο ό,τι ξέρουμε να υπολογίζουμε και δεν μετράμε ούτε την αξία των υπηρεσιών που προσφέρει η φύση, ούτε το κόστος της απώλειάς τους», προσθέτει ο Σουχντέβ.

Ένας αυξανόμενος αριθμός ηγετικών στελεχών επιχειρήσεων κατανοεί ότι δεν μπορεί πλέον να τις χρησιμοποιεί δωρεάν. Ωστόσο η βιομηχανική ανάπτυξη και η δημογραφική ανάπτυξη, με 9 δισεκατομμύρια πληθυσμό στον πλανήτη το 2050, προκαλούν τρομερή καταπόνηση στο περιβάλλον.

Κάθε χρόνο, οι 3.000 μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως προκαλούν περιβαλλοντικές ζημιές που αντιστοιχούν σε 2.200 δισεκατομμύρια δολάρια (1.750 δισεκατομμύρια ευρώ) επιμένει επικαλούμενος τη μελέτη του βρετανικού οργανισμού TruCost που θα δημοσιοποιηθεί τον Οκτώβριο.

Η πετρελαιοκηλίδα προκλήθηκε από έκρηξη πλατφόρμας της ΒΡ. Καθημερινά διαρρέουν 60.000 βαρέλια ημερησίως στη θάλασσα του Κόλπου του Μεξικού. Αν η αμερικανική κυβέρνηση είχε απαιτήσει μια «ολιστική οικονομική εκτίμηση» πριν επιτρέψει τις γεωτρήσεις, το τίμημα για να πληρώσει η ΒΡ σε περίπτωση καταστροφής, θα την είχε πείσει να υιοθετήσει πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Η ΒΡ έκανε λόγο για απώλειες και αποζημιώσεις που πρέπει να πληρώσει ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Ωστόσο κανένας λόγος για χαμένες οικονομικές δραστηριότητες όπως ο οικοτουρισμός, τα αποθέματα των ψαριών για την μελλοντική αλιεία», επισημαίνει ο Σουχντέβ.

Το πετρέλαιο μπορεί επίσης να καταστρέψει εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιομέτρων θάμνων όπου αναπαράγονται πολλά θαλάσσια είδη και χρησιμεύουν στη φυσική προστασία κατά των τυφώνων.

Το ίδιο και χιλιάδες ιδιοκτήτες σκαφών «που επένδυσαν, πλήρωσαν και μαζί με προσωπικό εργάστηκαν» για τον καθαρισμό, θα μπορούσαν να κάνουν μηνύσεις «Μήπως κανείς το έχει υπολογίσει αυτό;»

Η κατάρρευση των οικοσυστημάτων δεν θα υπολογιστεί και καταπολεμηθεί παρά μόνο όταν ο κόστος τους ενταχθεί στις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις, προειδοποιεί ο εμπειρογνώμονας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: