ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2010: Πέστα Χρυσόστομε ! Μία απρόσμενη κριτική.

Του Γιάννη Αν. ΛΟΥΚΑ

Όπως κάθε νορμάλ άνθρωπος πάνω στον πλανήτη θα μιλήσουμε σήμερα για το MUNDIAL 2010, παραμερίζοντας όλα τα άλλα θέματα. Μουντιάλ και ξερό ψωμί !

Όταν η Εθνική Ελλάδος δεν παίζει καλά ή χάνει, αυτόματα όλος ο ανδρικός πληθυσμός και σημαντικό μέρος του γυναικείου μεταμορφώνονται σε έμπειρους προπονητές και εντοπίζουν τα λάθη του Ρεχάγκελ στο στήσιμο, στο σύστημα, στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, στις αλλαγές. Οπότε μια νέα προπονητική άποψη από μένα δε θα πρόσθετε τίποτα, αφού ο καθένας σας έχει καταλήξει στο τι έφταιξε και ξέρει με σιγουριά τι θα έκανε ο ίδιος αν ήταν κόουτς της Εθνικής.

Η Εθνική μας λοιπόν έχασε άδοξα και αμαχητί το πρώτο ματς και αυτό μας στενοχώρησε όλους, καθώς δεν μας προκύπτει να παίζουμε και κάθε μέρα στο Μουντιάλ! Ως μέσος φίλαθλος που μάλιστα δεν διαβάζει  αθλητικές εφημερίδες δεν σκόπευα να εκφράσω κάποια ιδιαίτερη άποψη, βρήκα όμως μια   κριτική για την ήττα μας, που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση για τρεις λόγους :

  1. Προέρχεται από έναν Μητροπολίτη
  2. Ο Μητροπολίτης ζει στη χώρα διεξαγωγής του Μουντιάλ, τη Νότιο Αφρική, δηλαδή είναι ντόπιος
  3. Νομίζω ότι έχει δίκιο σ’ αυτά που αναφέρει.

Εδώ ανοίγω μια παρένθεση για να πληροφορήσω ότι ο παράξενος κριτικός της ήττας της Εθνικής είναι ο Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως (ελληνιστί το ….Γιοχάνεσμπουργκ) και Πρετορίας κ. Σεραφείμ, ένας αξιόλογος Ιεράρχης ηλικίας 49 ετών Κύπριος στην καταγωγή. Επίσης στην ίδια χώρα υπάρχει άλλη μία Ορθόδοξη Μητρόπολη, αυτή της Καλής Ελπίδος στην οποία υπάγεται το Πορτ Ελίζαμπεθ, όπου αγωνίζεται η Εθνική μας. Οι Μητροπόλεις των Αφρικανικών χωρών υπάγονται στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας (δεύτερο τη τάξει μετά το Οικουμενικό Πατριαρχείο) και έχουν ποίμνιο Έλληνες της διασποράς και ορθόδοξους βαπτισμένους ιθαγενείς, το δε κύριο έργο τους είναι η Ιεραποστολή ( και όχι ο προσηλυτισμός)  καθώς επίσης η ανακούφιση της δυστυχίας στις αφρικανικές χώρες. Ας μη νομίζουμε ότι οι Μητροπολίτες αυτοί έχουν ανάλογο τρόπο ζωής με τους αδελφούς τους της Ελλάδας ή της Ευρώπης ή της Αμερικής καθώς είναι πραγματικοί Ιεραπόστολοι και μοιράζονται συνήθως με τους κατοίκους  τις σκληρές συνθήκες της Μαύρης Ηπείρου.  Εδώ κλείνει η παρένθεση.

Παραθέτω  το κείμενο του Μητροπολίτη Σεραφείμ :

« Όσοι βρεθήκαμε στο εντυπωσιακό γήπεδο  «Νέλσον Μαντέλα» στο Πορτ Ελίζαμπεθ για να παρακολουθήσουμε την Εθνική Ελλάδος θαυμάσαμε το μεγαλείο του Ελληνισμού. Έλληνες από την Αυστραλία, από την Αμερική, από την Ευρώπη, από την Ελλάδα, την Κύπρο, απ’ όλες τις χώρες του κόσμου, και φυσικά μαζί μας οι απανταχού Έλληνες που παρακολουθούσαν ζωντανά την παρουσία της Εθνικής Ελλάδος στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση. Ο εθνικός ενθουσιασμός μεγάλος. Ευχαριστούμε τα παιδιά μας κι όσους συνέβαλαν να ζήσουμε αυτή την εθνική υπερηφάνεια με τη συμμετοχή μας ανάμεσα στις κορυφαίες 32 ομάδες του κόσμου.

Πέραν όμως από τον ενθουσιασμό, μερικά σχόλια με πρόθεση τη βελτίωση της όλης παρουσίας μας μετά τη χαρά της νίκης που έδωσαν οι ποδοσφαιριστές μας  στο λαό της Νοτίου Κορέας και την πίκρα στους φιλάθλους μας, είναι νομίζω ευπρόσδεκτα.

Και φυσικά επειδή δεν είμαι και τόσο ειδικός στα ποδοσφαιρικά θέματα, απλώς θα καταγράψω μερικά σχόλια που άκουσα από αυτούς που πρέπει να θεωρούμε ειδικούς , όπως είναι για παράδειγμα το ζεύγος Τσίχλα που αφιέρωσαν όλη τους τη ζωή στο ποδόσφαιρο και ζουν για χρόνια στη Νότιο Αφρική και σε σχόλια μερικές παρατηρήσεις που είναι αξιόλογες να ακουσθούν.

Πρώτον οι παίκτες μας έδιναν την εντύπωση ότι βρέθηκαν σε άγνωστο περιβάλλον που δεν μπορούσαν να προσανατολισθούν στην πραγματικότητα του χώρου και του κόσμου. Έμοιαζαν ως αγνώριστοι πρωτάρηδες, λες και η Νότιος Κορέα είναι στη 12η κατάταξη της FIBA, που είναι η θέση της Ελλάδας και η Ελλάδα 47η στη θέση που είναι η Ν. Κορέα .

Δεύτερον οι ειδήμονες έθεσαν το ερώτημα γιατί η Εθνική μας δεν επέλεξε ως τόπο προετοιμασίας της το μέρος που θα έδινε και τον πρώτο και κρίσιμο αγώνα της όπως έκαναν οι περισσότερες χώρες και επέλεξαν μια μακρινή πόλη που πρέπει να πάρουν αεροπορική πτήση που διαρκεί περισσότερο από μία ώρα; Γιατί διάλεξαν μια πόλη που έχει διαφορά θερμοκρασίας μέχρι και 20 βαθμούς από την πόλη που θα έδιναν τον πρώτο τους αγώνα;

Τρίτον , όλες οι Εθνικές ομάδες που συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Τουρνουά, έδωσαν φιλικά παιχνίδια στη Νότιο Αφρική και μάλιστα στις πόλεις που αγωνίζονται. Η μόνη εξαίρεση η Εθνική Ελλάδος.

Η διαμονή της Εθνικής σε μια απομακρυσμένη πόλη και η αεροπορική της μεταφορά την τελευταία στιγμή στην πόλη που γίνεται ο αγώνας αποδεικνύεται καταστροφική. Τουλάχιστον έστω και τώρα ας προβληματισθούμε η Εθνική μας να προετοιμάζεται εκεί που αγωνίζεται.

Τα αρνητικά σχόλια μερικών ότι η ηθική αποσύνθεση που υπέστησαν θεσμοί της χώρας τους τελευταίους μήνες με την απαράδεκτη διαφθορά μερικών πολιτικών και δημοσίων υπαλλήλων, άγγιξε και το θεσμό της αντιπροσωπίας του Εθνικού μας συγκροτήματος, δεν νομίζω να αντικατοπτρίζουν την όλη πραγματικότητα που αναφερόμαστε.

Ένα σοβαρό ερώτημα όμως που προβάλλει μπροστά μας είναι γιατί η ηγεσία του ποδοσφαίρου μας στηρίχθηκε σε ανεύθυνους ανθρώπους στη Νότια Αφρική, σε «κάποιους παραμυθάδες» που δεν έχουν ιδέα για το ποδόσφαιρο, κι αγνόησαν ανθρώπους που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο ποδόσφαιρο, που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν στο μέγιστο.

Ελπίζουμε στους επόμενους αγώνες μας να νικήσουμε. Το αξίζουμε όταν είμαστε σοβαροί.»

Εδώ τελειώνει το κείμενο του Δεσπότη και η  μόνη πληροφορία  που έχω να προσθέσω είναι ότι τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται στο Ντέρμπαν, όπου διαμένει η Εθνική μας, επεισόδια μεταξύ απλήρωτων εργατών και Αστυνομίας.

Αγαπητοί φίλοι σα να μου φαίνονται σωστά τα  όσα λέει ο Μητροπολίτης εκφράζοντας μάλιστα τις απορίες της τοπικής κοινής γνώμης. Αν λοιπόν τα πράγματα είναι έτσι (ή έστω κάπως έτσι) προκύπτουν κατά τη γνώμη μου τα ακόλουθα συμπεράσματα :

  1. Για άλλη μια φορά ο ΄΄αθηνοκεντρισμός΄΄ μας έκανε το θαύμα του και μάλιστα το θαύμα αυτό το κάναμε και εξαγωγή μέχρι τη Νότιο Αφρική. Ενώ στο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ  διάβασα για το ΄΄άλλο επιτελείο του Ρεχάγκελ΄΄ που αποτελείται από μία εικοσάδα περίπου ανθρώπων κάθε ειδικότητας, φαίνεται ότι όλα οργανώθηκαν και αποφασίσθηκαν από τα γραφεία των Αθηνών χωρίς γνώση των τοπικών συνθηκών. Σύνηθες φαινόμενο.
  2. Η αγνόηση του αξιόπιστου τοπικού στοιχείου και του μοναδικού δικτύου που διαθέτει ο Ελληνισμός σε κάθε γωνιά της γης μέσω των αποδήμων και της Εκκλησίας είναι και εδώ προφανής και εμφανέστατη. Η παροιμία «όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος» παραμένει άγνωστη στην ΄΄αθηνοκεντρική΄΄ και συγκεντρωτική νοοτροπία της σύγχρονης Ελλάδας.
  3. Αντίθετα φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως σύμβουλοι κάποιοι ‘παραμυθάδες’ τους οποίους επίσης εξάγουμε καθώς διαθέτουμε υπερεπάρκεια από τέτοιους.
  4. Και κάτι σχετικό με την κυριαρχία των επαγγελματιών, των αυθεντιών και των κάθε είδους experts και specialists που απαρτίζουν τα διάφορα επιτελεία (κομματικά ή μη)  καταδυναστεύοντας έτσι τη ζωή μας σε όλους τους τομείς με τα γνωστά αποτελέσματα. Αντί άλλης κριτικής θα αναφέρουμε το εξής :

« Ο Τιτανικός ήταν έργο επαγγελματιών και ειδικών, ενώ η Κιβωτός ήταν έργο ερασιτεχνών».

Καλή επιτυχία στον αγώνα με τη Νιγηρία !

Με εκτίμηση

ΙΑΛ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: