Φωτοβολταϊκά στα ράφια των πολυκαταστημάτων.

Στα ράφια των πολυκαταστημάτων μπορούν πλέον να βρουν φωτοβολταϊκά συστήματα οι καταναλωτές, αφού ήδη οι πρώτες αλυσίδες οικιακών και ηλεκτρονικών συσκευών προσφέρουν πακέτα που περιλαμβάνουν προμήθεια των πάνελ και του απαραίτητου ηλεκτρολογικού υλικού, τη διαδικασία των συμβάσεων με τη ΔΕΗ και την εγκατάσταση των πάνελς.

Το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη», το οποίο επιτρέπει σε ιδιώτες να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά μέχρι 10 κιλοβάτ, έχει κεντρίσει την αγορά. Παράλληλα με την κίνηση της Media Markt -σε συνεργασία με τη γερμανική EST Energie- να διαθέσει στο κατάστημά της στην Αργυρούπολη φωτοβολταϊκά συστήματα, οι πρώτες τράπεζες (Ταχ. Ταμιευτήριο, Eurobank) προσφέρουν δάνεια σε ιδιώτες που θα εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά, καθώς η αποπληρωμή τους είναι εξασφαλισμένη από την τιμή αγοράς της κιλοβατώρας.

Σύμφωνα με στέλεχος της Media Markt που μίλησε στην «Ελευθεροτυπία», οι τιμές προμήθειας για πάνελ με συνολική ισχύ 4 κιλοβάτ κυμαίνονται μεταξύ 15.000 και 25.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο – στις τιμές δεν περιλαμβάνεται η εγκατάσταση και η ανάληψη διεκπεραίωσης της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η κιλοβατώρα που παράγουν τα φωτοβολταϊκά αγοράζεται από τη ΔΕΗ προς 55 λεπτά. Το συνολικό ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο συμψηφίζεται με την κατανάλωση ηλεκτρικού και η διαφορά κατατίθεται στον τραπεζικό του λογαριασμό. Έτσι, με μια μέση παραγωγή 1.400 κιλοβατωρών τον χρόνο ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ, τα 4 κιλοβάτ προσφέρουν ετήσιο έσοδο 3.080 ευρώ, δηλαδή μια πολύ υψηλή απόδοση της επένδυσης.

Να σημειωθεί ότι για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες απαιτείται να υπάρχει ηλιακός θερμοσίφωνας, ενώ το όριο για κάθε στέγη είναι 10 κιλοβάτ.

Στο μεταξύ, στα επίπεδα των περίπου 200 εκ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί το ύψος των επενδύσεων που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του τρέχοντος έτους στην εγχώρια αγορά των φωτοβολταϊκών, όπως εκτίμησε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Advartia AE, Μιχάλης Παπαοικονόμου, σημειώνοντας ότι για το 2010 δρομολογούνται μικρά και μεγαλύτερα project συνολικής ισχύος περίπου 60 MW, έναντι περίπου 30 MW το 2009 και άλλων 11-12 MW το 2008.

Αναδημοσίευση από TVXS

Ένα Σχόλιο

  1. Πολύ καλή εξέλιξη για τα φωτοβολταικα συστήματα γιατί είναι πολύ καλά τόσο για το περιβάλλον, όσο και για εμάς…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: