Ο Τούρκος φωτογράφος Αρά Γκιουλέρ στο Μουσείο Μπενάκη.

Αφιέρωμα στον διεθνώς αναγνωρισμένο Τούρκο φωτογράφο Αρά Γκιουλέρ ξεκίνησε το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς από τις 12 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι 25 Ιουλίου. Η έκθεση αποτελείται από 100 περίπου εκτυπώσεις με θέμα την Κωνσταντινούπολη των δεκαετιών 1960 και 1970.

Ο αρμενικής καταγωγής φωτογράφος και ιδιαίτερα αγαπητός στους Έλληνες, Αρά Γκιουλέρ έχει φωτογραφήσει από άκρη σε άκρη την Τουρκία και έχει καλύψει γεγονότα σε πολλές γωνιές του κόσμου.  Υπήρξε πολεμικός ανταποκριτής σε τέσσερις πολέμους. Όμως, το πιο γνωστό κομμάτι της δουλειάς του παραμένει η Κωνσταντινούπολη.

(Απολαύστε φωτογραφίες και μουσική σε πλήρη οθόνη)

Μέσα από τις φωτογραφίες του σκιαγράφησε το πορτραίτο της γενέθλιας πόλης του και τη ζωή των κατοίκων της στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Οι φωτογραφίες του δεν είναι τουριστικές, δεν ψάχνουν την επιτηδευμένη πλευρά της πόλης αλλά αναδεικνύουν την καθημερινότητα των κατοίκων της.

Οι τρούλοι και οι μιναρέδες διαγράφονται σε σκοτεινούς επιβλητικούς ορίζοντες που συχνά μαζί με τη θάλασσα, τις γέφυρες, τις αποβάθρες και τα δρομάκια πλαισιώνουν το κύριο θέμα του που είναι οι άνθρωποι,  που μοχθούν, προσεύχονται, διασκεδάζουν, ξαποσταίνουν.



«Τι είναι και τι δεν είναι η φωτογραφία για μένα, ακόμα δεν το ξέρω», λέει ο Γκιουλέρ. «Μοιάζει πολύ με τέχνη αλλά δεν είναι. Και δεν είναι, γιατί δεν έχει να κάνει με το φαντασιακό -για παράδειγμα του κινηματογράφου-, αλλά με την ίδια τη ζωή. Η μηχανή μου δεν ψεύδεται όπως η κάμερα του κινηματογράφου. Είναι οπτική ιστοριογραφία. Οι φωτογραφίες θα μείνουν στην ιστορία, θα τις βλέπουν οι μελλοντικές γενιές και δεν θα μπορούν να διαστρεβλώσουν το παρελθόν».

Σήμερα, ο Αρά Γκιουλέρ είναι ο σημαντικότερος εν ζωή εκπρόσωπος της ρεαλιστικής φωτογραφίας στην Τουρκία. Παράλληλα,  κατέχει μία εξέχουσα θέση στο χώρο της ουμανιστικής φωτογραφίας, καθώς ο άνθρωπος, η ζωή του και τα βάσανά του αποτελούν το βασικό θέμα του φακού του.

Πηγές:  ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: