Καθιστική διαμαρτυρία.

Ήταν ένα τέταρτο μετά την προγραμματισμένη ώρα της συγκέντρωσης της περασμένης Κυριακής, όταν πήγαινα με τον μικρό εξηγώντας του στο δρόμο το σκοπό της συνάντησης. Φάνηκε να ανησυχεί γιατί ρώτησε: είναι μέρος για παιδιά αυτό; Τον καθησύχασα λέγοντάς του ότι είναι μια ειρηνική διαμαρτυρία που δεν έχει σχέση με αυτό που βλέπει στην τηλεόραση, αλλά δεν φανταζόμουν ότι θα ήταν τόσο ειρηνική.

Βλέποντας από μακριά τα καφενεία άδεια, πίστεψα  ότι κάτι έχει αλλάξει και δεν το γνώριζα. Η μικροφωνική εγκατάσταση που υπήρχε στο χώρο και δυο τρεις παρέες πιστοποιούσαν ότι δεν άλλαξε τίποτα.  Κατάλαβα τι θα ακολουθούσε. Δεν είχε νόημα να μείνουμε εκεί, προχωρήσαμε μέχρι την άλλη άκρη του χωριού και παίξαμε στην παιδική χαρά για να περάσει λίγο η ώρα και να επανέλθουμε.

Όταν επιστρέψαμε, η εικόνα ήταν ενός  τυπικού Κυριακάτικου πρωινού. Τα τραπέζια γεμάτα στην μια πλευρά  από θαμώνες των καφενείων, κι ο δήμαρχος όρθιος στην άλλη έδινε εξηγήσεις. Ελάχιστοι όρθιοι παρακολουθούσαν. Απογοήτευση.

Τι είναι αυτό που κάνει τους συμπολίτες μου να μην συμμετέχουν σε μια τόσο καθοριστική για τον τόπο  στιγμή, υψώνοντας  τη φωνή τους στα σενάρια που άλλοι γράφουν γι αυτούς; Η πεποίθηση ότι η υπόθεση είναι χαμένη; Η υποψία ότι το παιχνίδι παίζεται στο παρασκήνιο  και δεν έχει νόημα η συμμετοχή των πολιτών; Δεν αγγίζει άμεσα το προσωπικό μας συμφέρον και άρα γιατί να κινητοποιηθούμε; Η ψευδαίσθηση ότι η Αράχωβα  θα παραμείνει ισχυρή πόλη κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες; Ήταν κακή η οργάνωση της εκδήλωσης; Έχουμε χαμηλά αντανακλαστικά ως κοινωνία;

Όποιος κι αν ήταν ο λόγος, η δυναμική συγκέντρωση είχε εξελιχθεί σε καθιστική διαμαρτυρία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: