Δήμευση περιουσίων στα αναληθή «πόθεν έσχες».

Αυστηρότερες ρυθμίσεις στον νόμο περί ευθύνης υπουργών καθώς και στο καθεστώς ελέγχου του πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων περιλαμβάνουν οι εισηγήσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ελέγχου και της διαφάνειας στον δημόσιο βίο της χώρας.

Όπως εξήγησε χθες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης, στον νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών θα διαχωρίζονται τα αδικήματα που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων του εκάστοτε υπουργού, ενώ όλα τα υπόλοιπα θα εκδικάζονται από τα ποινικά δικαστήρια. Επίσης αλλάζουν οι προϋποθέσεις και στο ζήτημα της παραγραφής των αδικημάτων αφού με τη νέα ρύθμιση ο χρόνος της παραγραφής θα υπολογίζεται από τότε που επέρχεται το αποτέλεσμα και όχι από την τυπική τέλεση του αδικήματος. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι επιμηκύνεται ο χρόνος που απαιτείται για την παραγραφή ενός αδικήματος.

Όσον αφορά τον έλεγχο του πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων η κυβέρνηση θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση της σχετικής Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής. Ειδικότερα την πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή θα έχουν δικαστικοί λειτουργοί και όχι βουλευτές. Παράλληλα ο έλεγχος του πόθεν έσχες για όλα τα μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα θα περάσει από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος.

Σε κάθε περίπτωση απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων από το πόθεν έσχες πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων θα προβλέπεται δήμευση αυτών των περιουσιακών στοιχείων αλλά και έκπτωση του παραβάτη από το αξίωμά του.

Αναδημοσίευση από το  ΚΕΡΔΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: